Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία για το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας κυρώσεων λόγω του αυξανόμενου χρέος της χώρας, σε περίπτωση που η Ρώμη δεν υιοθετήσει έως το τέλος Απριλίου νέα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης ύψους τουλάχιστον 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ.

Εξάλλου, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την επιβολή στην Αυστρία προστίμου 29,8 εκατ. ευρώ, λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων για το δημόσιο χρέος. Μετά από έρευνα και επαφές με τις αυστριακές αρχές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η βαριά αμέλεια κρατικών οντοτήτων του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ οδήγησε στην κοινοποίηση προς τη Eurostat ψευδών στατιστικών στοιχείων για το 2012 και το 2013 όσον αφορά στο έλλειμμα και το χρέος της Αυστρίας για το διάστημα 2008-2012. Τα αυστριακά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, αφότου διορθώθηκαν τον Απρίλιο του 2014, δημοσιεύονται χωρίς επιφυλάξεις από τη Eurostat.

Η Γαλλία είναι η μία από τις έξι χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατονομάζει για «υπερβολικές ανισορροπίες στην οικονομία τους», μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, η οποία επικρίνεται τακτικά για τα εμπορικά πλεονάσματα ρεκόρ –ιδιαίτερα στα τέλη Ιανουαρίου από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ– είναι μία από τις έξι χώρες που επικρίνονται λιγότερο από την Επιτροπή. Η Κομισιόν διαπιστώνει μια «οικονομική ανισορροπία», χωρίς όμως να καταφεύγει στον όρο «υπερβολική».

Εκτός από τη Γερμανία, οι πέντε άλλες χώρες σε «οικονομική ανισορροπία» είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Οι υπόλοιπες από τις 27 χώρες της ΕΕ (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση αυτή επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης) δεν εμφανίζουν οικονομικές ανισορροπίες, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Με την ονομασία «χειμερινή δέσμη», η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει στόχο να παρακινήσει τις χώρες μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτές της ευρωζώνης, να εργασθούν για τη σύγκλιση των οικονομιών τους.

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης, ακολουθεί διάλογος ανάμεσα στην Επιτροπή και τις χώρες, που οφείλουν να παρουσιάσουν τις απαντήσεις τους τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ