Νέες τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την διεθνή ασφάλεια, τα πυρηνικά και τις “μεγάλες δυνάμεις”, τοποθετούν τον Αμερικανό πρόεδρο για πολλοστή απέναντι από το προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, αλλάζοντας άρδην την κατάσταση εντός των ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αντισυστημικός Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφερθεί στο “επικίνδυνα διαμορφωμένο για τις ΗΠΑ” διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και σημαντική μείωση στα κονδύλια για την άμυνα.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο της Εθνικής Δεξιάς δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης της ισχύς του στρατού των ΗΠΑ, αλλά απεναντίας μίας ισχυροποίησής του, κατά το δόγμα που ακολουθεί εδώ και χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να ανοικοδομήσουμε το πυρηνικό οπλοστάσιό μας, ελπίζουμε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά να το καταστήσουμε τόσο ισχυρό και τόσο ισχυρό ώστε να αποτρέψει οποιεσδήποτε πράξεις επιθετικότητας από οποιοδήποτε άλλο έθνος ή οποιονδήποτε άλλο. Ίσως μια μέρα στο μέλλον θα υπάρξει μια μαγική στιγμή, όταν οι χώρες του κόσμου θα συναντηθούν και θα αποφασίσουν από κοινού να καταστρέψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί, δυστυχώς».

Ο Τραμπ με αυτά τα λόγια επιβεβαίωσε τις βλέψεις του για το «δόγμα του ισχυρού» που θα ακολουθήσει, καθιστώντας τις ΗΠΑ κυρίαρχο παίχτη στους πυρηνικούς εξοπλισμούς, μία πρωτιά που την έχει φυσικά η ισχυρή Ρωσία του Β.Πούτιν.

Αναφερόμενος όμως και στους αντιπάλους των ΗΠΑ σε ένα τόσο αφιλόξενο γεωπολιτικά περιβάλλον, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:

«Σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουμε αδίστακτα καθεστώτα, τρομοκρατικές ομάδες και αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία που προκαλούν τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους φρικτούς κινδύνους, γνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι η πιο σίγουρη πορεία προς τη σύγκρουση και ότι η ισχύς είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αληθινή και μεγάλη υπεράσπισή μας.

Γι ‘αυτό το λόγο, ζητώ από το Κογκρέσο να τερματίσει τον επικίνδυνο αμυντικό αμυντικό και να χρηματοδοτήσει πλήρως τον μεγάλο μας στρατό».

Η εποχή του “πυρηνικού αφοπλισμού” και των ρητορικών περί “ειρηνευτικών δυνάμεων” που ακούγαμε από τους εκπροσώπους της πολιτικής ορθότητας στις ΗΠΑ έχουν παρέλθει προ πολλού. 

Η Εθνική Δεξιά με εκπρόσωπό της τον Τραμπ στις ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο με την -κατά το δυνατόν- μεγαλύτερη ισορροπία δυνάμεων απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις. Εξάλλου ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος το υπογράμμισε: «Για την ώρα είναι ο μόνος δρόμος για την αποφυγή της σύγκρουσης».