Ούτε άρβυλα δεν μπορούμε να πάρουμε , αλλά θα πάρουμε ελικόπτερα.

Ένας “άλλος Στρατός” με μεγάλες δυνατότητες νυχτερινού αγώνα και διασποράς εναέριων εξοπλισμένων μέσων νυχτερινής παρατήρησης θα δημιουργήσει η προμήθεια των 70 επιθετικών/αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Έλληνα αξιωματικού στο pronews.gr.

Και όταν τέθηκε στον ίδιο  η αντίδραση που έχει καταγραφεί από την Γερμανία στην απόκτησή τους, όπως και στις λοιπά προγράμματα (εκσυγχρονισμός F-16 και S-300, διερευνητικό αίτημα για F-35  κλπ) η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “Λογικό. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Ούτε οι εχθροί, ούτε και οι “φίλοι”. Θέλουν να έχουμε την ανάγκη τους και να είμαστε εξαρτημένοι από αυτούς”!

Σε ότι αφορά την LOR για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, σημείωσε ότι “Το κόστος απόκτησης είναι ελάχιστο και ακόμα και τα 60 να αξιοποιηθούν επιτέλους θα αποκτήσουμε δυνατότητες νυχτερινού αγώνα σε προκεχωρημένες βάσεις.

Τα AH-64A/D Apache  είναι πολύτιμα, αλλά έχουν υψηλό κόστος υποστήριξης και η ώρα πτήσης τους κοστίζει το τετραπλάσιο από των Kiowa. Και δεν μπορούν να αναπτυχθούν με την ίδια ευκολία στα νησιά, αφού η υποστήριξή τους είναι αρκετά πιο πολύπλοκη υπόθεση.

Με τα OH-58D Kiowa Warrior μέσα στη νύχτα τίποτα δεν θα ξεφεύγει από το ηλεκτροοπτικό “μάτι” τους και αυτή η υπηρεσία ειδικά σε περιόδους ειρήνης κοστίζει πολύ λιγότερο”.

Το ζήτημα είναι ότι μαζί με την παραλαβή των 10+5 CH-47D Chinook στην Αεροπορία Στρατού θα συντελεστεί μια κοσμογονία αφού θα χρειαστούν επιπλέον των νυν, 100 (!) νέοι πιλότοι το ολιγότερο, για να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα τα ελικόπτερα.

Και στην Αεροπορία Στρατού τα περασμένα χρόνια είχαν καταγραφεί σημαντικά ζητήματα εκπαίδευσης, φιλοσοφίας, δόγματος, επιχειρησιακής αξιοποίησης κλπ.

Το κόστος για τα όπλα αυτών των ελικοπτέρων. Δεδομένου ότι κάθε ελικόπτερο φέρει δύο AGM-114 Hellfire για 70 ελικόπτερα χρειάζονται 280 βλήματα (φόρτος κάθε ελικοπτέρου 2 AGM-114 Hellfire συν άλλα 2 τουλάχιστον). Κάθε βλήμα κοστίζει περί τα 120.000 δολάρια. Άρα, για 280 βλήματα το κόστος είναι περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια. Συν τις άλλοις κόστος για καινούργιες ρουκέτες Hydra 70.

Εκτός και εάν παραλάβουμε ελικόπτερα χωρίς βλήματα όπως στην περίπτωση των αρμάτων μάχης χωρίς πυρομαχικά ή των υποβρυχίων 214 δίχως τις κατάλληλες τορπίλες που αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των υποβρυχίων 214. Εκτός και εάν υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα βλημάτων για τα Απάτσι ώστε μπορούν να δοθούν για και άλλα 60 – 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα. 

Κάποιοι πιστεύουν ακόμα πως “λεφτά υπάρχουν” και πως η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τις αγορές οπλικών συστημάτων, όσο χρήσιμα κι αν είναι αυτά, τη στιγμή που καλείται να περικόψει συντάξεις. 

ΠΗΓΗ