Το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών στα διεθνή χρηματιστήρια -που έχει κάνει ήδη… ατμό αξίες μεγαλύτερες των 4 τρισ. δολαρίων- συνεχίστηκε και χθες, τροφοδοτώντας μύχιους φόβους σε αρκετούς για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στη συνέχεια και τον κίνδυνο μετασχηματισμού της ευρέως εκτιμώμενης για την ώρα «διόρθωσης των αγορών» σε έναν εκτεταμένο πανικό και μια αναπάντεχη στο μέγεθός της χρηματιστηριακή κρίση.

Γι’ αυτό, διόλου τυχαία χθες ξεκίνησαν και οι πρώτες φραστικές παρεμβάσεις καθησυχασμού από τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν μίλησε για μια «μεγάλη, φυσιολογική διόρθωση», σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν ανησυχεί.

«Οι αγορές φαίνεται να λειτουργούν ομαλά όσον αφορά τη ρευστότητα και άλλα πράγματα, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι πολύ ισχυρά, η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση βοηθάει σημαντικά τα κέρδη των επιχειρήσεων», επισήμανε μεταξύ άλλων στο CNBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) του Σεντ Λιούις -και ένας από τους πιο επιφανείς κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ- Τζέιμς Μπούλαρντ απέρριψε τους απίστευτους ισχυρισμούς των χρηματιστηριακών αναλυτών τις τελευταίες ημέρες ότι η αύξηση των εδώ και μια δεκαετία στάσιμων μισθών στις ΗΠΑ κατά 2,9% τον Ιανουάριο θα οδηγήσει σύντομα σε άνοδο του πληθωρισμού και άρα σε ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Μπούλαρντ είπε ότι αυτό μπορεί να μη συμβεί και ότι καλύτερα θα ήταν να περιμένει κανείς.

Σε παρέμβαση προέβη όμως και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μορίς Ομπσφελντ, τονίζοντας ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας είναι πραγματικά ισχυρά».

«Διόρθωση»

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ υποστήριξε ότι η ραγδαία πτώση των μετοχών είναι μια αναμενόμενη «διόρθωση».

Η συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηρίων, είπε, δεν αποτελεί έκπληξη αφού ορισμένες μετοχές είχαν φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν δηλώσει πως οι τιμές των μετοχών και η πληθώρα ρευστότητας αποτελούν λόγο ανησυχίας. «Επομένως, μια διόρθωση ήταν κάτι που αναμενόταν».

Ωστόσο από την «αναμενόμενη διόρθωση» ώς τον αυτοτροφοδοτούμενο πανικό των αγορών η απόσταση είναι πολύ μικρή – μια σταλιά δρόμος.

Μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, σε έρευνα που πραγματοποίησε ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ διαπίστωσε ότι οι επενδυτές δεν πουλούσαν μαζικά επειδή κάποια άσχημα νέα ανέτρεψαν την εικόνα που είχαν για την αξία των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό τους, αλλά επειδή έβλεπαν τους άλλους επενδυτές να πωλούν. Κάπως έτσι συμβαίνουν τα «ατυχήματα».

Κατά τα άλλα, η χθεσινή ημέρα είδε το το Χρηματιστήριο του Τόκιο να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 7,1% και να κλείνει με πτώση 4,7%, το Χονγκ Κονγκ να κλείνει με απώλειες 5,1% και το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ στο -3,2%.

Πτώση ρεκόρ

Στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το δημοψήφισμα για το Brexit (-2,6%), η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 2,3%, το Παρίσι κατά 2,3%, το Μιλάνο κατά 2,1%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης κατάφερε να περιορίσει ενδοσυνεδριακές απώλειες μεγαλύτερες του 4% και να κλείσει στις 838,80 μονάδες, με πτώση 1,74%.

Στη Wall Street, σε μια ιδιαίτερα ευμετάβλητη συνεδρίαση, ο δείκτης Dow Jones ξεκίνησε με βουτιά 500 μονάδων, για να εκτιναχθεί έπειτα από μία ώρα στις +400 μονάδες.

Τα σκαμπανεβάσματα από το πράσινο στο κόκκινο συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και μία ώρα πριν από το κλείσιμο ο «δείκτης των δεικτών» ήταν στο +1,43%, για να κλείσει τελικά με άνοδο 2,3%.

Πηγή: https://www.efsyn.gr