Όσοι γνωρίζουν τα τουρκικά πράγματα είναι υποχρεωμένοι να αισθάνονται απαισιόδοξοι για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην στημένη ενέδρα στην περιοχή των Καστανιών του Έβρου. Και η απαισιοδοξία αυτή μεγαλώνει καθώς γνωρίζουν το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην γειτονική χώρα, όπου πλέον όλα είναι πιθανά και άκρως… εκρηκτικά για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση σέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν γνωρίζει το τέλος της.

Η αίτηση αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έγινε δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία. Η αιτιολόγηση της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος να διαφύγουν και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στη κατοχή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι για μήνες στις φυλακές της γείτονας χώρας, μίας και τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι προθέσεις, όμως, του Ταγίπ Ερντογάν και η επίδειξη ισχύος του αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι στους δύο άνδρες δεν επετράπη καν να παραβρεθούν στο δικαστήριο, ενώ μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Όσον αφορά το κατηγορητήριο των δύο στρατιωτών. Η υπόθεση με τους Έλληνες αιχμαλώτους έχει αποκτήσει νέα δραματική τροπή καθώς χθες το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε ποινική έρευνα για στρατιωτική κατασκοπεία και δεν ετίθετο ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους.
Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης το κατηγορητήριο συντάσσεται από τον Εισαγγελέα και ακολούθως δίνεται στη δημοσιότητα.

Ακόμα και εδώ υπάρχει η παγίδα του χρόνου, καθώς στη Τουρκία υπάρχουν άτομα που περιμένουν δύο ή και τρία χρόνια για να μάθουν ποιες είναι οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ