Υδρογονάνθρακες, περιβάλλον και τουρισμός. Κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτές οι δραστηριότητες χωρίς να δημιουργούνται συγκρούσεις και προβλήματα στην ζωή των κατοίκων και κυρίως στην οικονομική ταυτότητα της Ζακύνθου και γενικά των νησιών του Ιονίου; Αυτό το κεντρικό ερώτημα κυριάρχησε στην ημερίδα «Αναπτυξιακές Προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο. Επενδύσεις στην Ενέργεια: Περιβάλλον και Τουρισμός» που δι- οργάνωσαν χθες στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Ιονίων η «Πελοπόννησος» και το Ionian Channel. Δύο πάνελ με εισηγητές από την Κυβέρνηση, εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, επιστήμονες, αλλά και με την συμμετοχή και παρέμβαση φορέων της Αυτοδιοίκησης, και κυρίως του τουρισμού, έλυσαν πολλές απορίες γύρω από το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, διατυπώθηκαν φόβοι και ανησυχίες, κατατέθηκαν προτάσεις και κυρίως έγινε ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος. To πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο έθεσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Α΄Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας είναι εξαρτημένη σε ποσοστό 75% για την ενέργεια που καταναλώνει, με τους υδρογονάνθρακες να παραμένουν η κυρίαρ- χη μορφή, αφού πληρώνουμε κάθε χρόνο 14 δις. ευρώ σε εισαγωγές. Όλα τα ανεπτυγμένα κράτη αντιμετωπίζουν τους υδρογονάνθρακες ως εθνικό πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος και για την Ελλάδα. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι στιβαρός και το υπουργείο Ενέργειας, όπως δήλωσε ο κ. Βερροιόπουλος, έχει αποφασίσει την εμπλοκή και τοπικών στελεχών της Αυτοδιοίκησης στους ελέγχους των εργασιών εξόρυξης, που θα εκπαιδευτούν από Νορβηγούς ειδικούς. Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα πιθανά κοιτάσματα του Ιονίoυ, το κυβερνητικό στέλεχος ήταν συγκρατημένο. Τόνισε ότι τα βασικά έσοδα του δημοσίου θα προέρχονται από τα μισθώματα των οικοπέδων και τον φόρο 25% (το 5% θα κατευθύνεται στην Αυτοδιοίκηση). Τα έσοδα από τα μισθώματα θα κατευθύνονται στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών και σε βάθος 25ετίας εκτιμώνται σε ένα ποσοστό 40% έως 50% από τις πωλήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στο πλαίσιο οικονομικής συνοχής των περιφερειών και στο μοντέλο που προωθεί η ΕΕ. Αναφερόμενος στα Ιόνια Νησιά, ανέδειξε την ανάγκη ισόρροπής ανάπτυξης όλων των τομέων της οικονομίας, αφού σήμερα ο τριτογενής τομέας εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού παράγει το 81% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2019 Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιώργος Μυκονιάτης, τόνισε ότι για την εταιρεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η υγιεινή και ασφάλεια, το περιβάλλον και η κοινωνία. Επισήμανε ότι η εταιρεία έχει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για να προχωρήσει σε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με όρους ασφάλειας και με εταίρους που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρεες της πετρελαϊκής βιομηχανίας παγκοσμίως. Ο κ. Μυκονιάτης έκανε γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού στα μσα του 2019. Όπως είπε, το νησί της Ζακύνθου έχει απίστευτο ιστορικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής μελέτης πε- ριβαλλοντικών επιπτώσεων. «Ακούμε τις ανησυχίες και τις φοβίες σας και προσπαθού- με να απαντήσουμε» είπε ο κ, Μυκονιάτης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδε- ση των ερευνών με πρόκληση σεισμών. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση δια- φυγής πετρελαίου σε εκδήλω- ση σεισμού», γιατί η γεώτρηση θα γίνει σε περιοχή του Πα- τραϊκού που δεν έχει ρήγματα. Ακόμα, τόνισε ότι η άντλη- ση θα γίνεται με πλωτά μέσα και όχι με εξέδρες εξόρυξης, ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει οπτική όχληση για το νησί. Κλείνοντας, ο κ. Μυκονιάτης, τόνισε ότι οι υδρογονάνθρα- κες είναι αναπόσπαστο κομ- μάτι της ζωής μας και μπορεί να συνυπάρξει με τον τουρι- σμό. Οι έρευνες στον Πατρα- ϊκό μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια κοίτασμα 100 εκ. βαρελιών, συνολικά έσοδα 4,5 δις € για το κράτος και 1000 άμεσες και έμμεσες θέ- σεις εργασίας.