Τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλιστών -ειδικά Γερμανών και Γάλλων- ανέδειξε η ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά, της CETA.
Η συμφωνία εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.
Ο καταμερισμός των ψήφων των ευρωβουλευτών -όπως τον αποτύπωσε η ιστοσελίδα VoteWatch.eu- έδειξε ωστόσο ότι υπήρξε μεγάλος διαχωρισμός στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών.
Ενώ το κεντροδεξιό ΕΛΚ είχε μόλις πέντε διαρροές και έξι αποχές (από τους 206 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά 2 Βέλγοι και 3 Πολωνοί, ενώ απείχαν επτά – στην πλειοψηφία τους Γάλλοι), στην ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών έγινε χαμός.
Από το σύνολο των 174 ευρωβουλευτών, οι 66 ψήφισαν κατά της CETA και της γραμμής που είχε δώσει η ηγεσία της πολιτικής τους ομάδας, ενώ 13 απείχαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 13 σοσιαλιστές ευρωβουλευτές της Γαλλίας καταψήφισαν τη συμφωνία.
Αντίθετα, από τους 24 σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές της Γερμανίας μόνο 5 ψήφισαν κατά ενώ απείχαν τρεις.
Αλλά και κατά χώρα υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ολοι οι Αυστριακοί, Βέλγοι, Τσέχοι και Πολωνοί σοσιαλιστές ψήφισαν κατά της συμφωνίας, ενώ αρνητική ψήφο έριξαν επίσης ο ένας και μοναδικός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής της Ιρλανδίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.
Από την άλλη πλευρά, όλοι οι Κροάτες, Δανοί, Φινλανδοί, Ούγγροι, Λιθουανοί, Ρουμάνοι σοσιαλιστές και οι μοναδικοί σοσιαλιστές ευρωβουλευτές της Εσθονίας και του Λουξεμβούργου ψήφισαν υπέρ. Στις υπόλοιπες χώρες υπήρξε πιο ανάμικτη ψήφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 3 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν υπόμνημα ζητώντας απόρριψη της συμφωνίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στις ευρωπαϊκές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για την ισχύ που αυτή παρέχει στις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να επηρεάζουν και να αποδυναμώνουν κρατικές πολιτικές που αφορούν τον δημόσιο τομέα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα καταναλωτικά πρότυπα και το περιβάλλον.
«Είναι ντροπή το ότι τόσο πολλοί ευρωβουλευτές συντάχθηκαν στην ψηφοφορία για την επικύρωση της CETA με τα επιχειρηματικά λόμπι αντί με τους απλούς ανθρώπους τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούν» καυτηρίασε σε δηλώσεις του χθες προς τα ξένα ΜΜΕ ο επικεφαλής της ΜΚΟ Global Justice Now, Νικ Ντίαρντεν.
Την ίδια περίπου ώρα ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εγκωμίαζε τις «κοινές αξίες» των δύο μερών, τονίζοντας ότι το ελεύθερο εμπόριο οφείλει να δουλέψει για τον κόσμο.
Στην πρώτη επίσκεψη Καναδού πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Τριντό αφιέρωσε τον μισό χρόνο της ομιλίας του στη CETA διαμηνύοντας μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι θα υποστηρίξουν το εμπόριο αν αυτό δημιουργήσει καλύτερες θέσεις εργασίας και καταστήσει καλύτερη τη ζωή τους».
Επιχειρηματολογώντας αρκετές φορές στα γαλλικά, διαβεβαίωσε ότι η CETA είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για όλους. «Η πιο σημαντική εγγύηση δεν είναι οι νομικές ρήτρες της συμφωνίας, αλλά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αν οι δικές μας χώρες δεν είναι σε θέση να βρουν κοινό έδαφος, τότε αναρωτιέμαι ποιες χώρες μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/