Αρκετά ψηλά και συγκεκριμένα στην 22η θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα στο «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης 2018», που μετρά την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία, όσο και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση.

Η σχετική έκθεση παρουσιάστηκε στο Νταβός της Ελβετίας. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Ελβετία και ακολουθούν η Γαλλία, η Δανία, η Μάλτα και η Σουηδία.

Στον πάτο της λίστας βρίσκεται το Μπουρούντι. Στις πέντε τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μπαγκλαντές, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδία και το Νεπάλ.
Σε χειρότερες θέσεις οι γειτονικές χώρες

Οι γειτονικές χώρες βρίσκονται χαμηλότερα από την Ελλάδα σε κατάταξη. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 30ή θέση, η Αλβανία στην 40ή, τα Σκόπια, που αναφέρονται ως «Μακεδονία», την 68η και η Τουρκία στην 108η θέση. Η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση.

Λίγες θέσεις πιο χαμηλά από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 27η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Κίνα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις και κατατάσσεται στην 120η θέση.

Πώς διαμορφώνεται ο «Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης»

Ο δείκτης διαμορφώνεται από ερευνητές των διάσημων πανεπιστημίων του Γιέιλ και του Κολούμπια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται κάθε δύο χρόνια.

Οι ερευνητές βαθμολογούν 180 χώρες στη βάση σύνθετων παραμέτρων, που λαμβάνουν υπ’ όψιν την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία, όπως και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.

Η ποιότητα του αέρα υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντική απειλή

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποιότητα του αέρα αποτελεί την κυριότερη περιβαλλοντική απειλή σήμερα.

Οι χώρες που βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη θεωρείται ότι προστατεύουν τη δημόσια υγεία από τις περιβαλλοντικές απειλές. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παράγοντες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η διατήρηση των φυσικών πόρων, η προστασία των δασών, η βιοποικιλότητα, η μείωση των «αερίων του θερμοκηπίου» και η μάχη για την προστασία της κλιματικής αλλαγής.

«Συναγερμός» για υπεραλίευση, ποιότητα αέρα και αποψίλωση δασών

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε αρκετά επίπεδα υπάρχει πρόοδος. Ανάμεσά τους η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, οι συνθήκες υγιεινής, η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και όχι στο βαθμό που χρειάζεται.

Όμως σε ορισμένα πεδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπεραλίευση εξαντλεί τα αλιευτικά αποθέματα, η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει μεγάλους πληθυσμούς, κυρίως σε χώρες της Ασίας, ενώ στην νοτιοανατολική Ασία, η αποψίλωση των δασών έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά την τελευταία πενταετία.

 

Πηγή: https://rpntv.gr