Θα μπορούσε να είναι αστείο αλλά δεν είναι.
Πλέον η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται εξ’αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μιας δίκης μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet. Βλέπουμε λοιπόν ότι η δικαιοσύνη μπαίνει δυναμικά στην ηλεκτρονική εποχή. Το έργο-δράση που προωθεί η κυβέρνηση, ονομάζεται «ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεσδιάσκεψης»
Ποιοι υπέγραψαν την απόφαση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάπτυξης δράσεων, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.
Οι στόχοι του φιλόδοξου έργου
Κύριος στόχος της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρχει γραφειοκρατία (η Νέα Τάξη έδωσε το πρόβλημα και τώρα δίνει την λύση). Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό και το εξής:
Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών, θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση πόρων, σε μια εποχή που η χώρα περνάει πολύ μεγάλη οικονομική κρίση.
Το κόστος του έργου
Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης εννοείτε ότι δεν έρχεται δωρεάν και μάλιστα δεν είναι φτηνή. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα χρήματα προέρχονται από εθνικούς πόρους.
Οι μεγάλοι φόβοι
Όλο ξέρουμε ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές το σύστημα των Τραπεζών κρασάρει επειδή δεν αντέχει τον μεγάλο και ταυτόχρονο αριθμό πολιτών οι οποίοι πραγματοποιούν αγορές με κάρτα. Αν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό τον τομέα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης… η οποία θα απονέμεται ηλεκτρονικά;
Εκτός από το ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαρτύρων εφόσον όλες οι καταθέσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά; Οι χάκερ μπορούνε για πλάκα να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι παραπάνω φόβοι επιβεβαιώνονται πριν καν ξεκινήσουν οι τηλε-δίκες. Η δεύτερη φάση της δράσης «ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεσδιάσκεψης» προβλέπει την δυνατότητα δημοσίευσης στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων αλλά και των δικαστικών υποθέσεων.
Το δεύτερο έργο
Το δεύτερο έργο θα κοστίσει 24,1 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό το έργο έχει ως στόχο την αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα ποινικά αλλά και στα πολιτικά Δικαστήρια της χώρας.
Πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου
Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
Ο βαθύτερος στόχος
Η Νέα Τάξη θα μπορεί να ελέγχει την Δικαιοσύνη εξ’αποστάσεως και θα μπορεί να βγάζει δικαστικές αποφάσεις.
Παράδειγμα:
Δεν ακολουθείς τον δρόμο που έχει χαράξει η Παγκόσμια κυβέρνηση;
Ηλεκτρονική δίκη και φυλάκιση με συνοπτικές διαδικασίες.
Η μεγάλη απορία
Η κυβέρνηση βρήκε 19,5 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους για να περάσουμε στην νέα εποχή αλλά δεν βρήκε τόσα χρήματα, ώστε να φτιάξει σπίτια για τους άστεγους.
Δεν βρήκε χρήματα για να δώσει φαγητό στους Έλληνες πολίτες. Λεφτά για την…τεχνολογική εξέλιξη υπάρχουν αλλά για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών δεν υπάρχουν.
Όπως όλα δείχνουν οι εθνικοί πόροι “πηγαίνουν” στην τεχνολογία, η οποία καταδυναστεύει τον άνθρωπο.
Με λίγα λόγια πληρώνουμε την ηλεκτρονική μας φυλακή.
Συμπέρασμα:
Είτε η κυβέρνηση έχει καλό σκοπό είτε όχι, είναι σίγουρο ότι τα δύο παραπάνω έργα θα καταδυναστεύσουν τον άνθρωπο και θα ελέγξουν την δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα-πρότυπο της Νέας Εποχής και αυτό πλέον είναι φανερό σε όλα τα επίπεδα.
Κανένας δεν είναι κατά της εξέλιξης αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σημασία στους λογικούς φόβους των πολιτών.

ΠΗΓΗ