Το μέλλον της ανθρωπότητας παρουσιάστηκε στο 51ο Consumer Electronics Show (CES), που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, την πόλη του τζόγου και της εξάρτησης.

Αυτόνομα αυτοκίνητα, τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, συνδεδεμένες οικιακές συσκευές, έξυπνες πόλεις, μικροτσίπ πάνω σε ανθρώπους και πολλά άλλα.

Ακριβώς όπως ο τζόγος δημιουργεί «εθισμένους» ανθρώπους, το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί με την τεχνολογία, η οποία μάλλον βρίσκεται στα λάθος χέρια.

Από τις κορυφαίες τάσεις του φετινού CES ήταν η επικείμενη άφιξη των δικτύων 5G (ασύρματη τεχνολογία πέμπτης γενιάς), η οποία υπόσχεται ταχύτητες πολλαπλών μεγεθών για ευρυζωνικά δεδομένα. H Αμερική πρωτοστατεί στον τομέα ενώ ακολουθούν η Ασία και η Ευρώπη. Τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί έως το τέλος του 2018 ενώ πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες θα είναι έτοιμες να προσφερθούν έως το τέλος του 2020.

Τι είναι το 5g;

Θυμηθείτε:

Ότι είναι διαδικτυακά συνδεδεμένο θα παρακολουθείται συνεχώς, όλο το 24ωρο.

Δείτε τι έρχεται, μεταξύ άλλων, στο αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Οι πρώτες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίστηκαν το 2017 στα κινητά τηλέφωνα ενώ αναμένεται να ενσωματωθεί στα νέα μοντέλα έξυπνων γυαλιών που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.
  • Ρομπότ–Σύντροφοι. Τα ρομπότ δεν είναι πια μόνο για δουλειές του σπιτιού, αλλά πλέον παρέχουν συντροφικότητα και ψυχαγωγία, με ότι αυτό συπάγεται.
  • Τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας: στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στα συστήματα ασφαλείας γραφείων και σπιτιών, στα αυτοκίνητα και σε άλλες καθημερινές συσκευές. Συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου, φωνής, ίριδας θα γεμίσουν καθημερινότητά μας.
  • Έξυπνες πόλεις, στις οποίες ευελπιστούν να «μαντρώσουν» μέχρι το 2050, τουλάχιστον το 66% των ανθρώπων. Όλο και περισσότεροι δήμοι αρχίζουν να ενσωματώνουν τεχνολογίες σε συστήματα λειτουργίας των πόλεων. Έξυπνα φανάρια που αυτορυθμίζονται ανάλογα με την κίνηση αλλά και «έξυπνες» κάμερες, οι οποίες θα περιπολούν τους δρόμους, ψάχνοντας για… υπόπτους.
  • Drone μικρά όσο μια παλάμη. Θα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση.

Του Κίμωνα Χαραλάμπους