Τριπλασιάστηκε η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών τις τελευταίες 30 καλλιεργητικές περιόδους, ήτοι αυξήθηκε κατά 211% και ανήλθε στους 2.953.500 τόνους (+2 003 500 τόνους) το 2017/18 από τους 950.000 τόνους το 1990-91. Την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε και η κατανάλωση, που καταγράφεται κατά 2,86 φορές υψηλότερη από ό, τι πριν 30 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 186% την περίοδο 1990/91- 2017/18.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δελτίο Δεκεμβρίου 2017 του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου η παραγωγή αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στις περισσότερες χώρες μέλη του ΙΟC, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αλγερία, την Ελλάδα, την Αργεντινή, το Ιράν και το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών για το έτος συγκομιδής 2017/18 θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, για να φτάσει σε 2 953 000 τόνους.
Στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής θα σημειωθεί συνολική μείωση 11% λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ισπανία, η οποία αναμένει μια συγκομιδή 52.500 τόνων, μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής.
Από την άλλη η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 31% και η Ιταλία κατά 20%.
Αύξηση στην παραγωγή αναμένεται επίσης σε άλλα κράτη όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, που προβλέπεται να έχουν ένα έτος ρεκόρ με 650 000 τόνους και 455 000 τόνους και αυξήσεις κατά 30% και 14% αντίστοιχα.
Η παραγωγή στην Αργεντινή, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία αναμένεται επίσης να αυξηθεί, ενώ θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερή στις υπόλοιπες χώρες.
Σε άλλες χώρες παραγωγής, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η παραγωγή αναμένεται: να αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 9% και στο Μεξικό κατά 11% και να μειωθεί στη Συρία κατά 47% και το Περού κατά 1%.
Η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών είναι 2,86 φορές μεγαλύτερη από ό, τι πριν από 30 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 186% την περίοδο 1990/91- 2017/18.
Στις χώρες που ξεχωρίζουν για αυξημένη παραγωγή παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση της κατανάλωσης. Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα η κατανάλωση αυξήθηκε από 11000 τόνους το 1990/91 σε 450 000 τόνων για το 2017/18 . Στην Αλγερία έχει αυξηθεί από από 14 000 τόνους σε 289 000 τόνους και στην Τουρκία από 110 000 τόνους σε 355 000 τόνους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τη συνολική κατανάλωση να αυξάνεται από 346 500 τόνους σε 585 000 τόνους.
Πηγή: http://www.agronews.gr