Ολοκληρώνονται στη Ρωσία τα γυρίσματα του νέου δραματικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα προβληθεί φέτος στο πρώτο κανάλι της δημόσιος ρωσικής τηλεόρασης. Το  αξιοσημείωτο είναι, ότι στο έργο πρωταγωνιστούν και ελληνικής καταγωγής ηθοποιοί, με βασικό χορηγό το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης.

Η Μαρία Ξυνόπουλο, διευθύντρια της εταιρίας παραγωγής “Good Production” στη Μόσχα, μιλώντας στο Αθηναϊκό?Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει πως  η ταινία αποτελεί για αυτήν και προσωπικό στοίχημα: “Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά σύζυγος του Έλληνα, του Ανέστη Ξυνόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της ρωσικής πρωτεύουσας. Ήθελα να συμβάλω σε αυτό που λέγεται “διπλωματία της τέχνης του κινηματογράφου”, λέει. Να σημειωθεί ότι η ταινία, διάρκειας 52 λεπτών, είναι ντοκιμαντέρ με στοιχεία ταινίας μυθοπλασίας.

Τον “Ιβάν Αντόνοβιτσς Καποδίστρια”, πως τον αποκαλούσαν στην “αυλή” του τσάρου

Τον Αλέξανδρο των Α’ υποδύεται ο ηθοποιός Καζμπέκ Κιμπίζοβ: «Μετά την ανάγνωση του σεναρίου, αμέσως κατάλαβα, ότι έχω να υποδυθώ μια μεγάλη προσωπικότητα, έναν πραγματικό ιππότη της πολιτικής, της διπλωματίας! Ο Ιωάννης Καποδίστριας με ενέπνευσε πραγματικά!”, είπε και πρόσθεσε: “Για μένα είναι μια νέα εμπειρία, ένα ντεμπούτο στην ιστορική ταινία. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο  Ιωάννης Καποδίστριας, ένας άνθρωπος που θυσίασε τα πάντα για χάρη της ιδέας της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Αλλά και η ιστορία της αγάπης του με την Ρωξάνδρα μου “γαντζώθηκε”, με έκανε να σκεφτώ σοβαρά για την έννοια “υψηλές σχέσεις”.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είπε: “Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, δεν μπορούσαμε να μείνουμε μακριά από την υλοποίηση αυτού του έργου. “Ήταν το καθήκον μας να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στη δημιουργία μιας ταινίας, για έναν από τους μεγαλύτερους διπλωμάτες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι η ταινία  θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να αποκτήσει την πληρέστερη και ζωντανή ιδέα για την ζωή και των προσόντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Όσο για εμένα προσωπικά, έχω βαθύ σεβασμό για την προσωπικότητα του!”.

Αφηγητής στην ταινία  είναι ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά, Ευκλείδης Κιουρτζίδης, που φέρει και τον τίτλο του “εγκεκριμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας”. “Ως Ρώσος πολίτης και ως Έλληνας στην καταγωγή, νιώθω ιδιαίτερη τιμή, νιώθω  περήφανος που συμμετέχω στο έργο αυτό” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στα γυρίσματα συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου  Ελληνίδων Μόσχας “Αγάπη”. “Για μας, τις Ελληνίδες που γεννηθήκαμε και ζούμε στη Ρωσία, συμμετοχή στα γυρίσματα, έστω ως κομπάρσοι, είναι μια ευκαιρία μέσω της τέχνης να “μεταφερθούμε” στην ιστορική περίοδο της Ρωσίας, στις αρχές του 19ου αιώνα”, είπε η πρόσδρος του συλλόγου, Στέλλα Χριστιάνοβα  και συμπλήρωσε λέγοντας πως “έδωσα στο έργο ένα κομμάτι της καρδιάς μου, καθώς ήμουν δίπλα στη γέννηση της ιδέας για την ταινία”.

Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής “Good Production”, στην ταινία αναφέρεται και η ιστορία ρομαντικής αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια με την ελληνικής καταγωγής Ρωξάνδρα Στούρτζα, που ήταν η μούσα του και μια πιστή συντρόφισσα στη πραγματοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της  Ελλάδος.

Ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Πολίτοβ, ηθοποιός και μπλόγκερ, υποδύεται στην ταινία τον Εβραίο χρυσοχόο και  κοσμηματοπώλη που  κατασκεύασε το δαχτυλίδι που ο Καποδίστριας δώρισε στην αγαπημένη του Ρωξάνδρα. “Ο ρόλος μου είναι μικρός, αλλά όπως λένε, δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι…

Χαίρομαι ιδιαίτερα ότι στη Ρωσία γυρίζεται η πρώτη ταινία, που απογειώνει το φόρο τιμής στην μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας της Ρωσίας αλλά και τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος”, είπε  ο Γιάννης Πολίτοβ.

Οι Ρώσοι τον θεωρούν ένα μεγάλο δάσκαλο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, Οι Έλληνες τον χαρακτηρίζουν εθνικό ήρωα της ελληνικής ιστορίας, ενώ και για τις δυο χώρες ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος ευρωπαϊστής.

Ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας (όπως ήταν το ρωσικό του ονομετεπώνυμο) είναι μια μοναδική μορφή στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Ήταν στην υπηρεσία του ρωσικού αυτοκράτορα, από το 1809 και το 181 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α’ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Το σενάριο αναφέρεται  και στο γεγονός της σωτηρίας από τον Καποδίστρια, του μεγάλου Ρώσου ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν από την εξορία, όπου θα καταδικαζόταν για τα ποιήματά του με θέμα την ελευθερία.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία και την Ελλάδα (Κέρκυρα και Ναύπλιο).

Σοφία Προκοπίδου

Πηγή: http://www.amna.gr