Δεν αποτελεί κάποιο επτασφράγιστο μυστικό πως η ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης θα είναι από τα πρώτα μέτωπα στον μεγάλο πόλεμο που έρχεται.

Με εφαλτήριο την ουκρανική κρίση του 2014, όλα τα κράτη της Βαλτικής -πλην της Λευκορωσίας- ζητούν μεγαλύτερες “εγγυήσεις ασφάλειας” από το ΝΑΤΟ, κάτι που βεβαίως μεταφράζεται σε υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων.

Και μάλιστα πολυεθνικών στρατευμάτων.

Θυμίζει μάλιστα σε έναν ορισμένο βαθμό το μοντέλο της Συρίας, μόνο που τώρα οι δυνάμεις αυτές συγκεντρώνονται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν υπολογίζουν τον “ρωσικό οδοστρωτήρα”, τα εξελιγμένα ρωσικά άρματα μάχης που μπορούν να σαρώσουν μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μερικές μόνο μέρες.

 

Ας δούμε όμως τι λέει η πλευρά του ΝΑΤΟ:

“Δεν σκοπεύουμε προς το παρόν να αυξήσουμε τη στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή αλλά αυτό που προβλέπουμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας” είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), ζητούν να αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή τους. Πέρσι το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις τρεις βαλτικές χώρες ενώ και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν πυραύλους Patriot στη Λιθουανία, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

“Στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, πρέπει να έχουμε δυνάμεις έτοιμες να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα”, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Δίχως αμφιβολία, το σενάριο της δήθεν “κακιάς και απειλητικής Ρωσίας” έχει βολέψει για τα καλά τους πολυεθνικούς στρατούς της Νέας Τάξης, προκειμένου να προετοιμαστούν για το αναπόφευκτο στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ θέλει να έχει “στοκ δυνάμεις” έτοιμες στην Ανατολική Ευρώπη και δη τη Βαλτική, που θα εμπλουτίζονται σταδιακά.

Θα είναι και οι πρώτες που θα δεχθούν το χτύπημα του «ρωσικού οδοστρωτήρα» εξ ανατολάς.