Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το γνωστό ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει” φαίνεται να έχει ευρεία εφαρμογή όσον αφορά την αντιμετώπιση της cyber απειλής, καθώς το τελευταίο διάστημα ανακοινώθηκαν δυο πρωτοβουλίες, όπου μεγάλες εταιρείες από διάφορους κλάδους ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Η πιο πρόσφατη cyber συμμαχία είναι αυτή της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz με την μεσιτική Aon και τους κολοσσούς της τεχνολογίας Apple και Cisco  με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος διαχείρισης   cyber κινδύνων για τις επιχειρήσεις.  Το προϊόν περιλαμβάνει υπηρεσίες αξιολόγησης της ανθεκτικότητας στις cyber επιθέσεις από την Aon, παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών από Cisco και Apple και επιλογές για ενισχυμένη κάλυψη έναντι της cyber απειλής από την Allianz.

Η νέα λύση είναι σχεδιασμένη να βοηθήσει μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων και οργανισμών κα διαχειριστούν καλύτερα τους cyber κινδύνους που σχετίζονται με τις επιθέσεις ransomware που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις εταιρείες.  Ο cyber κίνδυνος αυξάνεται λόγω της συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης των λειτουργιών. Επιπροσθέτως, οι ζημίες που προκύπτουν από τις  cyber επιθέσεις υπερβαίνουν τις επενδύσεις για την θωράκιση των συστημάτων πληροφορικής, σύμφωνα με την Allianz. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την χαμηλή ακόμα διείσδυση των cyber ασφαλίσεων και τον κατακερματισμό της αγοράς λύσεων τεχνολογικής ασφάλειας σημαίνει ότι είναι δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τον cyber κίνδυνο αποτελεσματικά.

H “πρωτοβουλία των εννέα”

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Μόναχο, η Allianz, η Siemens και επτά  ακόμα εταιρείες (Airbus, Daimler, IBM, MSC, NXP, GCS, SGS και Deutsche Telekom) υπέγραψαν χάρτα απευθύνοντας έκκληση για ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας ενάντια σε επιθέσιες στα ψηφιακά συστήματα που ελέγχουν κατοικίες, εργοστάσια, νοσοκομεία και σχεδόν όλες τις υποδομές. Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε με φόντο υπολογισμούς ότι το κόστος των cyber επιθέσεων για τις επιχειρήσεις μπορεί να ανέλθει στα 8 τρισ. δολάρια την επόμενη πενταετία.

“Εάν οι εταιρείες κατά μήκος της αλυσίδας αξίας μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τότε πολλά δυσάρεστα γεγονότα μπορούν να αποτραπούν” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Joe Kaeser, που ήταν ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας. Οι εννέα εταιρείες ζητούν από την πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την ψηφιακή ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο. Πρότειναν μάλιστα τη σύσταση υπουργείων αφιερωμένων σε αυτόν τον σκοπό.

Ο επικεφαλής της Airbus Tom Enders αποκάλυψε ότι η εταιρεία του απασχολεί 1.000 άτομα για την αντιμετώπηση των cyber επιθέσεων και εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα δεκαπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. “Δεν πρέπει να φοβομαστε την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κυβερνήσεων κυβερνητικών φορέων και εταιρειών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: http://insuranceworld.gr