οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ
“Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει κανείς για το θέμα αυτό, πιστεύουμε πώς όλοι θα συμφωνήσουν
πως πρόκειται για μιας πρωτοφανούς κλίμακας εξέλιξη που ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!
Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου
την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 17:30 το απόγευμα
Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά το όνομα DAMCO δεν ακούγεται πια στην Νότια Εύβοια. Ακούγεται μόνο το όνομα ENEL, ή για την ακρίβεια, “ENEL Green”. Η DAMCO απλά έβγαλε και πούλησε τις άδειες (ξέρει πιο καλά τα Ελληνικά – αν και ακούγεται ότι έχει τα χωματουργικά). Τρομερή συμφωνία. Λέγεται ότι η ENEL έχει συμφωνήσει να αγοράσει τις άδειες, είτε γίνουν τα έργα είτε όχι.
Η ENEL είναι (ήταν) η Ιταλική ΔΕΗ. Το Ιταλικό Δημόσιο έχει ακόμα περίπου το 25% των μετοχών της. Στην Ιταλία, η ΕΝEL είναι ηλεκτροπαραγωγός, αλλά βγάζει λεφτά μέσω της ENEL Green όπου βρει Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά. Ακριβώς όπως και η EDF. Απορώ πώς δεν βλέπουν “ιμπεριαλισμό” και “αποικιοκρατία” οι δικοί μας. Δηλαδή φανταστείτε αυτό που μας συμβαίνει σήμερα να γινόταν το 1991!
H ENEL έρχεται σε εμάς ΜΟΝΟ επειδή είμαστε Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά, πολλά περισσευούμενα λεφτά, τόσο πολλά που κατάφερε αυτή ή ο συνεταίρος της και έπεισαν τον Σταθάκη να τους παρατείνει το καθεστώς γαλαντόμων επιδοτήσεων που ΔΕΝ υπάρχουν εδώ και καιρό στην Ιταλία! Όταν λέω Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά…
Και, μετά την απόφαση για την Νότια Εύβοια, μπορείτε να θεωρήσετε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το έχει γυρίσει σε σουρρεαλιστική …ποίηση: …λαμβανομένου, άλλωστε, υπόψη ότι η χρήση του αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αντίστοιχο περιορισμό της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά, αποβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την τροπή της αλλαγής του κλίματος, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση των προστατευομένων τόπων… Κάποιος πρέπει να πει στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι ισχυρισμοί τους δεν στηρίζονται από δεδομένα. Ή στους προσφεύγοντες να είναι προσεκτικοί με τα επιχειρήματά τους.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καμία ΕΝEL δεν μπορεί να στήσει τίποτα σε μικρό τόπο, με θάλασσα γύρω γύρω, που ομόφωνα και αποφασιστικά δεν την θέλει. Εκτός πια κι αν κάνει …απόβαση!
______________________________
Η Ιταλία πάντως έχει ενδιαφέρον. Εκτός από την ENEL υπάρχει και η EDF (Edison και ίσως μια “Ελβετική” που δεν ήξερα), μια Τσέχικη και κάτι ψιλά η GDF (Engie).
Η Ιταλία ηλεκτροδοτείται κυρίως από φυσικό αέριο:
Και (από την ίδια πηγή), η βασική της ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά και, σαν και εμάς, η ηλεκτροδότησή τους ξεκίνησε. στην ουσία, μεταπολεμικά. Τις “άλλες” ΑΠΕ τις ανακάlυψαν και αυτοί μετά το 2000 (τι σύμπτωση) και η μείωση στην κατανάλωση λόγω κραχ του 2008 ήταν πολύ πιο σημαντική από την συμβολή όλων των “άλλων” ΑΠΕ. Για τους οπαδούς της γεωθερμίας, που λένε “είμαστε κατά των αιολικών αλλά όχι κατά της γεωθερμίας, μην σας απογοητεύσω, με εξαίρεση την Ισλανδία, η γεωθερμία είναι εξαιρετικά τοπική άσκηση και γενικά ασήμαντη :
Η τιμή του οικιακού ρεύματος, στην Ιταλία, είναι στον μέσον όρο της Ευρώπης, πιο φθυηνό από τους “γίγαντες” Δανία και Γερμανία, και πιο ακριβό από το δικό μας. Οι χώρες με πολλές ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα και οι χώρες με πυρηνικά και κάρβουνο το φθηνότερο:
Στο βιομηχανικό ρεύμα, η Ιταλία έχει το δεύτερο ακριβότερο μετά την Γερμανία, εμείς είμαστε πολύ ακριβότεροι από την Βουλγαρία ή την Τουρκία και η Δανία μοιάζει να επιδοτεί το βιομηχανικό ρεύμα της. Η βιομηχανία τείνει να πηγαίνει εκεί που υπάρχει φθηνή ενέργεια.
Τέλος, έχω βρει ένα άρθρο που λέει τι καλά που έχουν υπάρξει τα αιολικά και, ειδικά, τα φωτοβολταϊκά στην Σικελία, αλλά θα το δω ξεχωριστά, να μην πω καμιά πρόχειρη κουταμάρα.
Κάπως, από την Άνδρο βρέθηκα στην …Ιταλία. Να μαθαίνουμε τα καινούργια αφεντικά μας. Οι Κυκλάδες των Ιταλών, το Ανατολικό Αιγαίο των Ισπανών και όλα Γερμανογαλλικά. Θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω την “αριστερή” Κυβέρνηση…