«Αποχαιρετίσαμε» την τρίτη αξιολόγηση και μοιραία(δυστυχώς για πολλούς) αρχίζει η τέταρτη.Μια αξιολόγηση όμως ξέρουμε καλά τώρα πια ότι δεν είναι περί διαγραμμάτων.
Προϋποθέτει σειρά προαπαιτούμενων για να κλείσει και βεβαίως να εκταμιευθεί η δόση που έχει ανάγκη να λάβει η χώρα μας.
Η τέταρτη αξιολόγηση, λοιπόν, δεν φέρνει, ούτε ένα, ούτε δύο, προαπαιτούμενα, αλλά 88!
Όπως προκύπτει από το κείμενο συμμόρφωσης (Compliance report) το οποίο δημοσιεύτηκε μετά το Eurogroup, επιπλέον 88 είναι τα προαπαιτούμενα που χωρίζουν την Ελλάδα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Τα δάνεια που προβλέπεται να εκταμιευτούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος ανέρχονται συνολικά σε 18,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα 6,7 δισ. της γ’ αξιολόγησης.
Παράλληλα, μια σειρά από προαπαιτούμενα φορολογικού χαρακτήρα, κυρίως διαρθρωτικά αλλά και εισπρακτικά, περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου.
Ειδικότερα στο πεδίο της φορολογίας οι κυριότερες παρεμβάσεις που έρχονται είναι:
– τον ερχόμενο Μάιο, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση κρίνουν ότι δεν είναι εξασφαλισμένος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς την ενεργοποίηση αντίμετρων της λιτότητας, θα ψηφιστεί η μείωση του αφορολόγητου ένα έτος νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο το 2019. Η μείωση αυτή συνεπάγεται μείωση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους έως και 650 ευρώ ετησίως
– έως το τέλος Μαρτίου θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων
– έως το Μάιο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις συντελεστών και αλλαγές στα κλιμάκια, προκειμένου να μην επηρεαστεί το ύψος των εσόδων από τον φόρο, από τις αλλαγές στις αντικειμενικές. Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν έως τον Αύγουστο
– μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (έχουν διατηρηθεί σε έξι νησιά)
– μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει:
Α) να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Β) να επανεξεταστεί το καθεστώς των τόκων που επιβάλλει το δημόσιο για καθυστέρηση στην πληρωμή φόρων
Γ) να κωδικοποιηθεί και να απλοποιηθεί το καθεστώς ΦΠΑ
– έως το τέλος Μαΐου θα επανεξεταστεί το καθεστώς του χαρτοσήμου υπό το πρίσμα της εναρμόνισής του με το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλουν και θα επανεξεταστούν τα τεκμήρια διαβίωσης
– για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί μια μελέτη για την παροχή της δυνατότητας πληρωμής των φόρων με ηλεκτρονικά μέσα σε περισσότερες τακτικές δόσεις.
Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε αλλά και δεν έκλεισε…
Σε 15 ανέρχονται τα προαπαιτούμενα τα οποία καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα προκειμένου να εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 6,7 δισ.), στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, από τα 6,7 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, 1,7 δισ. θα διατεθούν για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και 1,9 δισ. για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, εν όψει του τέλους του προγράμματος.
Πηγή: http://www.zougla.gr/