Τουλάχιστον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιεί τα social media καθημερινά. Εκτός από το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας, φαίνεται πώς έχουν επηρεάσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Εκτιμάται ότι το 5-10% των χρηστών του Internet, δεν μπορεί να ελέγξει τον χρόνο που σπαταλά καθημερινά στα social media. Παρόλο που ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια ψυχική εξάρτηση έχει συσχετιστεί με τον εθισμό από διάφορες ουσίες.

Ερευνητές από την Κίνα, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των εξαρτημένων από το Internet, είχε παρόμοιες αλλοιώσεις με όσους είναι εθισμένοι στο αλκοόλ, στην κοκαΐνη και στην κάνναβη. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν μείωση της φαιάς ουσίας σε σημεία του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα, την προσοχή, αλλά και την λήψη αποφάσεων.

Τα social media παρέχουν στους χρήστες άμεση ικανοποίηση και επιβράβευση, είτε μέσω των likes είτε με ένα αστείο βίντεο, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσουν ιδιαίτερα γι’ αυτό. Αυξάνουν την ντοπαμίνη στον οργανισμό, δηλαδή την ορμόνη της ευτυχίας.

Το μυαλό ουσιαστικά εθίζεται σε αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλούνται και έτσι, τα επιζητεί συνεχώς.
Έχει αποδειχθεί ότι στη διαπροσωπική επικοινωνία, περίπου το 30-40% της συζήτησης αφορά τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Αντίθετα, το 80% των συζητήσεών που γίνονται διαδικτυακά αφορούν τον εαυτό μας. Έτσι, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν έχουμε κοινό. Ουσιαστικά, το σώμα και το μυαλό μας επιβραβεύει που χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μιλάμε για τον εαυτό μας.

Παρόλο που πολλοί χρήστες θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όπως να δουλεύουν και να τσεκάρουν τα social media, χωρίς να επηρεάζονται, κάνουν λάθος.

«Κάθε φορά που η προσοχή σου αποσπάται από κάτι, ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψει σε αυτό που έκανε πριν» ανέφερε ο καθηγητής Earl Miller από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ταυτόχρονη χρήση των social media με κάποια άλλη δραστηριότητα, μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να φιλτράρει τις πληροφορίες που δέχεται, αλλά και να τις αποθηκεύσει στη μνήμη του. Μέχρι και ένα τέταρτο χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επανέλθει στην προηγούμενη εργασία του μετά από μια διακοπή λίγων λεπτών για να τσεκάρετε ένα email.

«Φανταστείτε τον Αϊνστάιν να προσπαθεί να λύσει προβλήματα μαθηματικών και φυσικής, ενώ ένα μέρος του εγκεφάλου του αναρωτιόταν τι γίνεται στο Twitter και στο Facebook» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Paul Atchley.

Ο εγκέφαλος συνηθίζει να ελέγχει το τηλέφωνο κάθε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να του είναι δύσκολο να μείνει συγκεντρωμένος σε ένα πράγμα, ακόμη και αν δεν διακοπεί από τον ήχο ενός μηνύματος ή ένα τηλεφώνημα. Πολλές φορές οι χρήστες έχουν τη ψευδαίσθηση ότι το κινητό τους χτυπάει ή δονείται, χωρίς να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση, Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης ή Κλήσης Φάντασμα. Ουσιαστικά είναι μια αισθητηριακή παραίσθηση, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται μια αίσθηση που δεν υπάρχει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 89% των χρηστών έχουν αυτή τη ψευδαίσθηση τουλάχιστον 2 φορές το μήνα. Το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα φυσικής βλάβης του νευρικού συστήματος, αλλά και εθισμού από το κινητό.

[valueforlife.gr]