Υπογραμμίζοντας ότι το κάπνισμα «δεν είναι συνήθεια, είναι νόσος, είναι εξάρτηση» ο αν. καθηγητής πνευμονολόγος – εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα «Νοσοκομείo χωρίς κάπνισμα» του «Αγίου Ανδρέα» χαρακτήρισε μύθο ότι η Ελλάδα είναι χώρα καπνιστών.
Μάλιστα για να αποδείξει το παραπάνω παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία και έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν την πτωτική τάση του καπνίσματος.
>Το 2009 οι ημερήσιοι τακτικοί καπνιστές ήταν 32% και οι ευκαιριακοί 6%.
Το 2014 οι ημερήσιοι μειώθηκαν στο 27,3% και οι ευκαιριακοί στο 5,2%.
>Το 2017 οι ημερήσιοι καπνιστές είναι 27,1%. Είμαστε μόλις 1% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
«Το πρόβλημα του καπνίσματος στην Ελλάδα έχει λυθεί» σημείωσε ο καθηγητής κι εξήγησε:
«Εχουμε καταφέρει το 76% των νέων ηλικίας 16- 24 ετών να είναι μη καπνιστές.
Επίσης το ποσοστό των καπνιστών άνω των 65 ετών δεν ξεπερνάει το 13%.
ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ 45ΑΡΗ
Ο πιο δύσκολος καπνιστής είναι αυτός που είναι 45 ετών. Είναι υγιής, παραγωγικός και δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους. Αυτό μέχρι να φτάσει στα 50 οπότε είτε παθαίνει ο ίδιος κάποιος έμφραγμα ή γνωστοί συνομήλικοί του οπότε αρχίζει σιγά – σιγά να προβληματίζεται»
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Εστιάζοντας στον μαθητικό πληθυσμό ανέφερε ότι το ποσοστό των καπνιστών είναι μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. «Οι καπνιστές μαθητές μειώθηκαν κατά 33% ενώ μεταξύ 2007 και 2016 η μείωση καπνικών προϊόντων έχει μειωθεί κατά 50%
ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ 2-3%
Μιλώντας για την εξάρτηση είπε ότι το 70% των καπνιστών θέλει να το κόψει, το 30% το προσπαθεί και το επιτυγχάνει το 2-3%. «Είναι η απόλυτη απώλεια της ελευθερίας. Σε διατάζει ένα πακέτο. Ο Ελληνας θυμώνει με το κάπνισμα σε χώρους που απαγορεύεται. Η πολιτεία δυστυχώς δεν κάνει αυτό που πρέπει».

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Πηγή:http://pelop.gr