Ενα από τα κεντρικά ζητήματα του πολιτικού διαλόγου και πεδίο πρόκλησης νέων εσωτερικών αντιπαραθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής παραμένει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η επιμονή της Φώφης Γεννηματά -ακόμη και μετά την προσχηματική άρνηση της Ν.Δ.- να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία από την παρούσα Βουλή, καθώς και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το Σάββατο την πρωτοβουλία της ως θετική, προκάλεσαν την τρίτη κατά σειρά εντονότατη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη προς το κόμμα του και απειλές προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Την απόφασή της να υποστηρίξει «σθεναρά» την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης, στις διατάξεις εκείνες που είναι εφικτό να διαμορφωθεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «προκειμένου να μη χαθεί ακόμη μία ιστορική ευκαιρία», εξέφρασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, πετώντας το γάντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς που διαφωνούν.
«Οσοι αρνούνται τη συζήτηση γι’ αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας», έγραψε σε άρθρο της («Τα Νέα»).
Επιχειρώντας δε να στριμώξει με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους διαφωνούντες αναφέρθηκε σε μία από τις αλλαγές που προτείνει και αναρωτήθηκε: «Αποσυνδέουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Συνταγματικές ρυθμίσεις όπως αυτή του άρθρου 32, που προβλέπει πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν συνέπεια τη σύντμηση του εκλογικού κύκλου και την κυβερνητική δυσλειτουργία.
Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσε η ανάκαμψη της οικονομίας και θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το τρίτο, αχρείαστο και επαχθές Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Αλήθεια, δεν είναι αυτό πειστικό επιχείρημα για όσους όψιμα αρνούνται την αναγκαιότητα να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή η αναθεώρηση;».
Κατάργηση προνομίων
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε επίσης την πρόθεσή της για «κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος», έτσι ώστε οι υπουργοί να ελέγχονται για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους «χωρίς να παραγράφονται συντομότερα τα αδικήματά τους», ενώ απευθυνόμενη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τις κομματικές σκοπιμότητες και να μην ολιγωρήσουν.
Μέσω facebook επέλεξε να απαντήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας νέες βολές για την πρωτοβουλία και την επιμονή της. Αμετακίνητος από τη θέση του κατά της οποιασδήποτε συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς υποστηρίζει η Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος εμμέσως στην κ. Γεννηματά σημείωσε με έκδηλη δυσφορία:
«Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω, αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει».
Στο ίδιο απορριπτικό και καταγγελτικό πνεύμα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά συμπλήρωσε: «Αρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με “προοδευτικό πρόσημο”. Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
»Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;».
Πριν από τη σφοδρή επίθεση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε ομιλία του από το Λαύριο στη συνταγματική αναθεώρηση εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά, τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης, συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή», ενώ για όσους στην αντιπολίτευση αντιδρούν τόνισε πως «φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».
Για την τελευταία αυτή αναφορά ο κ. Βενιζέλος, αφού αμφισβήτησε την πατρότητα του νόμου, υποστηρίζοντας ότι «τον νόμο εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003», σχολίασε απειλητικά ότι «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του (σ.σ. του κ. Τσίπρα) και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς, δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».
Απαντώντας στις δηλώσεις του, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά».
Στον δημόσιο διάλογο παρενέβη ο Γιάννης Ραγκούσης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι είναι υπαρκτή η προοδευτική πλειοψηφία για την «πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την πτώχευση της χώρας το 2009», ενώ έκανε λόγο για de facto δέσμευση γι’ αυτό μέσω της πρότασης της Φώφης Γεννηματά και της συγκεκριμένης απάντησης του Αλέξη Τσίπρα.