Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν με νανοτεχνολογία ένα νέο φυτοφάρμακο βραδείας απελευθέρωσης, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και να μειώσει τη ρύπανση του εδάφους.
Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, το οποίο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποίησε ως πρότυπο διαλυτό άμυλο και πορώδη μικροσφαίρια ανθρακικού ασβεστίου ως φορείς για να δημιουργήσει ένα νανοελεγχόμενο φυτοφάρμακο αργής απελευθέρωσης. Το φυτοφάρμακο αυτό μπορεί να ρυθμίζει τη μετανάστευση των μορίων του φυτοφαρμάκου στο περιβάλλον, περιορίζοντας τις απώλειες του.
Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό που εκδίδει η Αμερικανική Χημική Εταιρία (ACS). Οπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Γου Ζενγκιάν, η γεωργία στη Κίνα σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στα φυτομάρμακα, η χρήση των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται στο 1 εκ. τόνους. Ωστόσο, μόνο το 30% των φυτοφαρμάκων επιδρά στις καλλιέργειες, ενώ το υπόλοιπο απλά ξεπλένεται. Επομένως, η συμβατική καλλιέργεια απαιτεί πολλούς γύρους ψεκασμού με φυτοφάρμακα κάθε μέρα, γεγονός που όχι μόνο αυξάνει το κόστος αλλά και προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση και υπερβολικά υπολείμματα από τους ψεκασμούς. Η νέα γενιά φυτοφαρμάκων είναι οικονομική, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεί μιά καλή λύση στους «δύσκολους τομείς» της κινεζικής γεωργίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ