Ο γνωστός “φιλάνθρωπος”  και πάμπλουτος τραγουδιστής των U2, Μπόνο, καταδίκασε την ιδέα των “εθνικών συνόρων ” ως ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τη χώρα του από την ισλαμική τρομοκρατία… “Δεν βλέπω η θάλασσα να είναι αρκετά μεγάλη ή έναν τοίχο αρκετά υψηλό για να κρατήσει αυτά τα προβλήματα από τις πόρτες μας», δήλωσε ο Ιρλανδός τραγουδιστής πριν από τους παγκόσμιους ηγέτες την Παρασκευή στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία.

Συνεχίζει προσθέτοντας: «Τα σύνορα του εθνικού συμφέροντος δεν είναι πλέον τα σύνορα της χώρας»,  “Δεν μπορεί να ενδιαφέρονται για το πρόβλημα σε ένα μακρινό δρόμο ή σε όλη τη Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά του πλανήτη, αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι το πρόβλημα σας ενδιαφέρει εσάς η μοίρα μας είναι κοινή μοίρα. Αλλά ποια τύχη θα έχει ; ”
Ο  Bono κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες για την προώθηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση σε χώρες του τρίτου κόσμου όπως η Νιγηρία. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ θα μπορούσε να ωθήσει την αφρικανική χώρα σε μια «ανθρωπιστική κρίση», όπως αυτή που βλέπουμε στη Συρία. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους Αφρικανούς ηγέτες να βεβαιωθούν ότι οι νέοι τους θα βρουν δουλειά, ή θα λύσουμε το πρόβλημα», είπε ο Bono. “όπως το βλέπω , αν η Νιγηρία αποτύχει, αποτυγχάνει η Αφρική. Εάν η Αφρική αποτύχει, η Ευρώπη θα αποτύχει. Και αν η Ευρώπη αποτύχει, τότε ο κόσμος έχει ένα πολύ, πολύ μεγάλο πρόβλημα…”

Αυτές οι απόψεις διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να το κάνουν τον πολιτικό λόγο εφαρμογής της “ανοιχτής κοινωνίας”. Απόψεις που χαρακτηρίζουν τα εθνικά σύνορα ως μια “ιδέα” , αλλά και το ότι πρέπει να επιλύουμε τα διαρκή προβλήματα της Αφρικής και όλων των υπολοίπων για να μην έχουμε τρομοκρατία… Θα θέλαμε πολύ να μας απαντήσουν, όλοι εκείνοι οι υπέρμαχοι αυτών των θέσεων, το λόγο για τον οποίο οι Αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, μόνες τους. Η δουλεία έχει καταργηθεί τόσα χρόνια, γιατί δεν είδαμε  κάποια “εξέλιξη”;…

ΠΗΓΗ