Σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο κατά 98% είναι ωφέλιμο. Υπάρχει ωστόσο κι ένα 2% που μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνο αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Ειδικά σε ο,τι αφορά στην αποπλάνηση ανηλίκων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα social media από παιδεραστές και παιδόφιλους. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Πάτρα ο αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρος της Cyber Security International Institute (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης.

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Επίκεντρου + στην Πάτρα χθες βράδυ, στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική εταιρεία iDialogue, στο πλαίσιο πανελλαδικών δράσεων, ο κ. Σφακιανάκης, γνωστός από την θητεία του ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικου Εγκλήματος, τονισε ότι χιλιάδες «ραντεβού στα τυφλά» κλείνονται από νέους μέσα στα κοινωνικά δίκτυα κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο αφού σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθει ότι οι συναντήσεις αυτές καταλήγουν σε κακοποίηση ανηλίκων ακόμη και σε θανάτους.

Ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε πως η προτελευταία απαγωγή που καταγράφηκε στην Ελλάδα έγινε εξαιτίας ενός  check in στο διαδίκτυο, ενώ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις όπου ένας ζάμπλουτος Έλληνας έχασε κοσμήματα και τεράστια περιουσία αφού ανέφερε πού τα είχε κρύψει σε μια γυναίκα που γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης ο κ. Σφακιανάκης συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν τα μηνύματα που λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα και να μην δίνουν στοιχεία για τους λογαριασμούς τους ή τις πιστωτικές τους κάρτες, καθώς γίνονται χρεώσεις σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 70% των Ελλήνων και το 96% της ελληνικής νεολαίας «σερφάρουν» καθημερινά στο διαδίκτυο. Τα παιδιά που εθίζονται στο διαδίκτυο αποσύρονται από τον πραγματικό κόσμο, αποφεύγουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές επαφές, αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά νέων ηλικίας 16-20 ετών που παρουσίασαν θρομβώσεις αφού παίζουν συνεχόμενα videogames για περισσότερο από 19 ώρες!

Πηγή: http://www.thebest.gr