ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Η ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Ενεργοποιείται το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ξεκινά η προκαταρκτική εξέταση, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Ξένης Δημητρίου !!!

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΥ “ΚΟΙΜΑΤΑΙ” ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ !!!

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας

(http://www.ntokoumenta.gr/174658/)
Η έρευνα θα στηριχθεί στο πόρισμα και το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, με εντολή την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων. Σε καταφατική περίπτωση, προσθέτει η κυρία Δημητρίου, δηλαδή εάν προκύψει η τέλεση αξιόποινων πράξεων-αδικημάτων, να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων). Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της προς τον συνάδελφο της, σημειώνει ότι εάν κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013. Δηλαδή το πόρισμα των Πεπόνη-Καλούδη, το οποίο είχε αρχικά μπει αρχείο μετά απο την τροπολογία που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.
Βασικό μέρος είναι ότι ουσιαστικά έγινε κόλπο για να τεθεί το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο. Το πόρισμα Καλούδη παρέπεμπε σε εδώλια δεκάδες στελέχη τραπεζών και κομματικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια. Το κόλπο ήταν ότι επιστρατεύθηκαν δυο 30χρονα παιδιά τα οποία βάφτισαν “επιθεωρητές της Τράπεζας Ελλάδας” και αυτά με καταθέσεις σαν φωτοαντίγραφα, που υποτίθεται ότι έδωσαν την ίδια ακριβώς ώρα βεβαίωναν ότι τα δάνεια πρέπει να αρχειοθετηθούν γιατί δήθεν δόθηκαν με προυποθέσεις, με τις οποίες δεν δόθηκαν και αυτές είχαν βεβαιωθεί με μια (ν)τροπολογία που είχε ψηφισθεί θρασύτατα, όταν ο Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε εντολή έρευνας των δανείων των Κομμάτων και των ΜΜΕ…

Αυτή η υπόθεση αναδείχθηκε στην Επιτροπή της Βουλής απο τον Νίκο Νικολόπουλο και την εκπομπή του στην τηλεόραση και υποστηρίχθηκε αρχικά απο ελάχιστους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή. Ομως βρήκαμε έγγραφα στο περίφημο γραφείο 162 της Βουλής και με αυτά στηρίχθηκαν οι έρευνες και απο άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει αποτέλεσαν μέρος του πορίσματος εν μέρει και του υλικού που στάλθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίκου Νικολόπουλου:

Η αλήθεια είναι πάντα μια.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πάτο και τέλος η ρεμούλα με τα θαλασσοδάνεια των Κομμάτων που κυβερνούσαν μέχρι το 2015 και των ΜΜΕ που αποτελούσαν μέχρι τότε αλλά και τώρα την διαπλοκή.
Ομως αυτή την μοναδική αλήθεια την παλεύαμε μέσα σε σχεδόν απόλυτη μοναξιά μέχρι την Εξεταστική Επιτροπή.
Μόνοι μας στην Εξεταστική και στην εκπομπή μας φωνάζαμε για τους ηρωίκούς εισαγγελείς Πεπόνη και Καλούδη,τους οποίους έφαγε το μαύρο σκοτάδι μαζί με τις εντολές έρευνας και τα πορίσματά τους. Δίπλα μας μόνο το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ και 2-3 δημοσιογράφοι.
Η μοναξιά αυτή έσπασε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή έρευνας στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθνασίου(προσοχή:καμία σχέση ο εισαγγελέας αυτός με τον γνωστό πρωην υπουργό Μπάμπη Αθανασίου) ακριβώς για τα κόλπα αυτά.
Θα προκύψουν εδώλια για ανθρώπους που είχαν τέτοιο θράσος και αίσθηση παντοδυναμίας ,ώστε να σκαρώνουν καταθέσεις την ίδια ώρα με το ίδιο περιεχόμενο για να βάλουν στο συρτάρι τις ρεμούλες.Και βάφτιζαν έγκυρους και έμπειρους επιθεωρητές 30χρονα παιδιά για έχουν προσχήματα.
Και κατασκεύαζαν (ν)τροπολογίες για να θάψουν τα θαλασσοδάνεια.Οι (ν)τροπολογίες ήταν τόσο παράνομες ,ώστε τώρα ,προ του εισαγγελέως αναγκάστηκαν να τις ακυρώσουν λέγοντας ψευδώς ,ότι δήθεν δεν αφορούσαν τα θαλασσοδάνεια και κρέμασαν στο εισαγγελικό τσιγγέλι τους δήθεν επιθεωρητές.
Χαιρόμαστε για τη δικαίωση και την κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και γρηγορούμε για να μην επιχειρηθεί στην πορέια νέο κουκούλωμα.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η “κατασκευή” της τροπολογίας επινοήθηκε το 2013 και μετά την εντολή έρευνας και την κλήση απο τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προς τους πρώην γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων κατά την ενδεκαετία 2000-2011 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο είχε στηθεί μεσω της Αγροτικής Τράπεζας, όπως δείχνουν καυτά έγγραφα που βρέθηκαν στην έρευνα και η έλλειψη εγγυήσεων προκύπτει απο έγγραφα. Οπως επίσης και η εξαπάτηση τραπεζών με αλληλοεκχωρήσεις των επιδοτήσεων.

Η τροπολογία εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ και άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Κοντολογίς τότε, απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των Τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, το τελικό πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των επίμαχων χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες με την εντολή να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας ήταν να διακριβωθεί η τέλεση ή όχι αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων. Σύμφωνα με την παραγγελία στην περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων τότε ο εισαγγελέας θα ενεργήσει τα δέοντα, δηλαδή θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η Μηνυτήρια αναφορά Νικολόπουλου
Προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών
(Υπ’ όψιν κυρίου Εισαγγελέα περί Οικονομικών Εγκλημάτων)

Καταγγελία – Μηνητήριος Αναφορά
Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ – Ν. ΑΧΑΙΑΣ

ΚΑΤΑ
ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ
που με τις πράξεις και τις παραλήψεις του έχει εγκρίνει ή/και υπογράψει ή/και εκταμιεύσει τα δάνεια και τις πάσης μορφής πιστώσεις που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ), κατά την έννοια της περιπτωσης (β), της Τροπολογίας με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37, του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε την 04/04/2013 και ψηφίστηκε όπως κατατέθηκε.

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,

Είμαι Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και με έκπληξή μου πληροφορήθηκα, την 05/03/2016, από τον διαδικτυακό τόπο http://kinima-ypervasi.blogspot.gr, ότι η τροπολογία με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37 του υπουργείου Ανάπτυξης, που είχε κατατεθεί στις 4/4/2013, εψηφίσθη και αναφέρει ότι : «Δεν συνιστά κατά τη έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο τα μέλη του Δ.Σ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και
β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ)».

Επειδή, κατά την εισηγητική έκθεση της ως άνω τροπολογίας «… η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».

Επειδή, η ως άνω τροπολογία, που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων, αφορά και στα πάσης φύσης δάνεια και τις πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες σε ιδρύματα όπως το Μέγαρο Μουσικής, αλλά και σε διάφορες ΜΚΟ.

Επειδή, όπως ενημερώθηκα από ανάρτηση που έκανε στις 05/03/2016 ο ιστότοπος http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/: «Υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη ΔΣ, τα golden boys που μοίραζαν εκατομμύρια στον Σταύρο Ψυχάρη, παραβιάζοντας κάθε διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας & των πράξεων των διοικητών ΤτΕ & ΕΚΤ»

Επειδή, οι περιπτώσεις των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, χορηγήσεων και πιστώσεων στα πολιτικά κόμματα και, ειδικότερα, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην ασυλία της από 04/04/2013 τροπολογίας με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37 του Υπουργείου Ανάπτυξης, επειδή προκύπτει αβίαστα ότι ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ η προϋπόθεση υπ’ αριθ. (β) αυτής, αφού δεν τηρήθηκαν σε καμία περίπτωση κατά τη χορήγησή τους οι σχετικές κανονιστικές πράξεις του κου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ), ούτε οι αντίστοιχες της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, δεν τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ (ΠΔΤΕ), που αφορούν τους κανόνες χρηματοδότησης φυσικών και νομικών προσώπων, ήτοι αναλυτικότερα οι εξής :

• ΠΔΤΕ 1955/02.07.1991, με θέμα τους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση δανείων σε δραχμές από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα»

• ΠΔΤΕ 2577/09.03.2006, με θέμα το πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των Συστηµάτων Εσωτερικού Ελέγχου των πιστωτικών και χρηµατοδοτικών ιδρυµάτων και σχετικές αρµοδιότητες των διοικητικών τους οργάνων, η οποία, στο κεφάλαιο 15 περί διαχείρισης των κινδύνων, αναφέρει επί λέξει τα εξής : «……. 15. Κάθε πιστωτικό ίδρυµα διαθέτει καταγεγραµµένες πολιτική και διαδικασίες που αντιστοιχούν στην Επιχειρησιακή του Στρατηγική, σχετικά µε: 15.1. την ανάληψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων (αγοράς, πιστωτικός, επιτοκίων, ρευστότητας, λειτουργικός κλπ) και τη διάκριση των συναλλαγών και πελατών κατά επίπεδο κινδύνου (όπως χώρα, επάγγελµα, δραστηριότητα), 15.2. τον καθορισµό των εκάστοτε αποδεκτών ανωτάτων ορίων ανάληψης κινδύνου συνολικά για κάθε είδος κινδύνου και περαιτέρω κατανοµή καθενός εκ των ορίων αυτών κατά πελάτη, κλάδο, νόµισµα, υπηρεσιακή µονάδα κλπ και 15.3. τη θέσπιση ορίων παύσης ζηµιογόνων δραστηριοτήτων ή άλλων διορθωτικών ενεργειών, που κοινοποιούνται έγκαιρα και εγγράφως, µε τη µορφή εξειδικευµένων στόχων ή κατευθύνσεων, όπου απαιτείται, σε όλα τα εντεταλµένα όργανα που εµπλέκονται στις διαδικασίες ανάληψης (risk owners), παρακολούθησης, αντιστάθµισης και µείωσης των κινδύνων. 16. Καθορίζεται η ετήσια επαναξιολόγηση των κινδύνων και προσδιορίζεται ότι οι υψηλού κινδύνου περιοχές, ή οι πολύπλοκες συναλλαγές που καθορίζονται από κάθε πιστωτικό ίδρυµα καθώς και οι προβληµατικές πιστοδοτήσεις θα ελέγχονται συχνότερα. 17. Για το σχεδιασµό, την ανάπτυξη και την παρακολούθηση της πολιτικής κινδύνων κάθε πιστωτικό ίδρυµα διαθέτει µια εξειδικευµένη και ανεξάρτητη λειτουργία διαχείρισης των κινδύνων, που καλύπτει όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων για όλες τις µορφές των κινδύνων, περιλαµβανοµένου του λειτουργικού. 18. Υφίστανται καταγεγραµµένες διαδικασίες ειδικότερα, ως προς: 18.1. Τον περιοδικό εντοπισµό των σηµαντικών ή αιφνίδιων µεταβολών στις παραµέτρους που διαµορφώνουν τους κινδύνους (οικονοµικά µεγέθη, εξελίξεις στην αγορά, νοµικό περιβάλλον κλπ), την αξιολόγησή τους και την αναφορά τους στα αρµόδια 8 όργανα για τυχόν διορθωτικές ενέργειες, ιδίως όταν οδηγούν σε υπέρβαση των αποδεκτών ορίων. 18.2. Την αντιστάθµιση (κάλυψη, µεταφορά, ασφάλιση) και λογιστικοποίηση της τυχόν ζηµιάς. 18.3. Την τιµολόγηση των προσφερόµενων προϊόντων και περιοδική επαναξιολόγησή της, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαµβάνονται υπόψη όλες οι παράµετροι διαµόρφωσης του κόστους, ο ανταγωνισµός, οι κίνδυνοι σε σχέση µε τις αναµενόµενες αποδόσεις κλπ. 19. Πριν από την επέκταση της δραστηριότητας του πιστωτικού ιδρύµατος σε νέα χρηµατοπιστωτικά προϊόντα ή υπηρεσίες: 19.1. Θα υπάρχουν τεκµηριωµένες αποφάσεις ενσωµάτωσής τους στη στρατηγική ανάπτυξης του πιστωτικού ιδρύµατος. 19.2. Θα έχουν αναγνωρισθεί µε ακρίβεια οι σχετικοί κίνδυνοι, συµπεριλαµβανοµένου και του λειτουργικού κινδύνου. 19.3. Θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωµάτωση των αντίστοιχων ελέγχων και διαδικασιών ή η προσαρµογή των υφιστάµενων στο σύστηµα διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, γενικότερα. 20.1. Κατά τη λήψη επιχειρηµατικών αποφάσεων για την ανάληψη σηµαντικών κινδύνων (χορήγησης δανείων, αναδιάρθρωσης/ρύθµισης υφιστάµενων δανείων, συµµετοχών, επενδύσεων κλπ), στην περίπτωση κινδύνων που δεν υπόκεινται σε προκαθορισµένες παραµέτρους, καθώς και στον καθορισµό σχετικών ορίων ανάληψης κινδύνων, διασφαλίζεται τουλάχιστον η συµµετοχή της καθ’ ύλην αρµόδιας υπηρεσιακής µονάδας και της Μονάδας ∆ιαχείρισης Κινδύνων. 20.2. Στις καταγεγραµµένες και εγκεκριµένες από το ∆.Σ. εσωτερικές διαδικασίες, προσδιορίζεται µε πληρότητα ο βαθµός, κατά τον οποίο η λήψη της τελικής απόφασης (ανωτέρω παρ. 20.1.) εξαρτάται από την εισήγηση της Μονάδας ∆ιαχείρισης Κινδύνων. Κατά την αξιολόγηση του συστήµατος διαχείρισης κινδύνων κάθε πιστωτικού ιδρύµατος, η Τράπεζα της Ελλάδος λαµβάνει θετικά υπόψη την πρόβλεψη κλιµάκωσης της βαρύτητας της εν λόγω εισήγησης ανάλογα µε το ύψος και την πολυπλοκότητα των αναλαµβανόµενων κινδύνων (άσκηση βέτο, αυξηµένη βαρύτητα, απλός υπολογισµός σε πλειοψηφικό σύστηµα κλπ). 20.3. Οι καταγεγραµµένες στα πρακτικά πιο πάνω εισηγήσεις τίθενται, όταν ζητηθούν, υπόψη των αρµόδιων ελεγκτικών οργάνων/υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τα προβλεπόµενα στη νοµοθεσία (άρθρο 4 του ν.δ. 588/1948 και άρθρο 4 του α.ν. 1665/1951)…».

• ΠΤΔΕ 2595/20.8.2007, με θέμα τον καθορισμό των κριτηρίων που πρέπει να διέπουν τη Διαδικασία Αξιολόγησης Επάρκειας Εσωτερικού Κεφαλαίου (ΔΑΕΕΚ) των πιστωτικών ιδρυμάτων και της Διαδικασίας Εποπτικής Αξιολόγησης (ΔΕΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία εξειδικεύονται περαιτέρω τα κριτήρια για τη διαχείριση και αντιμετώπιση από τα πιστωτικά ιδρύματα των αναλαμβανόμενων επί μέρους κινδύνων.

• ΠΔΤΕ 2630-2631-2632-2633-2634-2635/29.10.2010, που αφορούν αντίστοιχα (α) τον ορισμό των Ιδίων Κεφαλαίων, (β) την εφαρμογή της Τυποποιημένης Προσέγγισης, της Προσέγγισης Εσωτερικών Διαβαθμίσεων και τον λειτουργικό κίνδυνο, (γ) τη δημοσιοποίηση στοιχείων (Πυλώνας ΙΙΙ), (δ) την τιτλοποίηση, (ε) τους κινδύνους αγοράς και αντισυμβαλλομένου και (στ) τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα.

• ΠΔΤΕ 2560/01.04.2005, με θέμα τον καθορισμό του πλαισίου ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) της επάρκειας ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την οποία καθορίζονται οι υποχρεωτικοί δείκτες ρευστότητας με τη μορφή ελαχίστων ορίων, τους οποίους οφείλουν να τηρούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδος να καθορίζει τα ελάχιστα όρια του δείκτη ρευστών διαθεσίμων κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος και, ειδικότερα, για να περιορίζει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να δημιουργεί αυθαίρετα χρήμα δια της χορήγησης δανείων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και να αυξάνονει κατά τον τρόπο αυτό την προσφορά του μη νομισματοποιημένου χρήματος. Ειδικότερα, καθορίζονται υποχρεωτικοί δείκτες ρευστότητας µε τη µορφή ελάχιστων ορίων, ως εξής :

∆είκτης Ρευστών ∆ιαθεσίµων :
Ορίζεται το πηλίκο του κλάσµατος στο οποίο ως αριθµητής λαµβάνεται το σωρευτικό υπόλοιπο των «ρευστών διαθεσίµων» της χρονικής ζώνης άµεσης λήξης µέχρι και 30 ηµέρες όπως προσδιορίζονται στο Παράρτηµα Ι, Τµήµα Β, της ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005 και ως παρονοµαστής οι «βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις», ήτοι τα δανειακά κεφάλαια, όπως προσδιορίζονται στο προαναφερθέν Παράρτηµα Ι της ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005.
Το Ελάχιστο Όριο του Δείκτη Ρευστών Διαθεσίμων ορίζεται σε:
i. 15% μέχρι την 30.9.2005 και
ii. 20% από την 1.10.2005 και εφεξής.

∆είκτης Ασυµφωνίας Ληκτότητας Απαιτήσεων-Υποχρεώσεων :
Ορίζεται το πηλίκο του κλάσµατος στο οποίο ως αριθµητής λαµβάνεται το σωρευτικό υπόλοιπο της διαφοράς των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων της χρονικής ζώνης άµεσης λήξης µέχρι και 30 ηµέρες όπως προσδιορίζονται στο Παράρτηµα Ι, Τµήµα Β της ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005 και ως παρονοµαστής οι «βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις», όπως προσδιορίζονται στο προαναφερθέν Παράρτηµα Ι.
Το ελάχιστο όριο του δείκτη αυτού, µε την επισήµανση του αρνητικού προσήµου, ορίζεται σε -20%.

Τήρηση Ελάχιστων Ορίων
Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να τηρούν τα ελάχιστα όρια σε κάθε χρονική στιγμή, καθώς και να γνωστοποιούν αμέσως στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος), κάθε σημαντική επί έλαττον απόκλιση, μεγαλύτερη των δύο εκατοστιαίων μονάδων (2%) των υποχρεωτικών δεικτών από τα ανωτέρω ελάχιστα όρια.

• ΠΔΤΕ 2630/2010, 2588/2007, 2589/2007, 2590/2007, 2646/2011, 2655/19.03.2012, 2645/2011, 2594/2007, 2595/2007, 2635/2010 και ΠΔΤΕ 2620/28.08.2009, με τις οποίες ολοκληρώθηκε, κατ’ εξουσιοδότηση του ν.3601/2007, η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των εξειδικευμένων διατάξεων των Οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ, σχετικά με την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το εν λόγω εποπτικό πλαίσιο, γνωστό κατά τα ανωτέρω και ως Βασιλεία II, καθιέρωσε τους ακόλουθους τρεις θεμελιώδεις άξονες εποπτείας, του λεγόμενους «Πυλώνες».
Τον ΠΥΛΩΝΑ 1, που αφορά τις μεθόδους προσδιορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων έναντι των κινδύνων που τα πιστωτικά ιδρύματα κατά κανόνα αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων τους και καθιερώνονται κεφαλαιακές απαιτήσεις και για το λειτουργικό κίνδυνο.
Τον ΠΥΛΩΝΑ 2, που αφορά τις αρχές, τα κριτήρια και τη διαδικασία με την οποία καταρχάς τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και κατ’ ακολουθίαν η Tράπεζα της Ελλάδος, αξιολογούν την επάρκεια των κεφαλαίων και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων κάθε πιστωτικού ιδρύματος χωριστά, σε σχέση με τους πάσης φύσεως κίνδυνους στους οποίους αυτό εκτίθεται ή ενδέχεται να εκτεθεί, πέραν από εκείνους που αντιμετωπίζονται στον Πυλώνα 1.
Τον ΠΥΛΩΝΑ 3, που αφορά τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης στοιχείων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πειθαρχίας της αγοράς με την παροχή στους ενδιαφερόμενους της δυνατότητας σύγκρισης τόσο της πολιτικής για τη διαχείριση κινδύνων, της κεφαλαιακής και οργανωτικής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, παρέχοντας έτσι κίνητρο για την βελτίωσή τους, όσο και των μεθόδων και πρακτικών που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα και αναλυτικότερα :

Με την ΠΔΤΕ 2588/20.08.2007, Υπολογισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων έναντι του Πιστωτικού Κινδύνου σύμφωνα με την Τυποποιημένη Προσέγγιση, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο με την Τυποποιημένη Προσέγγιση (Standardised Approach), που είναι η απλούστερη από τις νέες εναλλακτικές σχετικές προσεγγίσεις. Με την προσέγγιση αυτή βελτιώνεται το προϊσχύον πλαίσιο με την καθιέρωση αναλογικότερης σύνδεσης των ιδίων κεφαλαίων προς τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, καθώς :
• Διευρύνεται η κλίμακα των προκαθορισμένων συντελεστών με τους οποίους σταθμίζεται κάθε κατηγορία χρηματοδότησης ή άλλου ανοίγματος της τράπεζας,
• Λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η πιστοληπτική διαβάθμιση του πιστούχου από αναγνωρισμένους Εξωτερικούς Οργανισμούς Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (ΕΟΠΑ), η διασπορά των κινδύνων που επιτρέπει τη μείωση από 100% σε 75% του συντελεστή στάθμισης για τον κίνδυνο των μέχρι ποσού 1 εκατ. ευρώ πιστώσεων προς φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εξασφάλιση από κατοικίες που επιτρέπει τη μείωση του συντελεστή στάθμισης των δανείων από 50% σε 35%, ενώ, αντιθέτως, η εμφάνιση καθυστέρησης αποπληρωμής άνω των 90 ημερών οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή και
• Αναγνωρίζονται και άλλα είδη εξασφαλίσεων, καθώς και πιο εξελιγμένες τεχνικές μείωσης του πιστωτικού κινδύνου, όπως τα πιστωτικά παράγωγα.

Με την ΠΔΤΕ 2589/20.08.2007, Υπολογισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων έναντι του Πιστωτικού Κινδύνου σύμφωνα με την Προσέγγιση Εσωτερικών Διαβαθμίσεων, θεσπίζεται η προσέγγιση εσωτερικών διαβαθμίσεων (Internal Ratings Based Approach), η οποία εισάγει εξ ολοκλήρου νέα μεθοδολογία υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων με βάση παραμέτρους κινδύνου, όπως η πιθανότητα αθέτησης υποχρέωσης του πιστούχου (Probability of Default) και η ζημία του πιστωτικού ιδρύματος σε περίπτωση αθέτησης (Loss Given Default), επιτρέποντας για πρώτη φορά στα πιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν τα εσωτερικά τους συστήματα διαχείρισης και υποδείγματα για την εκτίμηση των παραμέτρων αυτών.
Η χρησιμοποίηση της πιο πάνω προσέγγισης και της πιο εξελιγμένης εκδοχής της (Advanced IRB) από τις πέντε (05) πρώτες εδώ εναγόμενες, προϋποθέτει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από διαβούλευση στην οποία συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η έγκριση παρέχεται εφόσον διαπιστωθεί ότι ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την επάρκεια των εσωτερικών συστημάτων που το πιστωτικό ίδρυμα έχει αναπτύξει για τη διαβάθμιση των πιστούχων και των πιστοδοτήσεων, την ποσοτικοποίηση των παραμέτρων κινδύνου, την επικύρωση των σχετικών αποτελεσμάτων και την αξιοποίησή τους στη λήψη των αποφάσεων για τη χορήγηση και την τιμολόγηση των δανείων.

Με την ΠΔΤΕ 2590/20.08.2007, Ελάχιστες Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για το Λειτουργικό Κίνδυνο, θεσπίζεται η καθιέρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για το λειτουργικό κίνδυνο και αποτελεί μια από τις σημαντικές καινοτομίες του νέου πλαισίου. Η έννοια του εν λόγω κινδύνου αφορά στις ενδεχόμενες ζημίες που μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια ή λάθη διαδικασιών ή προσώπων, καλύπτοντας και τον νομικό κίνδυνο. Με την εν λόγω Πράξη παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να επιλέγουν μεταξύ τυποποιημένων και εξελιγμένων προσεγγίσεων για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και για τον κίνδυνο αυτό.

Με την ΠΔΤΕ 2646/09.09.2011, Υπολογισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τον Κίνδυνο Αγοράς, αντικαθίσταται η ΠΔΤΕ 2591/2007, όπως ισχύει, προκειμένου να ενσωματώσει στην ελληνική έννομη τάξη τις διατάξεις της Οδηγίας 2010/76/ΕΚ. Οι κύριες αλλαγές σχετίζονται με τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. Ειδικότερα, προβλέπεται :
• η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν εγκεκριμένα εσωτερικά μοντέλα για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον γενικό κίνδυνο, να υπολογίζουν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της δυνητικής ζημιάς κάτω από ακραίες συνθήκες (stressed VaR),
• η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν εγκεκριμένα εσωτερικά μοντέλα για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον ειδικό κίνδυνο, να υπολογίζουν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αθέτησης και μεταβολής της πιστοληπτικής αξιοπιστίας (incremental default and migration risk) του εκδότη χρεωστικών τίτλων και μετοχών,
• η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να διενεργούν, κατ’ ελάχιστον, υποθετικό εκ των υστέρων δοκιμαστικό έλεγχο (hypothetical back testing) για την αξιολόγηση των εσωτερικών υποδειγμάτων δυνητικής ζημιάς,
• η αύξηση του συντελεστής στάθμισης από 4% σε 8% για τον ειδικό κίνδυνο, για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής απαίτησης από μετοχές με βάση την τυποποιημένη μέθοδο και
• η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καθιερώσουν διαδικασίες με τις οποίες θα προσαρμόζουν την τρέχουσα αξία των στοιχείων τους, τα οποία δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα.

Με την ΠΔΤΕ 2645/2011, Υπολογισμός Σταθμισμένων Ανοιγμάτων για Θέσεις σε Τιτλοποίηση, αντικαθίσταται η ΠΔΤΕ 2633/29.10.2010, κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις που αφορούν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών έναντι του πιστωτικού κινδύνου ανοιγμάτων τους σε τιτλοποιήσεις (securitisation), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου που διατηρούν ή αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της εν λόγω τεχνικής και ενσωματώνονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2010/76/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις θέσεις σε επανατιτλοποίηση (CRD III) και, ειδικότερα, εισάγεται ο ορισμός της «επανατιτλοποίησης» και της «θέσης σε επανατιτλοποίηση, προστίθενται συντελεστές στάθμισης για θέσεις σε επανατιτλοποιήση και εξειδικεύεται η εφαρμογή της μεθόδου του εποπτικού υποδείγματος στις θέσεις σε επανατιτλοποίηση.
Με την ΠΔΤΕ 2594/20.8.2007, Κίνδυνος Αντισυμβαλλομένου, παρέχεται στα πιστωτικά ιδρύματα η δυνατότητα χρησιμοποίησης και νέων εξελιγμένων μεθόδων για τον υπολογισμό της αξίας των ανοιγμάτων, ειδικά από συναλλαγές τύπου πώλησης και επαναγοράς (REPOS) και από συμβάσεις παραγώγων, προκειμένου να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι του κινδύνου αντισυμβαλλομένου. Ο κίνδυνος αυτός αφορά τη ζημία που θα προκύψει για το πιστωτικό ίδρυμα εάν ο αντισυμβαλλόμενος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λαμβανομένων υπόψη και των πιθανών διακυμάνσεων των τιμών αγοράς των χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία αφορά η συναλλαγή.

Με την ΠΔΤΕ 2595/20.8.2007, Καθορισμός των κριτηρίων που πρέπει να διέπουν τη Διαδικασία Αξιολόγησης Επάρκειας Εσωτερικού Κεφαλαίου (ΔΑΕΕΚ) των πιστωτικών ιδρυμάτων και της Διαδικασίας Εποπτικής Αξιολόγησης (ΔΕΑ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, θεσπίζονται, πέρα των προβλεπομένων στον Πυλώνα 1, τα εξής :
• Ποιοτικού χαρακτήρα κριτήρια υπολογισμού της κεφαλαιακής επάρκειας κάθε πιστωτικού ιδρύματος, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
• Η έννοια των «εσωτερικών κεφαλαίων», η οποία είναι ευρύτερη εκείνης των «εποπτικών κεφαλαίων» που υπολογίζονται με τις μεθόδους του Πυλώνα 1, καθώς αφορά τα κεφάλαια που το πιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διαθέτει σε επάρκεια από πλευράς ποσότητας, ποιότητας και κατανομής για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως κινδύνων που έχει αναλάβει ή στους οποίους ενδέχεται να εκτεθεί. Ως τέτοιοι κίνδυνοι θεωρούνται, ενδεικτικά, αυτοί που δεν καλύπτονται ή δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς στο πλαίσιο του Πυλώνα 1, όπως ο κίνδυνος συγκέντρωσης, ο κίνδυνος στρατηγικής, ο κίνδυνος φήμης αλλά και εξωγενείς κίνδυνοι που απορρέουν από το θεσμικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό περιβάλλον.
• Η διαδικασία αξιολόγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος της εν γένει συμμόρφωσης του πιστωτικού ιδρύματος προς τις εποπτικές του υποχρεώσεις, η οποία θα αποτελεί αντικείμενο διαλόγου με το πιστωτικό ίδρυμα. Στόχος του διαλόγου είναι η αμοιβαία κατανόηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων και διαδικασιών και η έγκαιρη αντιμετώπιση των αδυναμιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να λαμβάνει τα εποπτικά μέτρα που προβλέπονται από τον ν. 3601/2007, μεταξύ των οποίων και η επιβολή πρόσθετων προβλέψεων ή, εφόσον κρίνει ότι με τα σχετικά διορθωτικά μέτρα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς οι κίνδυνοι, να επιβάλλει πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Με την ΠΔΤΕ 2635/29.10.2010, Εποπτεία και έλεγχοςτων μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, προσαρμόζονται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων.
Οι κυριότερες προσαρμογές αφορούν :
• την αναγνώριση εξασφαλίσεων που μειώνουν το ύψος των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, κατ΄ αντιστοιχία με τα καθοριζόμενα στις προαναφερόμενες ΠΔΤΕ τις σχετικές με τον Πιστωτικό Κίνδυνο και τον Κίνδυνο Αγοράς και
• τον καθορισμό χωριστού ορίου για το σύνολο των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων της τράπεζας έναντι των σημαντικών μετόχων της και των συνδεδεμένων με αυτούς προσώπων και επιχειρήσεων.

Με την ΠΔΤΕ 2442/29.01.1999, όπως ισχύει, καθορίζονται οι συντελεστές που εφαρμόζονται επί ορισμένων κατηγοριών απαιτήσεων σε καθυστέρηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσού προβλέψεων.
Οι ελάχιστες αυτές προβλέψεις καθορίζονται για εποπτικούς σκοπούς και συνδέονται με την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο κατάλογος των εγγράφων που αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο αυτής της αξιολόγισης αναφέρεται στις ΠΔΤΕ 2442/29.1.1999, ΠΔΤΕ 2513/15.1.2003, ΠΔΤΕ 2557/2005, ΠΔΤΕ 2565/2005, ΕΤΠΘ 254/7/2007 και ΠΔΤΕ 2619/ 30.07.2009.

Κατά τα ανωτέρω, οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης των κινδύνων τους οποίους, με βάση τις θεσμοθετημένες αρχές από την Τράπεζα της Ελλάδος, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οφείλουν να ενσωματώσουν τις απαραίτητες προσαρμογές των κριτηρίων έγκρισης ή απόρριψης δανείων κατά τη διαδικασία προαξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να αναγνωρίζουν τη δυναμική του οικονομικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις του έντονου ανταγωνισμού στην πολιτική ανάληψης κινδύνων και την ταχεία πιστωτική επέκταση.

Επειδή, κατόπιν όλων των ανωτέρω, προκύπτει αβίαστα ότι οι περιπτώσεις των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, χορηγήσεων και πιστώσεων στα πολιτικά κόμματα και, ειδικότερα, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην ασυλία της από 04/04/2013 τροπολογίας με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37 του Υπουργείου Ανάπτυξης, επειδή ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ η προϋπόθεση υπ’ αριθ. (β) αυτής, αφού δεν τηρήθηκε, σε καμία περίπτωση, κατά τη χορήγησή αυτών, καμία εκ των ανωτέρω, αναλυτικώς εκτεθέντων κανονιστικών πράξεων του κου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Και με την ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μου ως Έλληνας Βουλευτής.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ
Κάθε υπεύθυνο τραπεζικό στέλεχος, που με τις πράξεις και τις παραλήψεις του έχει εγκρίνει ή/και υπογράψει ή/και εκταμιεύσει τα δάνεια και τις πάσης μορφής πιστώσεις που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι ανωτέρω, αναλυτικώς εκτεθείσες κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ), κατά την έννοια της περιπτωσης (β), της Τροπολογίας με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37, του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε την 04/04/2013 και ψηφίστηκε όπως κατατέθηκε.

ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Την κατά νόμον άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αυτών, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία και όσων άλλων προσώπων αποδειχθεί η εμπλοκή τους.

Πληρεξούσια Δικηγόρο και αντίκλητο διορίζω την Δικηγόρο Αθηνών Αικατερίνα Ηλία Ζαγγανά, κάτοικο Ηρακλείου Αττικής (Πρ. Λόφου 19, 210 2852132, 6970179398), ΑΜ ΔΣΑ: 27864.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
1. Την με αριθμ. Πρωτοκόλλου : 3760/7-3-2016 Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών (Σχετ. 1).
2. Εκτύπωση εκ του διαδικτυακού τόπου http://kinima-ypervasi.blogspot.gr, ανάρτησης της 05/03/2016, σχετικά με τα υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη ΔΣ και τα golden boys που μοίραζαν εκατομμύρια στον Σταύρο Ψυχάρη, παραβιάζοντας κάθε διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας & των πράξεων των διοικητών ΤτΕ & ΕΚΤ (Σχετ. 2).

Αθήνα, 11/03/2016
Ο Καταγγέλλων

Οι καταθέσεις των μαρτύρων ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΠΡΑ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΑΜΟΥ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΙΠΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 11.03.2016
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΑΧΑΪΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
18Η  ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ  –  21.04.2016
ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΠΡΑ (ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 11.03.2016
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΑΧΑΪΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
18Η  ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ  –  21.04.2016
ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΑΜΟΥ (ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
 
Τον Νικολόπουλο τον γνωρίζω ως Βουλευτή. Την μήνυσή του την έχω διαβάζει και το περιεχόμενο αυτής το επιβεβαιώνω. Γνώση του θέματος έχω λόγω του ότι ως Δικηγόρος Αθηνών, με κάποιους συναδέλφους και οικονομολόγους, συστήσαμε ένα σωματείο δανειοληπτών με την επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ». Σκοπός του σωματείου τη δεδομένη στιγμή είναι η δικαστική αναγνώριση μέσω Αγωγής του δικαιώματος των ιδιωτών δανειοληπτών για κούρεμα των ιδιωτικών οφειλών τους. Λόγω της ενασχόλησής μας με το ανωτέρω, έχουμε ερευνήσει και εξετάσει τις πρωτογενείς διατάξεις περί του τραπεζικού δικαίου, ήτοι τις Συμφωνίες της Βασιλείας, το παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο (βλ. ευρωπαϊκές Οδηγίες) ενσωμάτωσης των Συμφωνιών αυτών, το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο που με τη σειρά του ενσωμάτωσε το παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις κανονιστικές πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ. Τολμώ να πώ ότι, λόγω εξειδίκευσής μου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και της ως άνω ασχολίας μου, είμαι άριστος γνώστης του εν γένει τραπεζικού δικαίου. Από δημοσίευμα του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού στην ιστοσελίδα e-reportaz και μετά τηλεφωνικής του παρέμβασης στην τηλεοπτική εκπομπή του Κινήματος Υπέρβαση ,την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, έμαθα αρχικώς και βεβαιώθηκα αντιστοίχως χρονικά περί του πορίσματος Καλούδη. Το Πόρισμα Καλούδη, φέρει ημερομηνία Μαρτίου 2013. Συνεπώς, η έρευνα του Εισαγγελέα Καλούδη αφορά δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προ του Μαρτίου 2013. Εξετάζοντας λοιπόν, τα ιστορικά τραπεζικά δεδομένα από τον Μάρτιο 2013 και πίσω, διαπιστώνουμε τρεις [3] ημερομηνίες σταθμούς: α) τον Ιούλιο του 2010, ότε και δημιουργήθηκε το ΤΧΣ, β) τον Δεκέμβριο του 2008, ότε και ψηφίστηκε ο Ν.3723 και γ) τον Απρίλιο του 2005, ότε και εξεδόθη η ΠΔ/ΤΕ 2560. Ειδικότερα: α) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 (Ν. 3864 ΦΕΚ Α΄ 119/31-07-2010) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Στο πλαίσιο του σκοπού του το ΤΧΣ, παρέχει κεφαλαιακή ενίσχυση στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα δε, με τη μονάδα εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος (2014) την χρονική περίοδο 2011-2013 το ΤΧΣ έχει καταβάλει για σκοπούς εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης ποσό 40,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 21 δις ευρώ κάλυψαν τις προκληθείσες ζημίες από το λεγόμενο «κούρεμα των ομολόγων» (PSI), με αναγκαία λογική συνέπεια αυτού, τα υπόλοιπα 19,7 δις ευρώ να κάλυψαν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. β) Στις 09- 12-2008 με τον Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ Α΄250) είχαν χορηγηθεί 5δις ευρώ σε μετρητά στις Τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν (άρθρο 1) και παρασχέθηκαν και εγγυήσεις του Δημοσίου για ομολογιακά δάνεια που θα εξέδιδαν αυτές (οι τράπεζες) προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα (άρθρα 2 και 3), μέχρι του ποσού των 23 δις ευρώ. Ειρήσθω εν παρόδω, η παροχή ρευστότητας αυξήθηκε κατά 15 δις ευρώ με την παρ. 8 του άρθρου 4 του Ν. 3845 (ΦΕΚ Α΄65/06-05-2010), κατά 25 δις ευρώ με το άρθρο 7 του Ν. 3872 (Α΄148/03-11-2010) και κατά 30 δις ευρώ με το άρθρο 19 του Ν. 3965 (ΦΕΚ Α΄113/18-05-2011). Δηλαδή, παρασχέθηκαν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για έκδοση τραπεζικών ομολόγων συνολικού ύψους 93 δις ευρώ (23+15+25+30=93), προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό δέον να γνωστοποιηθεί ότι για την τύχη των ως άνω ρευστοποιήσεων έχω προσωπικώς απευθυνθεί από 21/07/2014 με την με Αρ. Πρωτ. 4900 Αναφορά μου ενώπιον της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου [σχετ.1]. Συνεπώς, οιοσδήποτε δανεισμός μεταξύ 2008-2013 των δύο πολιτικών κομμάτων, είναι προδήλως παράνομος και έγινε κατά παράβαση των κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού ιστορικά αποδεδειγμένα έχουν μεσολαβήσει 2 ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ένεκα κεφαλαιακής ανεπάρκειας αυτών και χορήγηση εγγυήσεων σε τραπεζικά ομολογιακά δάνεια για κάλυψη ρευστότητας της αγοράς, μέχρι του ύψους των 93 δις ευρώ, ένεκα ελλείψεως ρευστότητας των τραπεζών. Η δε παράνομη χορήγηση ανάλογων δανείων διακριβώνεται από τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν.3723/2008, το οποίο όριζε τον τρόπο διάθεσης της ως άνω αντλούμενης ρευστότητας, ήτοι ότι: «Τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατίθενται τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου κατά το άρθρο 3 του παρόντος οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, η δε παρεχόμενη εγγύηση κατά το άρθρο 2 δύναται να αφορά σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Χώρας» και αφού τα δύο πολιτικά κόμματα αποτελούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά, τυχόν χορήγηση δανείων σε αυτά παραβιάζει ευθέως την ως άνω διάταξη. Εν κατακλειδί, αναφορικά με την χρονική περίοδο από Αύγουστο του 2008 έως και της δημοσίευσης του πορίσματος Καλούδη, τον Μάρτιο του 2013, αποδεδειγμένα οι Τράπεζες δεν έχουν την εκ της ΠΔ/ΤΕ 2587/20.08.2007 όπως αντικαταστάθηκε από την ΠΔ/ΤΕ 2630/29.10.2010 αναγκαία Κεφαλαιακή Επάρκεια, όπως αυτή καθορίζεται επί τη βάσει των: α) ΠΔ/ΤΕ 2588/20- 08-2007, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΔ/ΤΕ 2631/29-10-2010 για τον «Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων έναντι του Πιστωτικού Κινδύνου σύμφωνα με την Τυποποιημένη Προσέγγιση» ή α΄) ΠΔ/ΤΕ 2589/20-08-2007, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΔΤΕ 2631/29-10-2010 για τον «Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων έναντι του Πιστωτικού Κινδύνου σύμφωνα με την Προσέγγιση Εσωτερικών Διαβαθμίσεων» και β) ΠΔ/ΤΕ 2590/20-08-2007, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΔ/ΤΕ 2631/29-10-2010 για τις «Ελάχιστες Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για το Λειτουργικό Κίνδυνο» και γ) ΠΔ/ΤΕ 2591/20-08-2007, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΔ/ΤΕ 2646/09-09-2011 για τον «Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τον Κίνδυνο Αγοράς». Επιπλέον, αποδεδειγμένα, οι Τράπεζες δεν έχουν την εκ της ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005 αναγκαία Ρευστότητα. Δεδομένης δε της δήλωσης του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερών συζήτηση για την σχετική εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με την οποία: «Μόνο το 2013 κι ενώ είχε ήδη χρέη η Νέα Δημοκρατία τότε 145 εκατομμύρια ευρώ, έλαβε νέα δάνειο 14,6 εκατομμυρίων ευρώ» διαπιστούται η παράνομη χορήγηση του εν λόγω δανείου, καθώς η νόμιμη Ρευστότητα των Τραπεζών δεν έχει αποκατασταθεί μέχρις και σήμερον, όπως άλλωστε προκύπτει από τις κατωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες δόθηκαν εγγυήσεις σε συνέχεια του ως άνω Ν.3723/2008, ήτοι προς κάλυψη της τραπεζικής ελλείψεως ρευστότητας και συγκεκριμένα με την: 2/13492/002 (ΦΕΚ Β 616/15-4-2015), 2/19025/0025 (ΦΕΚ B 682/21-4-2015), 2/26934/0025 (ΦΕΚ B 884/19-5-2015), 2/34070/0025 (ΦΕΚ B 1006/29-5-2015), 2/47281/0025 (ΦΕΚ B 1834/25-8-2015), 2/24455/0025 (ΦΕΚ B 742/29-4-2015), 2/28365/0025 (ΦΕΚ B 1031/3-6-2015), 2/39563/0025 (ΦΕΚ B 1295/30-6-2015), 2/48689/0025 (ΦΕΚ B 1669/10-8-2015), 2/5250/0025 (ΦΕΚ Β 376/18-3-2015), 2/4401/0025 (ΦΕΚ Β 376/18-3-2015), 2/5637/0025 (ΦΕΚ Β 376/18-3-2015), 2/17021/0025 (ΦΕΚ Β 616/15-4-2015), 2/17018/0025 (ΦΕΚ B 742/29-4-2015), 2/21255/0025 (ΦΕΚ B 807/6-5-2015), 2/21748/0025 (ΦΕΚ B 807/6-5-2015), 2/21747/0025 (ΦΕΚ B 807/6-5-2015), 2/25739/0025 (ΦΕΚ B 930/21-5-2015), 2/39033/0025 (ΦΕΚ B 1295/30-6-2015), 2/46082/0025 (ΦΕΚ B 1657/6-8-2015), 2/46082/0025 (ΦΕΚ B 1724/18-8-2015), 2/99557/0025 (ΦΕΚ Β 472/27-3-2015), 2/13060/0025 (ΦΕΚ B 742/29-4-2015), 2/13056/0025 (ΦΕΚ B 742/29-4-2015), 2/26979/0025 (ΦΕΚ B 930/21-5-2015), 2/39786/0025 (ΦΕΚ B 1522/20-7-2015), 2/48015/0025 (ΦΕΚ B 1669/10-8-2015), 2/48014/0025 (ΦΕΚ B 1669/10-8-2015), 2/50199/0025 (ΦΕΚ B 1716/17-8-2015), 2/50199/0025 (ΦΕΚ B 1813/21-8-2015), ήτοι εγγυήσεις για τραπεζικά ομόλογα συνολικής εκδοτικής αξίας 66.789.200.000 ευρώ, πλέον τα διατεθέντα χρηματικά ποσά που αντλήθηκαν μέσω του ELA (περί τα 90 δις ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήτοι συνολικά μέχρις του ποσού των 156.789.200.000 ευρώ, διατέθησαν στις τράπεζες για να καλυφθεί ισόποση έλλειψη στη ρευστότητά τους. Η Τρίτη ημερομηνία σταθμός είναι αυτή του Απριλίου του 2005 και τούτο διότι, με την ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005, αποφασίσθηκε το πλαίσιο ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος της επάρκειας ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων ως εξής: Δείκτης Ρευστών Διαθεσίμων, που αφορά τη σχέση των ρευστών διαθεσίμων μέχρι και 30 ημέρες προς το σωρευτικό υπόλοιπο των δανειακών κεφαλαίων μέχρι και 12 μήνες, το δε ελάχιστο όριο του δείκτη ορίστηκε σε 15% μέχρι την 30.9.2005 και σε 20% από την 1.10.2005 και εφεξής. Δέον να επισημανθεί ότι η σχέση καταθετών και τράπεζας, όσον αφορά τις καταθέσεις, είναι σχέση δανείου και συνεπώς στα ως άνω δανειακά κεφάλαια υπάγονται όλες οι καταθέσεις πλήν των προθεσμιακών λήξεως πέραν του έτους. Επίσης αποφασίσθηκε και Δείκτης Ασυμφωνίας Ληκτότητας Απαιτήσεων-Υποχρεώσεων, που αφορά τη σχέση της διαφοράς των συνολικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων μέχρι και 30 ημέρες προς το σωρευτικό υπόλοιπο των δανειακών κεφαλαίων μέχρι και 12 μήνες, το δε ελάχιστο όριο του δείκτη (με την επισήμανση του αρνητικού προσήμου) ορίστηκε σε -25% μέχρι την 30.9.2005 και σε -20% από την 1.10.2005 και εφεξής. Εξετάζοντας τα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ οικονομικά στοιχεία των τραπεζών, από την 1η Απριλίου 2005 έως και την αμέσως ανωτέρω ημερομηνία σταθμό (Δεκέμβριος 2008) υπό το πρίσμα της ΠΔ/ΤΕ 2560/01.04.2005 περί ρευστών διαθεσίμων που θέλει τα Ρευστά Διαθέσιμα προς τις Υποχρεώσεις έναντι των Καταθετών να βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή βάση σε ποσοστό 20% (δηλαδή να διακρατώνται ως διαθέσιμα το 20% των καταθέσεων), σε συνδυασμό α)με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα κατά τα οποία για κάθε Πίστωση υπάρχει η αντίστοιχη Χρέωση και τούμπαλιν (Π=Χ / Χ=Π), β) το Αξίωμα στην Λογιστική Επιστήμη, που θέλει το Ενεργητικό μίας Επιχείρησης να ισούται με το Παθητικό αυτής + το Καθαρό Παθητικό της (δηλαδή τα Ίδια Κεφάλαιά της) και άρα Ε=Π+Ι.Κ. και γ)με την παρ.1 άρ. 27 Ν.3601/2007 (περί επάρκειας κεφαλαίων), ακόμα και εάν δεν υπολογίζαμε κανέναν κίνδυνο, ούτε λειτουργικό, ούτε αγοράς, ούτε καν και αυτόν τον πιστωτικό, διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες διακρατούσαν ως ρευστά διαθέσιμα λιγότερο από το νόμιμο 20%. Το ανωτέρω επιβεβαιώνει και το λογιστικό αξίωμα: Ενεργητικό = Παθητικό + Ίδια Κεφάλαια. Τούτο διότι, εφόσον τα ρευστά διαθέσιμα (μέρος του Ενεργητικού) ήταν λιγότερα από τα νόμιμα (του 20% της ρευστότητας), η λογιστική ισορροπία του Παθητικού + Ίδια Κεφάλαια = Ενεργητικό, επέρχετο με την ισανάλογη αύξηση έτερου μέρους του Ενεργητικού, αυτό των Απαιτήσεων κατά Πελατών. Ούτως όμως, επέρχετο η έλλειψη των αναγκαίων κεφαλαίων, καθώς μειώνοντας τα διαθέσιμα προς όφελος των απαιτήσεων ισοσκελιζόταν μεν το Ενεργητικό προς ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, αλλά η αύξηση των απαιτήσεων έπρεπε να επιφέρει και την ισανάλογη αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων (βλ. παρ.1 αρ. 27 Ν. 3601/2007), η οποία όμως δεν θα μπορούσε λογιστικά να καταγραφεί γιατί θα μεταβάλλετο ο ισολογισμός από Ε=Π+Ι.Κ. (Ενεργητικό = Παθητικό +Ίδια Κεφάλαια) σε Ε<Π+Ι.Κ. Εξ όλων των ανωτέρω, δεδομένης δε της δήλωσης του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερών συζήτηση για την σχετική εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με την οποία: «Μία εικόνα των πραγματικών μεγεθών του τραπεζικού δανεισμού Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα είναι η εξής: Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό δανεισμό 125,5 εκατομμύρια ευρώ, η Νέα Δημοκρατία 197 εκατομμύρια ευρώ», προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι κατά τη χορήγηση των δανείων ,τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2005 έως της δημοσιεύσεως του πορίσματος Καλούδη (Μάρτιος 2013), δεν τηρήθηκαν οι ανωτέρω κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ). ΣΧΕΤΙΚ0 1
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΑΜΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 11.03.2016
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΑΧΑΪΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
18Η  ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ  –  21.04.2016
ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΙΠΑ (ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
       
Κα Πρόεδρε,
Ως Διαχειριστής Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων με πολυετή ευδόκιμο προϋπηρεσία εις την Χρηματαγορά της Φραγκφούρτης Γερμανίας και της Λευκωσίας της Κύπρου γνωρίζω την από 11.03.2016 Καταγγελία – Μηνυτήρια Αναφορά του κ. Νίκου Νικολόπουλου, Βουλευτού του Ν. Αχαϊας κατά παντός υπευθύνου τραπεζικού στελέχους, που με τις πράξεις ή και τις παραλήψεις του έχει εγκρίνει, ή και υπογράψει, ή και εκταμιεύσει τα δάνεια και τις πάσης μορφής πιστώσεις, που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την έννοια της περίπτωσης (β) της Τροπολογίας με Γενικό Αριθμό: 390 και Ειδικό Αριθμό: 37, του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε την 04.04.2013 και ψηφίστηκε, όπως κατατέθηκε.
Με το περιεχόμενο της από 11.03.2016 Καταγγελίας – Μηνυτηρίου Αναφοράς συμφωνώ απόλυτα και προς επίρρωση αυτής έχω να προσθέσω τα εξής αληθή, πραγματικά και τεκμηριωμένα γεγονότα, τα οποία στηρίζονται σε έγγραφα βεβαίας χρονολογίας. Συγκεκριμένα:
Ουδεμία Τροπολογία, όπως εν προκειμένω η υπ’ αριθμόν: 390 / 37 / 2013, που έγινε επίσημα Νόμος του Κράτους με το ΦΕΚ Α΄ 90 της 18ης Απριλίου 2013, υπέρκειται:
α) του Άρθρου: 106 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίον επιτάσσει ότι: «Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της Εθνικής Οικονομίας» και
β) του Άρθρου: 107 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίον επιτάσσει αυξημένη τυπική προστασία των ξένων εν Ελλάδι επενδύσεων.
Εν προκειμένω την 05.06.2015 εις το κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου κατά την διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γενικός Διευθυντής του κ. Νίκος Σαλαγιάννης ομολόγησε παρουσία των συγκεντρωμένων, ότι οι ταμίες του Κόμματος, σε αγαστή συνεργασία με επιτελικά τραπεζικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., κατάφεραν το έτος 2009 να λάβουν όχι μόνον κρατική επιχορήγηση ποσού ύψους 24.000.000,- Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και επιπρόσθετα άλλα 47.000.000,- Ευρώ ως τραπεζικό δάνειο.
Επίσης το έτος 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε ως Κόμμα 20.000.000,- Ευρώ ως κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα άλλα 40.000.000,- Ευρώ ως τραπεζικό δάνειο.
Συνεπώς, μόνον κατά τα έτη 2009 και 2010 εκχώρησαν οι ταμίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως εγγύηση κρατικές επιχορηγήσεις ποσού ύψους 24.000.000,- Ευρώ+ 20.000.000,- Ευρώ = 44.000.000,- Ευρώ και έλαβαν δολίως και παρανόμως ως τραπεζικό δάνειο ποσό ύψους 47.000.000,- + 40.000.000,- = 87.000.000,- Ευρώ, καταστρατηγώντας ούτω την ΠΔΤΕ 2577 / 09.03.2006, η οποία με σαφήνεια επιτάσσει μεταξύ άλλων ότι: «…15. κάθε πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει καταγεγραμμένες πολιτική και διαδικασίες, που αντιστοιχούν στην Επιχειρησιακή και Στρατηγική σχετικά με 15.3 τη θέσπιση ορίων παύσης ζημιογόνων δραστηριοτήτων ή άλλων διορθωτικών ενεργειών…».
Ομολογεί ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης επιπροσθέτως την 05.06.2015 επί λέξει: «Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα αρκεί να δούμε, τι συνέβη τις δύο τελευταίες χρονιές, που άρχισε η οικονομική κατάρρευση. Οι κρίσιμες χρονιές ήταν το 2009 και το 2010. Όχι γιατί τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Αλλά γιατί τότε κορυφώθηκε».
Συνεπώς, αν και πολύ πριν των ετών 2009 και 2010 εγνώριζαν οι ταμίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αντί να προβούν σύμφωνα με την ΠΔΤΕ 2577 / 09.03.2006 στις δέουσες διορθωτικές κινήσεις, (λήψη πρόσθετων εγγυήσεων, εμπράγματων εξασφαλίσεων κλπ), τουναντίον συνέχιζαν την αλόγιστη λήψη επιπρόσθετων δανείων εκχωρώντας μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις ακόμη και αυτές των ετών μέχρι και το 2017 και επέκεινα, στέλνοντας ουσιαστικά τον λογαριασμό των χρεών στον Έλληνα Φορολογούμενο Πολίτη.
Εξηγείται λοιπόν απόλυτα διά ποίον λόγον εξεδόθη δολίως η υπ’ αριθμόν: 390 / 37 / 2013 τροπολογία. Σαφώς για να κουκουλωθεί το μέγα αυτό οικονομικό σκάνδαλο και να εξαπατηθούν διεθνείς επενδυτές, όπως η Credit Agricole S.A., η Societe Generale S.A., ηDeutsche Bank AG καθώς επίσης Αμερικανικά και Βρετανικά Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Δέον να σημειωθεί, ότι στην ομιλία του ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης επίσης αποκαλύπτει επί λέξει: «Τι παραλάβαμε λοιπόν τον Μάρτιο του 2012 ; Στο ταμείο 45.000,- Ευρώ, χρέη προς τράπεζες 133.000.000,- Ευρώ, (με τόκους πάνω από 15.000.000,- Ευρώ κατ’ έτος), και χρέη προς τρίτους 4.500.000,- Ευρώ».
Εις το σημείο αυτό επισημαίνω τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες, τις οποίες έχουν ο τέως αλλά και ο νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ήτοι οι κ.κ. Γεώργιος Προβόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας. Αμφότεροι αν και υπεύθυνοι διά την εποπτεία του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος έναντι του Ελληνικού Λαού αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αποδεικνύεται, ότι με πράξεις ή και παραλείψεις τους επέτρεψαν την αλόγιστη κατασπατάληση του κόπου και του μόχθου Ελλήνων αλλά και Διεθνών Αποταμιευτών, που σε πολλές περιπτώσεις ήσαν και μέτοχοι των εν λόγω Τραπεζών (Αγροτικής και Εθνικής), δηλαδή Κρατικών Τραπεζών ή υπό Κρατική Διοίκηση.
Τεράστιες λοιπόν είναι στο υπό κρίση σκάνδαλο οι ευθύνες των κ.κ. Γ. Προβόπουλου και Γ. Στουρνάρα και τούτο διότι πέντε χρόνια είχε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του Ν. 3723 / 2008 το Συμβούλιο Εποπτείας θα έπρεπε να συνέρχεται μία φορά το μήνα, προκειμένου να διασφαλίζει, ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα από την στήριξη του Δημοσίου προς τις Τράπεζες χρησιμοποιείται προς όφελος των Καταθετών, των Δανειοληπτών και γενικότερα της Ελληνικής Οικονομίας.
Ωστόσο το Συμβούλιο Εποπτείας συνεκλήθη τελευταία φορά επί Υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου (το έτος 2011) και έκτοτε έμεινε ανενεργό, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τρείς (3) ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τις οποίες δόθηκαν στις Τράπεζες 45 δις. Ευρώ, χρήματα που βάρυναν τους Έλληνες Φορολογούμενους και αυτό φυσικά το γνώριζαν οι υπεύθυνοι Επόπτες των Ελληνικών Τραπεζών κ.κ. Γ. Προβόπουλος και Γ. Στουρνάρας, οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι για το απίστευτο φαγοπότι, που έλαβε χώρα. Ευνόητον είναι, ότι ανάλογο φαγοπότι έλαβε χώρα και εκ μέρους των Ταμείων της Νέας Δημοκρατίας.
Στην γειτονική μας Ιταλία προ ετών έλαβε χώρα ένα ανάλογο οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο διαλεύκανε με την επιχείρηση «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ» ο Εισαγγελέας του Μιλάνου κ.Antonio Di Pietro. Όταν προφυλάκισε τον 1ο κατηγορούμενο για κακουργηματική απάτη και άλλες κατηγορίες, μέχρι να ορισθεί η δίκη του, τότε συνολικά 1.192 επίορκοι θυμήθηκαν ακόμη και το τελευταίο δωράκι, που έλαβαν, προκειμένου να στηθεί αυτό το πρωτοφανές σκηνικό σήψεως και διαφθοράς κατά του Ιταλικού Δημοσίου και της Εθνικής τους Οικονομίας.
Συνάδελφοί μου Διαχειριστές Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων τουλάχιστον στην Χρηματαγορά της Φραγκφούρτης αναμένουν να δούν ανάλογες κινήσεις και στην Ελλάδα με ταυτόχρονες άμεσες αλλαγές στις Διοικήσεις των Συστημικών μας Τραπεζών, που συνεχίζουν φευ να στηρίζουν επίορκα επιτελικά τους στελέχη.
Ουδέν έτερον έχω να προσθέσω.

Στέφανος Στ. Τσίπας
Διεθνής Οικονομικός Σύμβουλος