Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet, η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 600 ανήλικων κοριτσιών -τα μισά εκ των οποίων ήταν έγκυες- αποκάλυψε ότι πολλά από αυτά που αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν καν ενηλικιωθούν, προέρχονται από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.
Προτού εξαναγκαστούν σε γάμο, ένα 25% εξ αυτών δήλωσε ότι δεν είχε καν φίλους. Ένα 20% είπε ότι είχε φίλους όμως η οικογένειά τους δεν τους επέτρεπε να τους συναναστρέφονται. Ένα 50% δήλωσε ότι δεν είχε πάει ποτέ σε κινηματογράφο ή θέατρο, ένα 60% δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο κι ένα 11% δήλωσε ότι δεν μιλάει ποτέ για τα προβλήματά του με τις οικογένειές τους.
Η εικόνα είναι χειρότερη μετά τον γάμο με το 66% να δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου φίλους, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι παντρεύτηκε κάποιο συγγενή τους. Ένα 75% αποκάλυψε ότι αποφάσισε να αποκτήσει παιδί με τον σύζυγο κι ένα 78% είπε ότι λαμβάνει από κοινού αποφάσεις με τον σύζυγο για κάθε θέμα.
Πολλά από τα κορίτσια ανέφεραν ότι είναι «χαρούμενα» με τον γάμο τους καθώς πιστεύουν ότι έχουν αποκτήσει κοινωνικό στάτους, ενώ άλλα επιλέγουν τον γάμο ως μοναδική διέξοδο για να μην αποτελούν οικονομικό βάρος για την οικογένειά τους.
Ο γάμος ανήλικων κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς στερεί τα κορίτσια από την εκπαίδευσή τους και τα περιορίζει στο να ενταχθούν στον επαγγελματικό στίβο.
Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι επιπλοκές που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ανήλικα κορίτσια, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικίες 15-19 ετών.
Στην Τουρκία πριν λίγες εβδομάδες ήρθε στο φως ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2017, 115 ανήλικα κορίτσια που ήταν έγκυες, κατέφυγαν στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Kannuni Sultan Suleyman στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών, 39 κορίτσια από τη Συρία.