Τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Αττική, εκεί δηλαδή που διαμένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, καταγράφει έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα σχετική έρευνα έγινε και στην Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η βενεζουελοποίηση της χώρας έχει ξεκινήσει και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα τελειώσει, όπως θα καταλάβετε μετά την ανάγνωση του παρόντος άρθρου.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο βιώνουν ζοφερή εικόνα με μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών από τα νοικοκυριά αλλά και δυνατότητας να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα σπίτια τους.

Ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να προσφέρουν στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά, κάθε δεύτερη μέρα. Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι αδυνατούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους διακοπές έστω και για μία εβδομάδα τον χρόνο.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» είναι τα εξής:

  • Το ένα στα δύο νοικοκυριά του εξεταζόμενου πληθυσμού ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου. Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων.
  • Το 43% δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι τους. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν το 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.
  • Το 52,1% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Την αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτου εξόδου αναφέρουν ότι δεν έχουν το 67% των ανέργων και το 44% των εργαζομένων.
  • Ο ένας στους δύο ερωτώμενους (49,5%) δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές ως οικογένεια έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο. Η έλλειψη δυνατότητας έστω και ολιγοήμερων διακοπών αναφέρεται από το 68% των ανέργων και το 40% των εργαζομένων.
  • Το 57% του εξεταζόμενου πληθυσμού δεν έχει την δυνατότητα να πηγαίνει σε θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες ή να αγοράζει βιβλία στην συχνότητα που θα επιθυμούσε. Οι άνεργοι αναφέρουν πως δεν έχουν αυτή την δυνατότητα σε ποσοστό 77% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους καταγράφεται στο 46%.
  • Ο ένας στους τρεις ερωτώμενους ανέφεραν πως δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας. Δυσκολίες που αφορούν την σωστή διατροφή αναφέρει το 46% των ανέργων και το 25% των εργαζομένων.

Και τώρα μπορείτε να συγκρίνετε τα προαναφερθέντα στοιχεία με ταυτόχρονη έρευνα για την Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Βενεζουελάνοι έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά από την πείνα, μέσα στο 2017!

Παράλληλα, σχεδόν το 90% των 30 εκατ. κατοίκων της χώρας ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, μην έχοντας πλέον χρήματα ούτε για το καθημερινό του φαγητό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι ξυπνά πεινασμένο το πρωί γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράσει φαγητό την προηγούμενη ημέρα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού εξάλλου έτρωγε κάτι μόλις δύο ή λιγότερες φορές την ημέρα.

Τι λέτε πλησιάζουμε προς αυτή την κατεύθυνση ή απομακρυνόμαστε;

του Κίμωνα Χαραλάμπους