Μια νέα τεχνολογία υπερ-μόνωσης σπιτιών από άχυρα αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη και έχει αποδεδειγμένα μειώσει τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης της οικίας έως και 90%.

Το νέο αυτό σύστημα αποτελεί το ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης LILAC στο Λιντς που έχει ήδη εφαρμοστεί σε πληθώρα κατοικιών, διαφορετικού σχεδιασμού και μεγέθους, κατατάσσοντάς τες έτσι σε «παθητικές» κατοικίες, υπερ-μονωμένες, υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενέργειας. Οι κατοικίες αυτές είναι κατασκευασμένες με ανανεώσιμα υλικά που περιλαμβάνουν άχυρο. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός συστήματος κατασκευής με ρύπους λιγότερο του μηδενός.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης ισχυρίζεται πως οι λογαριασμοί θέρμανσης έρχονται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού μειωμένοι σε έως και 90%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας τετράμηνος λογαριασμός θέρμανσης για το χειμώνα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου που έφτασε μόλις τα 15 ευρώ, ενώ για ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων το ποσό αυτό ανήλθε στα μόλις 50 ευρώ, σημειώνοντας έτσι ένα εξαιρετικό χαμηλό ποσό για τα δεδομένα της εποχής.

Εκτός από το πρόγραμμα LILAC στο ίδιο μήκος κύματος «τρέχουν»  το ερευνητικό πρόγραμμα «BaleHaus at Bath» που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bath και μια ακόμη καινοτομία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπρίστολ και στην Κορνουάλη με 50 ακόμα σπίτια να βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού για την περιοχή Μπρίστολ.

Πηγή: https://www.paraskhnio.gr