Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διατείνονται ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι μια κι έξω και όχι μειώνοντας σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ερευνών που παρουσίασαν αυτήν την εβδομάδα τρία κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα, που αφορούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την υγεία μας, σήμερα: κάπνισμα, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη, καρκίνος, Πάρκινσον.
Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
Ένα πολλά υποσχόμενο, νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Ultromics, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες για την έγκαιρη διάγνωση των καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητά του στις διαγνώσεις φαίνεται να ξεπερνά αυτή των γιατρών, κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι στις βρετανικές μελέτες καταγράφεται ότι περίπου μία στις πέντε καρδιολογικές εξετάσεις δεν διαγιγνώσκεται σωστά σήμερα.
Το σύστημα αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης και η δωρεάν χρήση του από τα νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η χρήση του μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 300 εκατ. λιρών ετησίως, αφού πολλές επεμβάσεις ασθενών θα μπορούν να αποφευχθούν εξαιτίας των έγκαιρων διαγνώσεων.
Καρκίνος των πνευμόνων
Παρόμοια ανακάλυψη έγινε και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και να ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους, κάτι που μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν με βεβαιότητα. Αυτό όμως το «έξυπνο» σύστημα πρόκειται να αξιοποιηθεί εμπορικά από την εταιρεία Optellium.
Πρόβλημα για δυνατούς λύτες το τσιγάρο
Η βέλτιστη μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος έχει καταστεί για πολλούς/ές από εμάς κάτι σαν την αναζήτηση για το ιερό δισκοπότηρο. Όπως είναι φυσικό, πλείστοι δυνατοί λύτες δίνουν τις δικές τους απαντήσεις, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η διακοπή της δημοφιλούς αυτής συνήθειας είναι προσωπική υπόθεση και δεν υπακούει σε γενικούς κανόνες και άλλους να προβάλλουν μεθόδους ως πανάκεια.
Με μια νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διατείνονται ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι μια κι έξω και όχι μειώνοντας σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 700 καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας έκοψαν το κάπνισμα μαχαίρι σε μια προγραμματισμένη ημερομηνία και της δεύτερης μείωναν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους επί δύο εβδομάδες, έως την ίδια προκαθορισμένη ημερομηνία με το πρώτο γκρουπ. Στο σύνολο των συμμετεχόντων παρεχόταν συμβουλευτική, τσιρότα και τσίχλες νικοτίνης.
Έναν μήνα μετά, το 49% εκείνων που έκοψαν το τσιγάρο μια κι έξω παρέμειναν πιστοί στην απόφασή τους, ενώ από εκείνους που το έκοψαν σταδιακά το 61% ξανακύλησε. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι το κόβουν απότομα έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να το κόψουν.
Σχέση κατάθλιψης με Πάρκινσον και καρδιοπάθειες
Δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διπλασιάζουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος, σωματικά ή ψυχικά, καθιστώντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε λοιμώξεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εθνική μελέτη νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου που διενήργησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ποσοστά συμπτωμάτων άγχους φτάνουν το 24% και κατάθλιψης το 16%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου Ουμέα, σύμφωνα με την οποία οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον.
Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι η κατάθλιψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνοντας την τάση των αιμοπεταλίων να συγκολλώνται, με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη σε αγγεία εξαιτίας των θρόμβων που δημιουργούνται. Η έρευνα διήρκεσε 13 χρόνια, φανερώνοντας ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν περισσότερες από 4 φορές πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή.
Προσοχή στα φάρμακα χωρίς συνταγή
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνει αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς ιατρική παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν προβλήματα μακροχρόνιας εξάρτησης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι για όποιον νοσεί, είναι σημαντικό να θεραπεύει τη νόσο, δηλαδή την κατάθλιψη, και όχι να καταστέλλει απλώς τα συμπτώματά της.
Πηγή: http://www.avgi.gr