Την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόλησης μέσω της μείωσης των φόρων, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος βρέθηκε στον Βόλο.

«Για να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να λυθούν άμεσα τρία διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας»,υπογράμμισε:

  1. η υπερφορολόγηση,
  2. η υπερχρέωση,
  3. η έλλειψη ρευστότητας.

«Σταματήστε την υπερφορολόγηση», μήνυσε προς την κυβέρνηση, ενώ τόνισε επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί ο δείκτης κατανάλωσης στην αγορά.

Σε αδιέξοδο, λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, βρίσκεται, μεταξύ των άλλων, ο κλάδος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στην Κρήτη.

Οι οικονομικές πιέσεις, που δέχονται οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με την αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών έχουν οδηγήσει ήδη αρκετούς σε “λουκέτο”, ενώ η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το «αυτί» της κυβέρνησης δεν δείχνει πάντως να «ιδρώνει», καθώς το υπουργείο Οικονομικών, όρισε, για το 2018, είσπραξη συνολικών φόρων άνω των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο στόχος οριστικοποιήθηκε με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης φόρων στην μεσαία τάξη (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα που καλείται να εισπράξει η ΑΑΔΕ είναι αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 ενώ σε σχέση με το 2016 είναι αυξημένα κατά 637 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων φέτος θα επιχειρηθεί να έρθει από την εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνονται. Ειδικότερα θα προέλθουν από:

  • την περικοπή φοροαπαλλαγών όπως την κατάργηση της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από τα φυσικά πρόσωπα. Η επιβάρυνση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι
  • την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Ήδη από την Πρωτοχρονιά οι μειωμένοι συντελεστές καταργήθηκαν σε 26 νησιά και από την 1η Ιουλίου και στα υπόλοιπα επτά νησιά. Από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα προκύψουν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και της τάξης του 6%
  • επιβολή φόρων στα εισοδήματα από περιστασιακές μισθώσεις κατοικιών μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών (π.χ. AirBnB)
  • αυστηρότερες προϋποθέσεις παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς από την Πρωτοχρονιά δεν προβλέπεται περίοδος χάριτος ούτε μιας ημέρας για την πληρωμή νέων φορολογικών υποχρεώσεων από όσους έχουν ήδη ρυθμίσει παλαιότερες φορολογικές οφειλές
  • επιβολή φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. Ο φόρος ανέρχεται σε 50 λεπτά του ευρώ ανα διανυκτέρευση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και  τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, 1,5 ευρώ για μονάδες 3 αστέρων, ανεβαίνει στα 3 ευρώ για τα καταλύματα 4 αστέρων και τέλος στα 5αστερα ξενοδοχεία φτάνει τα 4 ευρώ
  • περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών

 

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

ΠΗΓΗ