Της Νίκης Ζορμπά

Καλό νέο η πυραυλική επιδρομή ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ.Βρετανίας εναντίον της Συρίας το ξημέρωμα του Σαββάτου δεν ήταν, παρότι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε με το γεγονός ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πάτησαν τελικώς το “κουμπί” εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Καίτοι “χειρουργικής ακρίβειας”, όπως περιγράφεται, η επίθεση, ο τρόμος που σκορπίζει για περαιτέρω κλιμάκωση και “μπουρλότο” στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, παραμένει εδώ και άπαντες τηρούν στάση αναμονής για το πώς και αν θα εκτονωθεί η ένταση την επόμενη ημέρα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι σε κάθε περίπτωση η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία καίτοι Ερντογάν και Πούτιν βρίσκονται εσχάτως σε σφιχτό εναγκαλισμό, τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των ΗΠΑ, καλωσορίζοντας την πυραυλική επίθεση και τονίζοντας μάλιστα ότι η “απάντηση” στα χημικά του Άσαντ έπρεπε να έχει δοθεί ήδη εδώ και καιρό.

Η (ρητορική τουλάχιστον) επιστροφή της Τουρκίας στην αγκάλη του ΝΑΤΟ , παρά τη σκληρή κόντρα που διέρχεται στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το τελευταίο μεγάλο διάστημα, είναι ένα πρώτο κρίσιμο συμπέρασμα από το γρίφο των γεγονότων της “γειτονιάς” που μένει να σταθμιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αποτελεί πάντως μια πρώτη ένδειξη ότι η Άγκυρα δεν μπορεί εγκαταλείψει και τόσο εύκολα σφυρηλατημένες συμμαχίες χρόνων αλλάζοντας άρδην τον στρατηγικό προσανατολισμό της.

Όχι από Κυβέρνηση

Το Μαξίμου δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την επίθεση στη Συρία ως προοιωνιζόταν άλλωστε και η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Μακρόν το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στον γάλλο πρόεδρο ( ο οποίος λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη στο χτύπημα εναντίον της Συρίας) ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός.

Το μεσημέρι του Σαββάτου και αφού η “σκόνη” της πυραυλικής επιδρομής στην Συρία είχε αρχίσει να κάθεται, κυβερνητικός αξιωματούχος διαμήνυε ότι “Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι δια του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων. Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο”.

Ίδια στάση τηρείται – αναμενόμενο- και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ έντονη είναι η ανησυχία της Κυβέρνησης πως η πρώτη και πιο άμεση επίπτωση από τη νέα κρίση στη Συρία θα είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών που θα ταλανίσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Τσίπρας σε Καστελόριζο

Και ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται στο ζενίθ και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να “νίπτει” τας χείρας του, επαναλαμβάνοντας δια του Στόλντεμπεργκ: Να τα βρείτε μεταξύ σας, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο στο Καστελόριζο, επί τη ευκαιρία του προτελευταίου περιφερειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Ρόδο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί έχει διττή νοηματοδότηση: Να σταλούν μηνύματα “αποφασιστικότητας” προς την Άγκυρα αλλά και να προαναγγελθεί το “τέλος” των μνημονίων από το νησί όπου αναγγέλθηκε το “άνοιγμα” του μνημονιακού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ανακοινώνει από το Καστελόριζο  φορώντας μωβ, πένθιμη γραβάτα,  την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον εν λόγω μηχανισμό.

Σήμερα πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και αναμένεται να επιδιώξει συνάντησή του τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, για ζητήματα του “χαρτοφυλακίου” του.

Πηγή: http://www.capital.gr