«Μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή»… Τρομακτικά επίκαιρος ακούγεται ο Μπρεχτ μετά τη σαββατιάτικη πολεμική φιέστα του Ερντογάν.

Θα ήταν, θεωρητικά, μια ομιλία στο προσυνέδριο του ΑΚΡ, του κόμματός του, στην πόλη Καχραμανμαράς της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τελικά αποδείχτηκε ένα φιλοπολεμικό παραλήρημα για τις «νίκες που το μέλλον θα φέρει» με πολλαπλούς αποδέκτες.

Λίγο μετά τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ προς Ελλάδα και Κύπρο «ότι η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή», τη σκυτάλη έπαιρνε ο Ερντογάν.

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία, όποτε κι αν κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».

Κι επειδή οι πολεμικές ιαχές μάλλον δεν του φάνηκαν αρκετές, είπε να τις συνοδεύσει και με ένα χυδαίο θέαμα: ανέβασαν στη σκηνή ένα εξάχρονο κοριτσάκι ντυμένο με στρατιωτική στολή την ώρα που μιλούσε ο Ερντογάν. «Αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε. Εχει τη σημαία στην τσέπη της και θα καλυφθεί με αυτή αν γίνει μάρτυρας. Είναι έτοιμη για όλα, έτσι δεν είναι;», είπε ανερυθρίαστα ο «Σουλτάνος» στο παιδί που είχε βάλει τα κλάματα.

«Αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε. Εχει τη σημαία στην τσέπη της και θα καλυφθεί με αυτή αν γίνει μάρτυρας. Είναι έτοιμη για όλα, έτσι δεν είναι;», ρώτησε ανερυθρίαστα ο «Σουλτάνος» το στρατιωτικά ντυμένο εξάχρονο κορίτσι Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP

«Ο διεθνής πόλεμος της προπαγάνδας με ψέματα, λάσπη και διαστρεβλώσεις που έχουν εξαπολύσει αυτοί που δεν μπορούν να γονατίσουν την Τουρκία δεν θα περάσει», προειδοποίησε ο Ερντογάν, εκτοξεύοντας πολλά δηλητηριώδη βέλη κατά των ΗΠΑ.

Κατηγόρησε την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη σύμμαχο της χώρας του ότι «προδίδει» την Τουρκία με την υποστήριξη που παρέχει στους Κούρδους αντάρτες του YPG, καθώς κι ότι «βρίσκεται πίσω» από την οργάνωση του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στον οποίο αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ποινές 5ετούς κάθειρξης

Οσο για την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ τη χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» και τόνισε πως «φανερώνει την επιμονή (της αμερικανικής κυβέρνησης) να καταστρέψει τις προϋποθέσεις για την ειρήνη».

Αγνωστο, μέχρι στιγμής, πόσοι άλλοι εκτός τουρκικών συνόρων θα πληρώσουν τον πολεμικό οίστρο του Σουλτάνου πέρα από τους Κούρδους στο Αφρίν.

Αυτοί πάντως που ήδη πληρώνουν μεγάλο τίμημα είναι οι ίδιοι οι συμπατριώτες του που δεν τον προσκυνούν. Tην Παρασκευή, το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε ποινές πενταετούς κάθειρξης με αναστολή σε τρεις ακαδημαϊκούς που βαρύνονται με την κατηγορία της στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση (το εκτός νόμου ΡΚΚ).

Ηταν ανάμεσα στους 1.128 πανεπιστημιακούς που τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψαν δημόσια διακήρυξη με την οποία καταδίκαζαν την εγκληματική δράση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι περισσότεροι έκτοτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ πολλοί άλλοι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή περιμένουν να δικαστούν.

Οι δίκες περίπου 150 ακαδημαϊκών ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και οι ποινές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν οι πρώτες.

Οι δε ανακοινώσεις για τις μελλοντικές κινήσεις Ερντογάν προοιωνίζονται τα χειρότερα για τη δημοκρατία. Οπως η συνεργασία με το ακροδεξιό-εθνικιστικό MHP του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τις διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές του 2019.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι αλλαγές προς το συγκεντρωτικότερο της εκλογικής διαδικασίας τις οποίες συμφώνησαν από κοινού οι δύο μελλοντικοί συνεργάτες και τις οποίες κατήγγειλαν με δριμύτητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκλογικοί κανόνες

Ακόμα και η «Χουριέτ» δημοσίευσε χθες άρθρο γνώμης στο οποίο κατέληγε ότι «η συμμαχία μεταξύ AKP και MHP έχει στόχο να αλλάξει προς όφελός της τους εκλογικούς κανόνες με κίνδυνο να βλάψει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας και τη δίκαιη εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης στο Κοινοβούλιο».

Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπουμε τις προθέσεις Ερντογάν να αλλάξει τη νομοθεσία σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα επιφέροντας οπισθοδρόμηση πολλών δεκαετιών.

Οπως η ανακοίνωση για επαναφορά της ποινικοποίησης της μοιχείας ή τη χρήση χημικού ευνουχισμού σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ολα καλά και δημοκρατικά στη γείτονα…

Πηγή:https://www.efsyn.gr/