Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήσαν την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», επειδή τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε η αρρώστια της ρωσοφοβίας.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο BBC , απόσπασμα της οποίας δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Νομίζω ότι είναι χειρότερες, επειδή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Και δεν υπήρχε τέτοια ασθένεια ρωσοφοβίας, η οποία μοιάζει με απόπειρα γενοκτονίας, μέσω κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, στη συνέντευξη του ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος στη Δύση , περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, θα αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.

Ο Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία.

Η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου υποτίθεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο» της επίθεσης, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν μιλούν για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία.

«Δεν μπορώ να είμαι αγενής απέναντι στους ηγέτες άλλων κρατών, αλλά εσείς διαβάζετε τις δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εντίμως πρέπει να σας πω ότι όλες οι αποδείξεις τις οποίες επικαλούνται, βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ αμφισβητεί την πατρότητα της ουσίας που έπληξε τους Σκριπάλ

Ο Λαβρόφ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, υποστήριξε πως τα δείγματα που πήρε προς ανάλυση το ελβετικό Κέντρο Χημειοραδιολογικής Ανάλυσης της πόλης Σπιτς από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ), σχετικά με τον Σκριπάλ και την κόρη του δείχνουν άλλα στοιχεία από αυτά που επικαλείται η βρετανική κυβέρνηση.

«Θα σας διαβάσω επί λέξει τι διέγνωσαν και έστειλαν στον ΟΑΧΟ οι εμπειρογνώμονες της Ελβετίας», είπε ο Λαβρόφ, που ανάφερε: «Στα δείγματα βρέθηκαν στοιχεία του τοξικού χημικού στοιχείου ΒΖ που συγκαταλέγεται στα χημικά όπλα δεύτερης κατηγορίας.

Το ΒΖ είναι νευροπαραλυτικό στοιχείο που πρόσκαιρα προσβάλει τον οργανισμό. Η ψυχοτοξική επίδραση πετυχαίνεται μετά από μισή ως μια ώρα και κρατάει τέσσερις μέρες.

Η δεδομένη συνταγή βρισκόταν στο στρατό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία επεξεργασία ανάλογων χημικών στοιχείων δεν γινόταν. Αυτά λένε οι ειδικοί του εργαστηρίου της Ελβετίας», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία πλέον, μετά από αυτή την εξέλιξη απευθύνεται στον ΟΑΧΟ με το ερώτημα γιατί δεν ανέφερε την πληροφόρηση αυτή από το ελβετικό εργαστήριο της πόλης Σπιτς στα συμπεράσματα των ειδικών της;

Ο Λαβρόφ σημείωσε ακόμα πως στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν, «ο Γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές από τις οποίες έχει “αδιάσειστα” στοιχεία περί ρίψης χημικών στη συνοικία Γούτα της Συρίας επικαλούμενος το “απόρρητο”».

Η ανάνηψη των Σκριπάλ δείχνει ανάγλυφα πως πάνω τους «υπήρξε επίδραση κάποιου στοιχείου με χημικό τύπο πιο κοντά σε αυτόν που αναφέρουν οι ειδικοί από το εργαστήριο της Ελβετίας», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, πριν τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ στη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει σε tweet πως: «Χειρότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου» και προσέθετε: «Η Ρωσία μας χρειάζεται για να τους βοηθήσουμε με την οικονομία τους, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ εύκολο να συμβεί, και για το οποίο χρειάζεται να συνεργαστούν όλα τα κράτη. Να σταματήσει η εξοπλιστική κούρσα;».

Πηγή