Ενισχύονται τα μέτρα βιοασφάλειας μετά τον εντοπισμό νεκρών πουλιών στη Βόλβη
Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό υψηλής παθογονικότητας υπότυπο της γρίπης των πτηνών «Η5Ν8″ που επιβεβαιώθηκε σε νεκρά πτηνά, τα οποία συλλέχθηκαν στη λίμνη Βόλβη. Πρόκειται για έναν κύκνο και μια αγριόπαπια, κρούσματα τα οποία παρότι δεν βρέθηκαν σε πτηνά εκτροφής ή παραγωγής, ανάγκασαν τις υπηρεσίες να λάβουν ενισχυμένα μέτρα προστασίας, διότι εκτός του ότι η γρίπη των πτηνών είναι ζωοανθρωπονόσος, εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους καταστροφής του πτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας, στο εξής ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της ενίσχυσης των μέτρων, που έτσι κι αλλιώς ισχύουν σε όλη τη χώρα, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής «σε συνέχεια των από 28.11.2016 και 17.01.2017 ανακοινώσεων, σας ενημερώνουμε ότι στις 14.02.2017 επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος Η5Ν8 σε νεκρά πτηνά (σε κύκνο και σε αγριόπαπια ) που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Βόλβης. Επίσης, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 είχε ανιχνευτεί κρούσμα της γρίπης των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο, στο Δέλτα του Έβρου, ο οποίος μεταφέρθηκε νεκρός στη αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Έβρου, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Κεντρική Ευρώπη».
Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι από το 2004 εφαρμόζεται συνεχώς πρόγραμμα για την επιτήρηση της γρίπης των πτηνών και διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν εντοπίστηκε κρούσμα σε οικόσιτα πουλερικά που καταναλώνουμε.
Όχι οικόσιτα πουλερικά σε ανοιχτούς χώρους
Στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ πριν η απαγόρευση αφορούσε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Η υπηρεσία επισημαίνει ακόμη ότι τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και για τα οικόσιτα πουλερικά, όπως ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.
Δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών (ζωανθρωπονόσος), υποχρεωτικής δηλώσεως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες πουλερικών στα μέτρα βιοασφάλειας και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών που εξακολουθούν να ισχύουν και ενισχύονται. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Πηγή:https://makthes.gr/