«Γραφικοί όσοι ζητούν τη διάλυση της Κεντροαριστεράς»
Η ένταση της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή – πρόσκληση των τριών πρώην υπουργών να αυτοδιαλυθούν όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς για να δημιουργηθεί κάτι νέο σηματοδοτεί την απόφασή του να χορέψει σκληρό ροκ με όσους αδιαφορούσαν μέχρι πρότινος στις προσκλήσεις συμμετοχής στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κοινοβουλευτική και δημοσκοπική ενίσχυση του εγχειρήματος τροφοδοτεί με επιχειρήματα την πλευρά της Φώφης Γεννηματά να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να μεταπείσει αποστασιοποιημένα στελέχη να επανέλθουν. Ειδικά δε στους τρεις πρώην υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης) καταλογίζουν θράσος και προσπάθεια υπονόμευσης.
«Προσκλήσεις προς κοινοβουλευτικά κόμματα, από μεμονωμένα πρόσωπα, “προσωπικότητες” χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν μάλιστα όρους και προϋποθέσεις άμεσης διάλυσής τους, πέραν του ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και της θρασύτητας, είναι απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές.
Δεν έχουν στόχο την ενότητα και αναγέννηση του χώρου και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της παράταξης, που ήδη τους έχει γυρίσει την πλάτη. Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς» επισημαίνεται σε προφορική ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για την επιστολή – πρόσκληση.
Είναι η πρώτη φορά που η Χαριλάου Τρικούπη παίρνει θέση για την «Ώρα Αποφάσεων», όπως ονομάζουν την πρωτοβουλία τους οι τρεις πρώην υπουργοί, και αυτή υπαγορεύτηκε από την επίσημη παράδοση της πρότασής τους στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ.
Στην προφορική απάντησή τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτός από την οργισμένη αντίδραση, επαναλαμβάνουν ότι «όσοι πιστοί» στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να προσέλθουν. «Η πρόσκλησή μας για τη συμμετοχή κομμάτων και συλλογικοτήτων στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοιχτή. Όποιος πραγματικά πιστεύει σε αυτή την αναγκαιότητα δεν έχει παρά να συμμετάσχει» απαντάνε ξερά.
«Υποκινούνται»
Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι οι τρεις πρώην υπουργοί αρνήθηκαν επί πολλούς μήνες οποιαδήποτε επαφή, προσέγγιση ή διάλογο με το κόμμα που τους ανέδειξε και τους έχρισε υπουργούς, και μεγαλοστελέχη και στην παρούσα φάση επιχειρούν να εμφανιστούν ως εμβρυουλκό εξελίξεων.
Θεωρούν ότι υποκινούνται από εκσυγχρονιστικές δυνάμεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που συστηματικά επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος και τη δημιουργία ενός χώρου με φιλελεύθερο – κεντρώο πρόσημο που θα κάνει χρόνια να αποκτήσει ιδεολογικό έρμα. Μάλιστα συνεργάτες της Γεννηματά επισημαίνουν ότι οι τρεις έχουν ήδη συμφωνήσει με το Ποτάμι, με το οποίο κινούνται στο ίδιο πεδίο.
Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, επιχείρησε να θέσει ένα εμφανώς προσχηματικό πλαίσιο για να συνεργαστεί με τους τρεις θέτοντας τρεις όρους: «Λύσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα που έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν, συμμετοχή στην πρώτη γραμμή πολιτών που εκπροσωπούν τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής και, τέλος, έγκριση της προσπάθειας από την κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι μόνο όσων έχουν πρόσβαση σε κομματικούς μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας». Ουσιαστικά και οι τρεις προϋποθέσεις σχολιάζουν τις διαδικασίες που ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σκληρή κριτική
Το Ποτάμι μετράει από την Τρίτη την απώλεια και του Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησής του και οδεύει προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τη Δευτέρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, συναντήθηκε και ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη για την πρόθεσή του. Μάλιστα σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ποταμιού ο Μπαργιώτας πρότεινε την ένταξη του κόμματος στη ΔΗΣΥ όπως το ΚΙΔΗΣΟ, θέση που αποκλείστηκε από τους πέντε εναπομείναντες βουλευτές και τον επικεφαλής τους.
Στην επιστολή αποχώρησης πάντως ασκεί σκληρή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα:
«Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι. Η απόφασή μου να αποχωρήσω σήμερα από το Ποτάμι και την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δύσκολη και με βασανίζει καιρό. Όμως, μπήκα στην πολιτική με δύο στόχους: μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ανασύνθεση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού φορέα».
Τοπικά σάιτ στη Λάρισα έγραψαν ότι ο Μπαργιώτας είχε λάβει διαβεβαίωση από τον Θεοδωράκη ότι συζητάει με τη Γεννηματά, αλλά διάβασε την Κυριακή συνέντευξή του με την οποία απέκλειε κατηγορηματικά κάθε διάλογο.
Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε αποκλειστικές πληροφορίες σημειώνοντας ότι ο Μπαργιώτας βιάστηκε να αποχωρήσει και ότι οδεύει προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να «καπαρώσει» τη θέση του υποψήφιου βουλευτή στη Λάρισα, αφού εκεί κινείται δραστήρια ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, υποψήφιος παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ απειλούσε να επανακάμψει και ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Η διευθέτηση που έγινε, είναι ο Μπαργιώτας να αποχωρήσει άμεσα από το Ποτάμι και ο Σαχινίδης να εκτεθεί ως υποψήφιος σε κάποια από τις περιφέρειες της Αθήνας. Μένει να δούμε βέβαια αν θα επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα.
Από το Ποτάμι πάντως έσπευσαν να προαναγγείλουν την προσχώρηση Μπαργιώτα στη Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρότι ο ίδιος ο βουλευτής δεν έκανε καμία σχετική κίνηση. Βέβαια την προηγουμένη της ανεξαρτητοποίησής του βρέθηκε σε εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Η ΔΗΣΥ αναμένεται, με την προσχώρηση Μπαργιώτα και την αναμενόμενη της Κατερίνας Μάρκου, να γίνει η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Τη θέση αυτή θεωρεί ότι μπορεί να κατακτήσει και στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη προβάλλουν την τελευταία δημοσκόπηση της Rass για τον ιστότοπο iefimerida που φέρει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτο κόμμα με ποσοστό 8,1%.
Πηγή: http://www.topontiki.gr