Η ετήσια κατανάλωση σάντουιτς στη Βρετανία έχει τις ίδιες επιπτώσεις στο περιβάλλον με τη χρήση περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, επισημαίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τη βρετανική ένωση σάντουιτς (BSA), κάθε χρόνο στη Βρετανία καταναλώνονται 11,5 εκατομμύρια σάντουιτς, τα μισά εκ των οποίων προετοιμάζονται στο σπίτι και τα υπόλοιπα αγοράζονται.
Αυτή η ετήσια κατανάλωση «προκαλεί κατά μέσο όρο 9,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμεί με την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων οχημάτων», δήλωσε η καθηγήτρια Αντίσα Αζαπάτζικ.
Οι ερευνητές εξέτασαν το αποτύπωμα σε άνθρακα 40 ειδών σάντουιτς. Τα χειρότερα για το περιβάλλον είναι αυτά που περιέχουν κρέας από χοιρινό (μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικο) και αυτά που περιέχουν τυρί ή γαρίδες.
Το σάντουιτς που είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον είναι αυτό που περιέχει αυγά, μπέικον και λουκάνικα. Οι ερευνητές υπολόγισα ότι η παραγωγή του παράγει 1.441 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή το ισοδύναμο με αυτό που παράγει ένα αυτοκίνητο που διανύει 19 χιλιόμετρα.
Το πιο «καθαρό» σάντουιτς είναι αυτό που περιέχει ζαμπόν και τυρί και έχει ετοιμαστεί στο σπίτι.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αποτύπωμα άνθρακα των σάντουιτς μπορεί να μειωθεί κατά 50% αν αλλάξει η συνταγή παρασκευή τους, το περιτύλιγμά τους και ανακυκλώνονται τα απορρίμματα που παράγονται από αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ