Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό (και φυσικά δεν είναι πρώιμο πρωταπριλιάτικο). Σύμφωνα με «ανοικτές» πηγές (αμερικανικά υπηρεσιακά έγραφα on line,  γιατί δεν συνηθίζουμε να δημοσιοποιούμε διαβαθμισμένες πληροφορίες) η Ελλάδα έγινε κάποια στιγμή το περασμένο Φθινόπωρο αποδέκτης αριθμού συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων της RQ-20 Puma της AeroVironment (κατηγορίας small UAS).

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για MEA εκπετάσματος 2,8 μέτρων και βάρους περίπου 6 κιλών που εκτοξεύονται στον αέρα με το χέρι. Κινούνται με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες έχοντας ικανότητα να πετάξουν με ταχύτητα 85 km/h σε αποστάσεις 15 χιλιομέτρων από το σημείο αναχώρησης και έχουν αυτονομία τουλάχιστον 2 ώρες (3,5+ ώρες με διάφορες προαιρετικές επιλογές εξοπλισμού περιλαμβανομένων ισχυρότερων μπαταριών ή ηλιακών κυψελών στην πτέρυγα).

Μεταφέρουν κάμερα EO (electro-optical) και IR (infrared) μαζί με illuminator υλοποιώντας αποστολές  ISRT (intelligence, surveillance, reconnaissance and targeting) αν και μπορούν επίσης να δράσουν ως κόμβοι αναμετάδοσης επικοινωνιών, γεωτοποθέτηση στόχων, κατάδειξη κ.ά.

Τα αρχικά RQ-20A είχαν αποκτηθεί από τη αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων το 2008 αλλά το 2012 μεγάλος αριθμός (1000+) αποκτήθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό, το Σώμα των Πεζοναυτών και την USAF, ενώ και το USN χρησιμοποιεί Puma σε ναυτικό περιβάλλον.

Το μικρό UAS, πετώντας αυτόνομα και με βάση προγραμματισμό σημείων αναφοράς επιτρέπει την επιτήρηση στόχου («eyes on target»).

Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα η Ελλάδα εμφανίζεται ως αποδέκτης ενός «πακέτου» αξίας 1,358 εκατομμυρίων δολαρίων για συστήματα RQ-20B Puma II (βελτιωμένη έκδοση του RA-20A AE) η παραγγελία του οποίου εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η μεταφοράς τους προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 2017. Το «πακέτο» περιλαμβάνει (απροσδιόριστο αριθμό συστημάτων), αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών, υποστήριξη του αναδόχου και εκπαίδευση.

Αναφορικά με το πόσα UAS αφορά η ελληνική προμήθεια είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Κάποιες πηγές αναφέρουν ως τιμή «συστήματος» τις 250.000 δολάρια αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό αφορά σε μια μονάδα αεροσκάφους ή πολλαπλές μονάδες (που είναι και το πιθανότερο) και παρελκόμενα.

Πιθανολογείται ότι αποδέκτες των RQ-20B είναι κάποιες από τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, αλλά αυτό απομένει να επιβεβαιωθεί.

ptisidiastima.com

ΠΗΓΗ