Τη στιγμή που σε πολλές χώρες του κόσμου επαναφέρουν τα ρέματα/ποταμούς στη φυσική τους μορφή, ακόμη κι αν έχουν ήδη τσιμεντοποηθεί και εγκιβωτιστεί, στη χώρα μας η διαχείρισή τους κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Υπουργεία και περιφέρειες μοιάζει να μη διδάσκονται από τις επανειλημμένες αποτυχίες των μέχρι τώρα παρεμβάσεων στα ρέματα και στο όνομα της «αντιπλημμυρικής προστασίας» δρομολογούν έργα αντιπεριβαλλοντικά, εξόχως δαπανηρά και αναποτελεσματικά ως προς την αντιπλημμυρική προστασία.

Μπροστά σ’ αυτήν τη συνεχιζόμενη κατάσταση, περιβαλλοντικοί φορείς, κινήσεις και κινήματα αποφάσισαν να συντονιστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους συνυπογράφοντας κατ’ αρχάς μια κοινή διακήρυξη για την προστασία των ρεμάτων.

«Αυτή την περίοδο, καταστροφικά έργα δρομολογούνται σε πολλά ρέματα, ανάμεσά τους σημαντικότατα ρέματα της Αττικής όπως το ρέμα Ποδονίφτη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, το ρέμα Πικροδάφνης και το ρέμα Σαπφούς.

Τα έργα αυτά, εκτός του ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται από πλευράς πλημμυρικού κινδύνου, παραβιάζουν τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνεται στη διακήρυξη.

«Παρακολουθώντας αυτή την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική να συνεχίζεται, οι παρακάτω υπογράφοντες φορείς αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με στόχο την αποτροπή νέων καταστροφικών παρεμβάσεων στα εναπομείναντα ρέματα και την ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τις σύγχρονες, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των ρεμάτων», αναφέρουν οι υπογράφοντες φορείς.

Πηγή