Το παραπάνω γράφημα είναι από εδώ και, αν αντέχετε, θα πρότεινα να το κοιτάξετε αυτό το άρθρο. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες (πχ τα απόλυτα νούμερα, και όχι τα ποσοστά, εδώ και εδώ).
Το γράφημα δείχνει το “ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών σαν ποσοστό του ΑΕΠ”, των ΗΠΑ, από το 1895 μέχρι περίπου σήμερα. Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών είναι η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών. Το ΑΕΠ είναι το άθροισμα της κατανάλωσης, συν ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις, συν κρατικά έξοδα, συν το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, συν το εισόδημα ντόπιων σε ξένες χώρες, μείον το εισόδημα ξένων στην χώρα. Κρατήστε δύο μικρές λεπτομέρειες: 1) Τα αρνητικά εμπορικά ισοζύγια μειώνουν το ΑΕΠ και 2) το εισόδημα ξένων στην χώρα (που μερικοί το σερβίρουν σαν “επενδύσεις”) επίσης μειώνει το ΑΕΠ.
Αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα αλουμίνιο: Ο Trump άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.
Το σύγχρονο Κουτί της Πανδώρας άνοιξε περί το 1971, επί Προεδρίας Νίξον. Επί Νίξον συνέβησαν διάφορα, που δεν τους δίνουμε σημασία, αλλά θα τους δώσουμε σημασία, επειδή οι ΗΠΑ, καλώς-κακώς κέρδισαν τον Ψυχρό (ή την φάση που τέλειωσε περί το 1990) και από τότε μέχρι σήμερα μαζεύουν τις ουρές και τους λογαριασμούς της περιόδου εκείνης.
Ο Νίξον πάγωσε τιμές και μισθούς, έβαλε δασμούς σε εισαγωγές και έβγαλε το δολάριο από το στάνταρ του χρυσού, μέτρα που έχουν μείνει σαν το Nixon shock. Ένα χρόνο αργότερα, το 1972, ο Νίξον πήγε στην Κίνα. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1973, είπε την φράση Peace with Honor. Μόνο που η “Peace” αφορούσε μια μόνο πτυχή του Ψυχρού Πολέμου… Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, του 1973, παραλίγο να γίνει …πυρηνική η κατάσταση, αλλά δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες, κοιτάμε ένα γράφημα που έχει κάποια σχέση με το παραπάνω…:
Έχω αυτή την θεωρία, ότι η επίσκεψη στην Κίνα, το 1971, ήταν μεν στρατηγικής σημασίας, αλλά άνοιξε και το Κουτί της Πανδώρας. Οι ΗΠΑ, κέρδισαν τον Ψυχρό, η Κίνα κέρδισε την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές και τώρα θέλει να βάλει πυρηνική κίνηση στα αεροπλανοφόρα της.
Τώρα… Δεν ξέρω Ιστορία σε βάθος, αλλά ξέρω ότι οι αυτοκρατορίες φτιάχνονται και διαλύονται και αμφιβάλλω ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να …κλείσουν. Δεν έχω ιδέα τι έχουν κατά νου, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι μάλλον δεν θα ενθαρρύνουν την χρηματοδότηση του εξοπλισμού αυτών που θεωρούν “γεωπολιτικούς αντιπάλους”.
Το ερώτημα είναι “ποιους, πραγματικά, θεωρούν γεωπολιτικούς αντιπάλους”… Και μου κάνει εντύπωση, πώς σε μια χώρα που η πολιτικολογία σταματάει την επομένη των εκλογών, αυτή την φορά μερικοί στις ΗΠΑ νομίζουν ότι είναι ακόμα σε προεκλογική περίοδο.
Ααα… Να σας μεταφέρω μια προτασούλα από το λήμμα της Wikipedia που σας παρότρυνα να διαβάσετε: Factors that can affect the balance of trade include μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, non-tariff barriers such as environmental, health or safety standards, μπλα, μπλα.
Καλοί μου άνθρωποι, είμαστε σε περίεργη φάση… Πέρα του ότι εμείς, έχουμε από τα υψηλότερα, ανά κεφαλή, ελλείμματα.