Το Μάιο 2017 ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας  επισκέφθηκε το Υπουργείο Ενέργειας και παραχώρησε συνέντευξη, κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ερωτηθείς για διαφοροποιήσεις του Προέδρου της ΔΕΗ ως προς την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, είπε τα εξής : “Ο καθένας έχει έναν ρόλο. Ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειρισθεί. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα“.

Κάνουμε εδώ μια ιστορική παρένθεση, για να θυμηθούμε πως μια ανάλογη προτροπή για “συμφιλίωση με την πραγματικότητα” είχε απευθύνει πριν από 25 χρόνια ο τότε Πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης στον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ Θεμ. Ξανθόπουλο, όταν ήθελε να επιβάλει με το ζόρι την κατασκευή στην Εύβοια λιθανθρακικής μονάδας απ’ τη Βελγική Tractebel. Και η ιστορία έχει καταγράψει πως ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θέλησε “να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα” του Μητσοτάκη και του πέταξε στα μούτρα την παραίτηση, για να επανέλθει αρκετά χρόνια αργότερα ως Υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή. Κι εδώ κλείνει η παρένθεση.

Την Τρίτη 27/2/2018 έγινε στην Τρίπολη το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο, απ’ αυτά όπου η Κυβέρνηση ανακοινώνει στις Περιφέρειες τι τους περιμένει και μια που είναι στην επικαιρότητα η αποεπένδυση της ΔΕΗ στο λιγνίτη της Μεγαλόπολης ήταν εκεί τόσο η ηγεσία του ΥΠΕΝ (Σταθάκης και Φάμελος), όσο κι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ο ιστότοπος kafeneio-megalopolis ήταν επίσης εκεί κι ανέβασε διαδοχικά βίντεο συνολικής διάρκειας σχεδόν 4 ωρών, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα όσα έγιναν στο Συνέδριο. Εκεί λοιπόν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως θεωρεί πλέον το λιγνίτη “δυσβάστακτο” για την Επιχείρηση και πρέπει κατεπειγόντως να απαλλαγεί απ’ αυτόν, προκειμένου να βάλει γρήγορα πάνω από 2GW ΑΠΕ! Επειδή “έτσι του λέει ο σύμβουλος”!

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων στο τέλος του 2017 για ξεπούλημα “με το πιστόλι στον κρόταφο“, για “πρόσκληση στη βιομηχανία να επενδύσει στο λιγνίτη“, ότι “η ΔΕΗ είναι στην πραγματικότητα αχθοφόρος του λιγνίτη“. Μόλις στις 23/2/2017 επεσήμανα πως “Ένα καλό (Συριζαίικο) ξεπούλημα θέλει πάντα και το κατάλληλο επικοινωνιακό πούλημα” κι αμέσως στις 27/2 μας προέκυψε πως ο λιγνίτης είναι “δυσβάστακτος”.  Φυσικά”δυσβάστακτος” είναι μόνο ο Ελληνικός λιγνίτης, αφού η ΔΕΗ έτρεχε πριν ένα μήνα να δώσει προσφορά σε διαγωνισμό αξιοποίησης του Τούρκικου(!) λιγνίτη.
Κατόπιν αυτού είναι εμφανές πως, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί πριν 25 χρόνια, ο τωρινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει συμφιλιωθεί πλήρως με την πραγματικότητα του εντολέα του, μια πραγματικότητα που στην πράξη σημαίνει η χρεοκοπημένη χώρα να συνεχίσει να επιδοτεί τις γερμανικές και Δανέζικες δήθεν “πράσινες” θέσεις εργασίας, πληρώνοντας με λεφτά που δεν έχει και δανείζεται με όρους μνημονίων.

Για να βοηθήσω λοιπόν τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να εκτελέσει τις εντολές της κυβέρνησης και των δανειστών, προτείνω το εξής …
απλό: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σήμερα Παρασκευή 2/3/2018 το φορτίο του διασυνδεμένου συστήματος ηλεκτροδότησης κυμαίνεται από 4.588,33 MW στις 5πμ (νυκτερινό ελάχιστο) μέχρι 7.650 MW στις 8μμ (βραδινή αιχμή). Η χώρα έχει εγκατεστημένα, στο διασυνδεμένο σύστημα και σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, 2302 MW αιολικά, 230 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 61 MW βιοαέριο-βιομάζα, 2094 MW Φ/Β και 351MW Φ/Β στις στέγες.
Συνολικά 5038 MW από ΑΠΕ, οι οποίες μάλιστα είναι χρυσοπληρωμένες απ’ τους καταναλωτές, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα ο οποιοσδήποτε ρίχνοντας μια ματιά στο ύψος του ΕΤΜΕΑΡ στο δικό του λογαριασμό του ρεύματος.

Στο διασυνδεμένο σύστημα υπάρχουν επίσης 5245 MW μονάδων φυσικού αερίου και 3169 MW μεγάλων υδροηλεκτρικών, (απ’ αυτά που στη Νορβηγία και τη Σουηδία μετρούν σαν ΑΠΕ, αλλά στην Ελλάδα όχι). Συνολικά λοιπόν το διασυνδεμένο σύστημα έχει 13.452 MW μονάδων διαφόρων τεχνολογιών πλην του “δυσβάστακτου” λιγνίτη, (που δίνει στο σύστημα “μόλις” 3912 MW), οπότε -θεωρητικά- καλύπτεται το φορτίο των 4.588,33 έως 7.650 MW.

Γιατί λοιπόν δεν σταματάτε τη λειτουργία των “δυσβάστακτων” λιγνιτικών μονάδων εδώ και τώρα, αφού οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο σύστημα μόνο επειδή η ΔΕΗ δίνει προσφορά κάθε μέρα; Γιατί δεν δίνετε μόνο προσφορές για τις μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά και να μείνει ο λιγνίτης εφεδρικός; Μήπως επειδή κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε την Οριακή Τιμή Συστήματος και μαζί όχι μόνο τις δαπάνες της ΔΕΗ, αλλά και τους λογαριασμούς όσων καταναλωτών έχουν υπογράψει συμβόλαια με ιδιώτες παρόχους, με ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος;

Μια ματιά στην κατανομή μονάδων του ΑΔΜΗΕ για την Παρασκευή 2/3/2018, που φαίνεται στην εικόνα, δείχνει πως δουλεύουν και οι 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, οι 2 από τις 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς που βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών από 1/1/2016, η μια απ’ τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης, και οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, που επίσης βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών από 1/1/2016, και, τέλος, η μονάδα της Μελίτης. Συνολικά δηλαδή δουλεύουν 10 λιγνιτικές μονάδες κι αν τολμάτε εκεί στη ΔΕΗ και στο Σύριζα βγάλτε το “δυσβάστακτο” ΄λιγνίτη απ’ το σύστημα.
Εδώ και τώρα! Ιδού η Ρόδος, με την περίφημη “άεργη ισχύ” της, ιδού και το πήδημα! Άντε, γιατί αρκετές ανοησίες ακούμε απ’ το 2000 για την ηλεκτροδότηση της χώρας, μπουχτίσαμε με τις καταστροφικές παρεμβάσεις των πολιτικών! Δεν απαλλαγήκαμε απ’ τα λαμόγια που τα ‘πιαναν απ’ τη Siemens, τη Novartis, τη Deutsche Bahn, κλπ, για να φορτωθούμε λαμόγια της “πράσινης ανάπτυξης”.

Κι άντε και βάλατε πάνω από 2GW ΑΠΕ, όπως “λέει ο σύμβουλος”. Ακόμα κι αν βάλετε 102.000GW ΑΠΕ, ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ που δεν θα φυσά καθόλου ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ, για τον απλούστατο λόγο ότι ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣούτε έρχεται με διαταγές!
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που απ’ τα 1000 καράβια των Αχαιών, που είχαν συγκεντρωθεί στην Αυλίδα για να εκστρατεύσουν στην Τροία, ούτε ένα δεν κουνήθηκε απ’ τη θέση του μέχρι να θυσιάσει ο Αγαμέμνων πρώτα την Ιφιγένεια κι έπειτα το ιερό ελάφι.
Και θα τρέχετε να βρείτε ρεύμα απ’ το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, επειδή αυτοί βρίσκονται στη δική μας γειτονιά, δεν βρίσκεται η Γαλλία με τα πυρηνικά της ή η Νορβηγία με τα υδροηλεκτρικά της.
Ή θα καίτε φυσικό αέριο στο φουλ, τσουρουφλίζοντας και τους καταναλωτές και όλη την οικονομία! Αλλά είναι προφανές πως αυτός είναι ο σχεδιασμός, μας το λέει πλέον τακτικά ο Σταθάκης, το είπε και στην Τρίπολη.

ΠΗΓΗ