Στην Ελλάδα, κρίση -και μάλιστα μεγάλη- γνωρίζει και ο κλάδος των μάνατζερ των ποδοσφαιριστών, που είχαν συνηθίσει στις πολύ μεγάλες αμοιβές την προηγούμενη δεκαετία και τώρα γκρινιάζουν. Στο εξωτερικό, ωστόσο, το επάγγελμα γνωρίζει μέρες δόξας: σύμφωνα με στοιχεία της FIFA, οι ατζέντηδες που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες των ποδοσφαιριστών μέσα στο 2016 καρπώθηκαν ως προμήθεια 369 εκατ. ευρώ! Το ποσό ακούγεται και είναι τεράστιο, όμως είναι λογικό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μέσα στη χρονιά που έφυγε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αγορές ποδοσφαιριστών ήταν περισσότερα από ποτέ.
Σύμφωνα με τη FIFA, τα ποσά που πληρώθηκαν για αγορές ποδοσφαιριστών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, εξαιτίας της «έκρηξης» που προκάλεσε στο παγκόσμιο μεταγραφικό παζάρι το μπάσιμο που έκαναν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Κίνας. Στην προσπάθεια που κάνουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της Κίνας να μετατρέψουν τη χώρα σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη δαπάνησαν το 2016 απίστευτα ποσά για να αποκτήσουν σπουδαίους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό – κυρίως από χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.
Μέσα στο 2016 οι κινεζικοί σύλλογοι πλήρωσαν για μετεγγραφές ποδοσφαιριστών 451,3 εκατ. δολάρια – πάντα σύμφωνα με στοιχεία της FIFA: το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 169% sε σχέση με τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί το 2015. Το κακό για τους Κινέζους είναι πως αγοράζουν χωρίς να πουλάνε. Την ίδια ώρα που εκτοξεύτηκαν τα έξοδα, τα έσοδα από πωλήσεις παικτών μειώθηκαν: το 2016 ήταν μόλις 10,6 εκατ. δολάρια. Η τεράστια αυτή διαφορά προκάλεσε τη γνωστή παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης, που προσπάθησε να βάλει «χαλινάρι» στην τρέλα των Κινέζων παραγόντων, μειώνοντας τον αριθμό των ξένων παικτών κατά δύο σε κάθε ομάδα.
Ωστόσο οι Κινέζοι, παρά τις υπερβάσεις τους, δεν είναι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο για μεταγραφές ποδοσφαιριστών: οι Κινέζοι βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τους Αγγλους, που εξακολουθούν να είναι οι πιο σπάταλοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα αγγλικά κλαμπ, σύμφωνα με τη FIFA, δαπάνησαν το απίστευτο ποσό του 1,373 δισ. δολαρίων για αγορά παικτών από το εξωτερικό – γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη. Εκπληξη αποτελεί ότι στη δεύτερη θέση των σπάταλων ανέβηκαν οι γερμανικές ομάδες, που ξόδεψαν 56% περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2015, δηλαδή 576,4 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 103 εκατ. οι ομάδες της Β’ Εθνικής!
Περισσότερα από τους Κινέζους ξόδεψαν και οι Ισπανοί (508,7 εκατ. δολάρια) και οι Ιταλοί (508,5 εκατ. δολάρια), όμως και οι δύο Μεσόγειοι έχουν ξοδέψει λιγότερα από το 2015 και, κυρίως, έχουν πολύ μεγάλα έσοδα – πράγμα που δεν έχουν ούτε οι Αγγλοι ούτε οι Κινέζοι. Οι Αγγλοι ενδεικτικά αναφέρεται στη λίστα πως είχαν έσοδα μόλις 370 εκατ. δολάρια και στο ισοζύγιο 1 δισ. δολάρια διαφορά εξόδων-εσόδων.
Εκπληξη αποτελεί η εμφάνιση της Ελλάδας στη 15η θέση της λίστας. Οι ελληνικές ομάδες πλήρωσαν για αγορές παικτών από το εξωτερικό 59 εκατ. δολάρια μέσα στο 2016, δηλαδή τα διπλάσια σε σχέση με το 2015, με τον Ολυμπιακό πρώτο στη λίστα των εξόδων. Το άσχημο είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει αντίστοιχα έσοδα από πωλήσεις: μέσα στο 2015 αυτά ήταν μόλις 12 εκατ. δολάρια. Την πρωτιά στα κέρδη κρατούν σταθερά οι σύλλογοι από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, χώρες που φημίζονται για την ανάδειξη ποδοσφαιριστών και την πώλησή τους στο εξωτερικό.
Τα γαλλικά κλαμπ πήραν 246,2 εκατ. περισσότερα απ’ όσα δαπάνησαν, ενώ τα πορτογαλικά 240,8 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό κέρδους για τους Βραζιλιάνους ήταν 178,3 εκατ δολάρια. Οι ίδιοι τα θεωρούν λίγα!
Από την εφημερίδα “Επένδυση”
Πηγή: http://ependisinews.gr