Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, με πολλούς από τους συμπολίτες μας να αδυνατούν (ή ενδεχομένως και να αρνούνται) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σημαντικές, όπως η ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.
Τα στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Και αυτό διότι τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα του 2018 ξεπερνούν τις 600.000. Με βάση τον παραπάνω αριθμό, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τους κινδύνους για τις «τσέπες» των συγκεκριμένων ιδιοκτητών…
Συγκεκριμένα, οι Αρχές αναζητούν τώρα τους πολίτες που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και, όπως έχει γίνει γνωστό, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά»! Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διενεργεί τώρα νέα διασταύρωση στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα, έπειτα από το «αλαλούμ» που επικράτησε το Καλοκαίρι με τα «κατά λάθος» ειδοποιητήρια.
Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν ακόμη ανασφάλιστα αυτοκίνητα, καλό είναι να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν, προτού αρχίσει η διαδικασία της επιβολής προστίμων!
Μάλιστα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού.
Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και μπορείτε να τον δείτε εδώ.
Πώς θα ασφαλιστείτε πριν το ειδοποιητήριο με άμεσες λύσεις
Τι μπορεί να κάνει κάποιος, όμως, προκειμένου να μη βάλει φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη και κυρίως, να προλάβει ορισμένες δυσάρεστες «εκπλήξεις»; Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να βρει μια οικονομική και ιδανική για εκείνον λύση, προκειμένου να ασφαλίσει άμεσα το αυτοκίνητό του.
Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε κάθε πορτοφόλι, οπότε σίγουρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μένει κάποιος ανασφάλιστος. Ενδεικτικά, αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της online ασφάλισης και φυσικά, της τρίμηνης ασφάλειας, μιας οικονομικής λύσης για τα οχήματα, που επιλέγεται από όλο και περισσότερους πολίτες το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε πέντε μόνο λεπτά της ώρας και χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή απλώς το τηλέφωνό του μπορεί ο καθένας να αποκτήσει το κατάλληλο για εκείνον πρόγραμμα ασφάλισης.
Και αν μέχρι σήμερα νομίζατε πως δεν κινδυνεύετε από κάποιο… ειδοποιητήριο-φωτιά, επειδή μετακινείτε ελάχιστα ή καθόλου το αυτοκίνητό σας, τότε κάνετε λάθος διότι ακόμη και ένα ακινητοποιημένο όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, για να μην χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο ο ιδιοκτήτης του.
Ελέγξτε αν το όχημά σας εμφανίζεται ως ασφαλισμένο
Η δεύτερη και άκρως σημαντική κίνηση, που αξίζει να κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, είναι να ελέγξει αν το όχημά του εμφανίζεται ως ασφαλισμένο στη βάση δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Αρκούν λίγα «κλικ» για να «τσεκάρετε» τα στοιχεία σας, ειδικότερα στην περίπτωση που ασφαλίσατε το όχημά σας πρόσφατα.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των Αρχών
Με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να ασφαλίσετε το όχημά σας, το σίγουρο είναι πως πρέπει να το κάνετε άμεσα και πάνω από όλα, να έχετε κατά νου πως αν παραμείνετε ανασφάλιστοι κινδυνεύετε να πληρώσετε πολύ περισσότερα από όσα θα σας κόστιζε μια απλή ασφαλιστική λύση. Η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας και -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- τα ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά πρόστιμα περιμένουν όλους όσοι πέσουν στα «δίχτυα» των Αρχών το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πέρα από τις πινακίδες και τα χρήματα, μεγαλύτερη σημασία για να ασφαλίσει κάποιος το όχημά του έχουν οι ζωές των συνανθρώπων του, πεζών και οδηγών. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τον επόμενο χρόνο θα δούμε τα ποσοστά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στη χώρα μας να «πέφτουν» και όχι να «ανεβαίνουν», όπως συνέβη το περασμένο διάστημα…