Μετά τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση ετοιμάζει βελτιώσεις!
«Πυρετώδεις» προετοιμασίες για την επιστροφή των θεσμών
Διαιτησία, αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα θα είναι από τα δυσκολότερα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές! Το κουαρτέτο, επιστρέφει στην Αθήνα στις 26 του μήνα για να κλείσει τις «τρύπες» της τρίτης αξιολόγησης (ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Ηλ. Πλειστηριασμοί) και να ξεκινήσει την προετοιμασία για τον οδηγό υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης. Μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Αθήνα θα επισκεφτεί και η Επικεφαλής του SSMΝτανιέλ Νουί όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με το μέλλον των τραπεζών.
Οι προετοιμασίες στην Αθήνα είναι πυρετώδεις, καθώς εκτός από τα θέματα των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση έχει πολλά θέματα που θέλει να ανοίξει και αφορούν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Με τους θεσμούς να παραδέχονται την μεγάλη πρόοδο στην ολοκλήρωση του μνημονίου και την επιστροφή στην Ανάπτυξη, τώρα η Αθήνα θέλει να κάνει βελτιώσεις με κοινωνικό πρόσημο, την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τη διεκδίκηση για μετάθεση ή και αναστολή της μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης των προσωπικών διαφορών, με ανώτατο όριο το 18%.
Επιμένει για προληπτική πιστωτική γραμμή ο Στουρνάρας!
Την θέση του για τη λήψη μίας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο επανέλαβε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.
Στη συνέχεια, σε μιλώντας στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας, τόνισε ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα έτη, όμως, χρειάζονται περισσότερα. Σύμφωνα με τον κύριο Στουρνάρα, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες για την ελληνική οικονομία η λύση είναι αναμφισβήτητα η εξωστρέφεια.
Γ. Σταθάκης: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο
«Μετά τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση, οπότε μιλάμε για καθαρή έξοδο. Η όποια εποπτεία θα είναι ανάλογη αυτής που ισχύει για Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας εχθές στο δελτίο της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «συμφωνία ουσιαστικά της επόμενης ημέρας θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για την ανάπτυξη, για την κοινωνική στήριξη και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Λίγο υπομονή μέχρι τον Αύγουστο».
Το ΔΝΤ θα παραμείνει και μετά το μνημόνιο;
Η επιλογή του Όλαφ Σόλτς, ως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και γενικότερα η σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης, ενισχύει την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ευρωζώνη με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος.
Ο κ. Σόλτς στις πρώτες δηλώσεις του συμπεριέλαβε αναφορές, υπέρ της πολιτικής Σόιμπλε για το εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε αντίθετος για την «εξωτερική» οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει ότι «το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες». Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αντελήφθησαν αυτή τη δήλωση, ως πρόθεση αλλαγής πλεύσης μακριά από την αυστηρή λιτότητα που πρέσβευε ο κ. Σόιμπλε.
Αυτό εκτιμάται ότι ενισχύει την θέση πολλών εντός ευρωζώνης που ζητούν την συμμετοχή του Ταμείου, ως τον έγκυρο και ανεξάρτητο θεσμό, μακριά από τα πολιτικά παιχνίδια της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η παραμονή του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει αποφασιστεί στο προηγούμενο Eurogroup.
Βίζερ: Η διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 200 δις ευρώ!
«Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη», σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, σχετικά με τον Γιάννη Βαρουφάκη, για τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι κόστισε στην χώρα περίπου 200 δις ευρώ!
Ο κ. Βίζερ ήταν επικεφαλής του EuroWorking Group, στην ίσως πιο δύσκολη περίοδο όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη, καθώς βρέθηκε μία ανάσα από την πρώτη αποχώρηση μέλους! «Το 2015 η πιθανότητα να συμβεί Grexit ήταν μεγαλύτερη από ότι το 2012, αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές, ανέφερε στη συνέντευξη που έδωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
Συγκεκριμένα, για το κόστος της διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου 2015, που ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει εκτιμήσει στα 100 δισ. Ευρώ, ο ίδιος τόνισε ότι η εκτίμηση αυτή είναι συντηρητική. «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».
Τέλος, μιλώντας με τα χειρότερα λόγια για τον Γιάννη Βαρουφάκη, και το βιβλίο του, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ασπάζεται την άποψη ότι υπήρξε πιο ισχυρός από τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί και εάν λειτουργούσε ως «πράκτορας» της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας. Σίγουρα δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο».