Από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, φέρονται να ζημιώθηκαν με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ

Μίζες Jonshon & Jonshon έβαλαν μέσα το ελληνικό Δημόσιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η πολύκροτη υπόθεση προμηθειών από την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με τρεις καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ να κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για «ξέπλυμα» και δωροδοκία.

Η υπόθεση, που έχει διεθνείς διαστάσεις, ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι πήρε αρκετό να καιρό για να φθάσει στο ακροατήριο, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και τώρα είναι Φεβρουάριος του 2017…

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που έφτανε το 35%, ενώ 20% απ’ αυτό κατέληγε στις τσέπες γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, που πρότεινε την παραπομπή των τριών γιατρών στο Κακουργιοδικείο, υπολόγισε ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης, τα δύο νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001-2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το οικονομικό όφελος των κατηγορουμένων από τις μίζες εκτιμάται συνολικά σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Και τα «δωράκια»…

Αξιοσημείωτο είναι πως στην εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, εκτός των ποσών που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μίζες θεωρούνται και τα διάφορα ακριβά «δωράκια» που έκαναν οι εταιρείες, όπως ταξίδια και περιηγήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αντάλλαγμα την αύξηση των πωλήσεων σε υλικά.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά για αποστολή-ταξίδι γιατρών στην Αφρική, που περιλάμβανε έως και περιήγηση με ελικόπτερο!

Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι παίζουν τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τα αρχεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Εκεί βρέθηκαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για παραγγελίες που αφορούσαν τους κατηγορούμενους και τα υλικά που οι συγκεκριμένοι φέρονται ότι θα χρησιμοποιούσαν στις ορθοπεδικές επεμβάσεις τους.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, υπάλληλος του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκε με την υπόθεση επιβεβαίωσε ότι από την αλληλογραφία στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στις προμήθειες προέκυψαν οι μίζες της τάξης του 20% στους γιατρούς.

Σημείωσε, πάντως, πως οι γιατροί εισηγούνταν τις προμήθειες, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να τις αποφασίσουν…

Από την άλλη, οι κατηγορούμενοι γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές. Βασικός ισχυρισμός τους ήταν ότι οποιεσδήποτε δοσοληψίες αφορούσαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η έρευνα για τις μίζες σε Ελληνες γιατρούς ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αμερικανική Δικαιοσύνη διαπίστωσε παράνομες πληρωμές και υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα από την εταιρεία Johnson & Johnson, που είναι η μητρική της De Puy.

Παρ’ ότι η εταιρεία το αρνείται, στέλεχος της De Puy στο Λονδίνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών και παραδέχτηκε στο δικαστήριο τη σειρά των δωροδοκιών σε Ελληνες γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο, όπως είπε, να αυξήσει τις παραγγελίες των υλικών για την εταιρεία. Η δίκη συνεχίζεται.

Υπόλογοι και στην Αθήνα

Στο μεταξύ, και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εκκρεμεί η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στον χώρο της Υγείας, στην οποία εμπλέκονται διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας De Puy μαζί με Ελληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

Κατηγορούμενα στην υπόθεση είναι 24 πρόσωπα, τα οποία κατά το παραπεμπτικό βούλευμα φέρονται να συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη σκανδαλώδη προμήθεια ορθοπεδικού υλικού σε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε πάνω από 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, η βρετανική εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό, δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων την εξαετία 2000-2006.

Ειδικότερα οι 24 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης, της δωροδοκίας (ενεργητικής και παθητικής) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σχόλιο Onlinepress

ΈΚΠΛΗΞΗ, ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΤΑ ΧΡΕΩΘΗΚΑΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΣ. ΞΈΡΕΤΕ, ΤΟ ΧΡΈΟΣ ΠΟΥ ΛΈΓΑΜΕ..
Φυσικά οι κυβερνήσεις ΔΕΝ ήξεραν τίποτα!!!!!

ΠΗΓΗ