Ετσι, ο Πειραιάς θα αποκτήσει έναν αρχαιολογικό χώρο στη Μαρίνα Ζέας, μια παραμελημένη αρχαιολογικώς περιοχή. Η οριστική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης των εκεί αρχαιοτήτων συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Κονώνειου τείχους καθώς και την ανάδειξη των υποθαλάσσιων ευρημάτων των αρχαίων νεωσοίκων. Ολα τα ευρήματα είναι τμηματικά και εμφανίζονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της μαρίνας Ζέας χωρίς να διαμορφώνουν μια συνεχή εικόνα.

Τα αρχαία κατάλοιπα (τμήματα οχύρωσης και αρχαίων νεωσοίκων) εντοπίζονται στις ακόλουθες πέντε περιοχές: Αναψυκτήριο «Πισίνα», Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Κτίριο παραπλεύρως του Ναυτικού Μουσείου και πίσω από το Flocafe, Περιοχή εξόδου από τη μαρίνα, Ανατολικός πύργος εισόδου αρχαίου λιμανιού και νεώσοικοι. Σε αυτές θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Η ANAMORPHOSIS και οι αρχιτέκτονες N. Γεωργιάδης, Κ. Κακογιάννης, Π. Μαμαλάκη, Β. Ζητωνούλης πρότειναν τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος στο οποίο το τείχος και το πολεμικό λιμάνι θα αναδειχθούν έτσι ώστε, και την ημέρα και την νύχτα, να αποτελούν αξιοθέατους προορισμούς, να προσκαλούν τον επισκέπτη να τα περιδιαβεί και να ενημερωθεί για την ιστορία τους. Επίσης, θα αποδοθούν σε κοινή πολεοδομική χρήση ως στοιχεία της ζωντανής ιστορίας της πόλης του Πειραιά. Τέλος, θα προβληθούν ως μέρη ενός μνημειακού συνόλου αισθητικής και πολεοδομικής σημασίας.

Προτάθηκε η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Περιπάτου ο οποίος θα αποκαταστήσει τη συνέχεια του πολεοδομικού περιβάλλοντος με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το αρχαίο τείχος δημιουργούσε μια αδιάκοπη συνέχεια. Ο Αρχαιολογικός Περίπατος οργανώνεται μέσω μιας σειράς αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως ράμπες, γέφυρα και πεζόδρομος, τα οποία αποκαθιστούν τη σύνδεση των οδών Ακτής Μουτσοπούλου και Ακτής Θεμιστοκλέους με το κάτω διάζωμα της μαρίνας. Προτείνεται επίσης η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου σε χαρακτηριστικά σημεία.

Στη Ζέα δημιουργήθηκε κατά τους κλασικούς χρόνους ο κύριος πολεμικός ναύσταθμος των Αθηναίων. Μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ο Θεμιστοκλής αποφασίζει να ενισχύσει τη ναυτική δύναμη της Αθήνας, εξασφαλίζοντας τα λιμάνια του Πειραιά, στα οποία δημιουργεί τα νεώρια του νέου αθηναϊκού στόλου. Ξεκινά την ανέγερση των Μακρών τειχών, μαζί με την κατασκευή του οχυρωματικού περιβόλου, τόσο της Πειραϊκής χερσονήσου όσο και των τριών φυσικών λιμανιών της, της Μουνιχίας, της Ζέας και του Κανθάρου. Οι διάδοχοί του, Κίμωνας και Περικλής, μετά το 472 π.Χ. ολοκληρώνουν το έργο της οχύρωσης του Πειραιά και της οργάνωσης του ναυστάθμου. Τα τείχη, συνολικού μήκους περίπου 13 χλμ., υψώνονται κοντά στην ακτογραμμή και το πλάτος τους ανέρχεται στα 3,4 – 3,6 μ., ενώ στην περιοχή των πύργων φτάνει τα 4,2 μ. Σήμερα σώζονται 22 από τους αρχικούς 55 πύργους.

Πηγή

Αγγελική Κώττη