Ο 37χρονος Γιώργος Κουτίτας, που πλέον ζει και εργάζεται στην Αμερική, δημιούργησε την GRIDMATES, μια καινοτόμα εφαρμογή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δωρίσει ρεύμα σε κάποιον που το έχει ανάγκη
Από τoν Βαγγέλη Στολάκη
Είναι νέος, επιστήμονας, Θεσσαλονικιός, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμερική και έχει βάλει στόχο στη ζωή του να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια που υπάρχει στον κόσμο! Ο λόγος για τον Γιώργο Κουτίτα, μόλις 37 ετών, ο οποίος, επηρεασμένος από την Ελλάδα της κρίσης και της εξαθλίωσης, αποφάσισε να βάλει το δικό του λιθαράκι και να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής ένδειας που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Ο 37χρονος δημιούργησε την εφαρμογή GRIDMATES, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, και μέσα από αυτή θέλει να δωρίσει ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους το χρειάζονται και δεν μπορούν να το προμηθευτούν!
Η GRIDMATES είναι ένας συνδυασμός υπηρεσιών λογισμικού, «έξυπνων» ενεργειακών λύσεων και κοινωνικής συνεισφοράς από υψηλού επιπέδου ειδικούς στον χώρο των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Παράλληλα, λειτουργεί ως ένα οικοσύστημα, το οποίο συνδέει εταιρίες-παρόχους ενέργειας, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Ομως, πώς δουλεύει η εφαρμογή και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος από τον καναπέ του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη να δωρίσει… ηλεκτρική ενέργεια σε μια οικογένεια της Αφρικής; Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το site www.gridmates.com ή την εφαρμογή που υπάρχει για έξυπνα τηλέφωνα και tablets. Οπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Κουτίτας: «Ο δωρητής μπορεί να κάνει μια δωρεά με την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα του, και η GRIDMATES θα μετατρέψει το χρηματικό ποσό σε ενεργειακές μονάδες στον λογαριασμό του αποδέκτη.
Η εφαρμογή επίσης συνδέεται μέσω καινοτόμου λογισμικού με ηλιακά πάνελ και έξυπνους θερμοστάτες, και επιτρέπει την έξυπνη και οικολογική δωρεάν ενέργεια. Ο δωρητής μπορεί να επιλέξει ένα ποσοστό από την εξοικονόμησή του και να το δωρίσει σε κάποιον που έχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και την κοινότητά μας».
Ο νέος δημιουργός επισημαίνει: «Δέκα ευρώ που μπορεί να κοστίζει για κάποιον μια βραδινή έξοδος είναι αρκετά για να χαρίσουν ρεύμα σε μια οικογένεια, φαγητό, ζεστασιά, ζεστό νερό και ρούχα σε ένα παιδάκι για περίπου τέσσερις ημέρες».
Η αφορμή
Οπως αναφέρει ο κ. Κουτίτας, αφορμή για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει αυτήν την πρωτότυπη εφαρμογή στάθηκε ένα τυχαίο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου πέντε χρόνια. «Είδα μια νέα οικογένεια στην τηλεόραση που βρισκόταν στη γειτονιά μου να ζει με κεριά σε ένα κρύο σπίτι. Δεν είχαν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να κάνω δωρεά έναν μήνα ρεύμα, περίπου 900kWh, σε αυτήν την οικογένεια και είδα ότι δεν υπάρχει τρόπος. Οπότε και μου ήρθε η ιδέα της GRIDMATES. Μια πλατφόρμα για δωρεές ενέργειας peer-to-peer» λέει. Εμπνεύστηκε την εφαρμογή, ενώ εργαζόταν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενα ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με επενδυτές εκεί ήταν η αφορμή να τα πακετάρει όλα και να αλλάξει τη ζωή του. Ετσι πήρε την απόφαση να ζήσει στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο Οστιν, με τη σύζυγό του.
Τα διεθνή βραβεία, οι συνεργασίες και τα στοιχεία που προκαλούν θλίψη
Η GRIDMATES είναι μια αμερικανική εταιρία, η οποία ωστόσο αναπτύσσεται από Ελληνες επιστήμονες και είναι πολλά υποσχόμενη εντός και εκτός συνόρων. Η εφαρμογή έχει αποσπάσει ήδη τις καλύτερες κριτικές αλλά και σχετικά βραβεία σε διαγωνισμούς καινοτομίας και start-up εταιριών.
Ενδεικτικά, διακρίθηκε στον διαγωνισμό Επιχειρηματικής Καινοτομίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ «SunShot Catalyst», έχει επιλεγεί ως φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του πανεπιστημίου MIT Enterprise Forum Greece για ελληνικές start-up εταιρίες και είχε επιλεγεί ως μία από τις 20 φιναλίστ στην κατηγορία Cleanweb (Καθαρό Διαδίκτυο) του επιχειρηματικού και υψηλού ανταγωνισμού διαγωνισμού, της έκθεσης Start-up SXSW Eco.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν και τα διεθνή ΜΜΕ, αφού μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNBC, ανέδειξαν την εφαρμογή GRIDMATES μέσα από τα ρεπορτάζ και τις αναφορές τους.
Παρόλο που η GRIDMATES είναι μια start-up εταιρία, έχει καταφέρει να αποκτήσει πελάτες καινοτόμους παρόχους ενέργειας σε Αμερική και Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο εναλλακτικός πάροχος ενέργειας Direct Energy, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), εφαρμόζει ήδη την τεχνολογία. Το ίδιο κάνει και ο γαλλικός πάροχος ενέργειας της Γκρενόμπλ. Στην Ελλάδα ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής υιοθετεί καινοτόμες πρακτικές με στόχο τη δωρεά ενέργειας που θα διατεθεί σε επιλεγμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ΜΚΟ.
Η ενεργειακή ένδεια είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη περισσότεροι από 100.000 πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 10% των πολιτών της Ε.Ε. είχε καθυστερήσεις στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας το 2015. Tο 12% των πολιτών της Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση να έχει επαρκή θέρμανση στα σπίτια το 2014, ενώ το 16% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατοικούσε το 2014 σε σπίτια με στέγες που έσταζαν και είχαν υγρούς τοίχους.
Πηγή:http://www.dimokratianews.gr