Στις 8 Ιουνίου ξεκινούν οι γραπτές εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τα Γενικά Λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ. Αναλυτικά το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και όσα πρέπει να γνωρίζετε
Με Νέα Ελληνική Γλώσσα στις 8 Ιουνίου για Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια και με το ίδιο μάθημα Γενικής Παιδείας στις 7 Ιουνίου για Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ, ανοίγει η αυλαία για τις Πανελλήνιες 2018. Ημέρα λήξης για την πρώτη κατηγορία είναι η 19η Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ στις 21. Αντίστοιχα, μετά το τέλος των Πανελληνίων, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και συγκεκριμένα, από τις 22-6 έως και τις 30.
Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας ήταν άλλωστε, η έναρξη των πανελληνίων να απέχει περίπου μία εβδομάδα από την λήξη των απολυτήριων εξετάσεων, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο για επαναλήψεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για όλους τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Νωρίτερα βέβαια, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απολυτήριες εξετάσεις και μάλιστα, σε μειωμένα φέτος για πρώτη φορά μαθήματα: Στη Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.
Την ίδια στιγμή, εκτός από την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, οι φετινοί υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αλλαγές που προκάλεσε στο μηχανογραφικό, η είσοδος του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και η κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (των Παιδαγωγικών σχολών). Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι – υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.