Ποιος δεν θέλει να αυξήσει τα χρόνια ζωής του; Κανείς! Και πώς θα καταφέρετε να ζήσετε πιο πολύ; Με το να τρώτε λιγότερο!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης που αποκάλυψε ότι αν υιοθετήσουμε μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία θα επιβραδύνουμε τη γήρανση.

Ο δραστικός περιορισμός των θερμίδων είναι γνωστό ότι παρατείνει τη ζωή πολλών πειραματόζωων, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με μια τέτοια ακραία δίαιτα. Μια καλή λύση θα ήταν η νηστεία για πέντε μέρες κάθε μήνα, η οποία προκύπτει από δοκιμές σε ποντίκια και εθελοντές.

Αν κάνουμε δηλαδή μια δίαιτα που θα διαρκέσει 5 ημέρες τον μήνα και η οποία θα μιμείται την νηστεία, μπορεί ενδεχομένως σύμφωνα με έρευνες να επιβραδύνει τη γήρανση, να προσθέσει χρόνια στη ζωή, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Ειδικότερα, στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cell Metabolism, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της περιοδικής νηστείας στη γήρανση σε μύκητες, σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

Η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων βελτιώνουν την υγεία, κυρίως σε τομείς που επιδεινώνονται με την ηλικία. Αυτό έδειξε η μελέτη, που έγινε μέσω πειράματος στα ποντίκια, η τετραήμερη δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, η οποία μιμείται τη νηστεία (FMD), διαπίστωσε ότι βελτίωσε το μεταβολισμό τους, μείωσε την οστική απώλεια και τη γνωστική λειτουργία, ενώ χάρισε μακροζωία.

1

ΠΗΓΗ