Οι τρεις πυροσβέστες – διασώστες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων και παράνομη οπλοκατοχή. Πρόκειται για τους Μανουέλ Μπλάνκο, Χούλιο Λατόρε και Χοσέ Ενρίκε Ροντρίγκεζ, μέλη της ΜΚΟ PROEM-AID που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.
Η οργάνωση έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία κατά της «ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στην Ισπανία. Οι τρεις έδωσαν στις 5 Απριλίου συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις. Ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως θα έχουν τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα καθόλη τη διάρκεια της δικαστικής τους περιπέτειας. Η οργάνωση βέβαια θεωρεί πως τα μέλη της είναι απλώς αποδιοπομπαίοι τράγοι.
«Αυτό που κάνουμε είναι να σώζουμε ζωές», υποστηρίζουν οι ίδιοι. «Όπως θα πάμε να κάνουμε διάσωση σε περίπτωση σεισμού, κατά τον ίδιο τρόπο βρισκόμασταν εκεί επιχειρώντας να διασώσουμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη από βοήθεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν άνθρωποι στη θάλασσα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης», δήλωσε ο Μανουέλ Μπλάνκο, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας. Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη και κατέληξαν στην παραπομπή τους σε δίκη συνέβησαν τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016. Όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι σε συνέντευξή τους στην ισπανική εφημερίδα El Pais, την ώρα που βοηθούσαν μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που είχε προσαράξει κοντά σε ακτή της Λέσβου ενημερώθηκαν πως άλλο σκάφος με πρόσφυγες βυθιζόταν μεσοπέλαγα.
«Κατευθυνθήκαμε με τη βάρκα μας στην περιοχή, αλλά δε μπορέσαμε να το βρούμε. Ψάξαμε αρκετή ώρα για το σκάφος με τη βοήθεια δύο προβολέων, αλλά δεν τα καταφέραμε», είχε δηλώσει τότε ο Χούλιο Λατόρε προσθέτοντας ότι είχαν απομακρυνθεί αρκετά από την ακτή. Όταν αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω, τους είχε ήδη προσεγγίσει το Λιμενικό. Οι άνδρες του Λιμενικού τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν και οι Ισπανοί υποστηρίζουν πως αρχικά απλώς τους ζήτησαν τα στοιχεία τους, πήραν αποτυπώματα και φωτογραφίες. Το επόμενο πρωί διαπίστωσαν πως είχαν τεθεί υπό κράτηση.
Τρεις μέρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση ενώ τέθηκαν υπό περιοριστικούς όρους. Εν συνεχεία, επέστρεψαν στη Σεβίλλη. Μαζί τους είχαν συλληφθεί και δύο Δανοί, μέλη της ΜΚΟ Team Humanity.
Σύμφωνα με πληροφόρηση από την ίδια την οργάνωση, ένας εκ των δυο αναμένεται να δικαστεί επίσης στις 7 Μαΐου στη Μυτιλήνη.
Έπεσε κανείς από τα σύννεφα;