Ο ΟΗΕ όρισε την «Αποτροπή των συγκρούσεων και την επικράτηση της ειρήνης μέσω της αξιοπρεπούς εργασίας» ως θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Δικαιοσύνης για το έτος 2017. Κάπου στους δρόμους της Αθήνας μέσα σε τέσσερις λέξεις διατυπώνεται εύστοχα ο χάρτης συμπεριφοράς των πολιτικών προς τους πολίτες και των τελευταίων μεταξύ τους, για την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Εσύ είσαι οι άλλοι» είναι το σύνθημα.
Η ανισότητα στον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων που απαρτίζουν μια κοινωνία δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο» ούτε προϊόν της κρίσης. Απλώς η οικονομική κρίση μειώνει την ανοχή τέτοιων φαινομένων και διατρανώνει τις διαστάσεις τους.
Για παράδειγμα, ανέκαθεν σε μεγάλες εταιρείες οι προϊστάμενοι -managers- μεγαλοστελέχη προέβαιναν σε άσκοπες σπατάλες, π.χ. εγκατάσταση δορυφορικών καναλιών στα γραφεία, εταιρικά πάρτι “to know us better” για την αύξηση της οικειότητας των υπαλλήλων αντί να αποδοθούν μπόνους για την επίτευξη στόχων ή να καλυφθούν άλλες ανάγκες των αποδοτικών εργαζομένων. Εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας αυτό είναι ασυγχώρητο από έναν εργαζόμενο, που η κατάθεση του μισθού του έχει μετατραπεί σε ημερήσιο στοίχημα.
«Αργομισθία για όλους» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των διαμαρτυριών, που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, κατά της διαφθοράς της πολιτικής ζωής. Αν ήταν μια οικονομικά βιώσιμη λύση, θα ήταν και κοινωνικά δίκαιη, αφού δεν θα ευνοούνταν μόνο η προνομιούχος σύζυγος του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης Φρανσουά Φιγιόν. Ομοίως και στην Ακροδεξιά, όπου η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για το κόμμα της στη Γαλλία, αντί να τους διαθέσει για τους υπαλλήλους του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον αντίποδα, ο Μπενουά Αμόν θέλει να θεσπίσει μηνιαίο καθολικό βασικό εισόδημα για άτομα από 18-25 ετών, που στη συνέχεια θα λαμβάνεται από όλους.
Ένα ακόμη παράδειγμα μηδενικής ανοχής της κοινωνικής ανισότητας είναι οι διαμαρτυρίες στη Ρουμανία για το διαβόητο διάταγμα που εισηγούνταν την αποποινικοποίηση της κυβερνητικής διαφθοράς στις χαμηλές κλίμακες απαλλάσσοντας την υπεξαίρεση ποσών μέχρι 45.000 ευρώ. Όταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται και πολιτικοί παρανομούν, δεν αλλάζεις τον νόμο, κάνοντάς τον μάλιστα επιεικέστερο προς τους παραβάτες, αλλάζεις τους πολιτικούς.
Πριν από λίγο καιρό η Γερμανία προσέλαβε τον πρώτο αλλοδαπό χωρίς γερμανική υπηκοότητα στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Ο ελληνικής καταγωγής αστυνομικός δήλωνε ευγνώμων, επειδή φρόντισαν όλοι για την ομαλή ένταξή του στο εργασιακό περιβάλλον. Πολλοί έχουν τα ακριβώς αντίθετα βιώματα: ρατσισμός και κακές συνθήκες εργασίας. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτούς, που συμπεριφέρονται στον συνάνθρωπο, όπως θα ήθελαν να συμπεριφερθούν στους ίδιους. Η απάντηση βρίσκεται στο «Εσύ είσαι οι άλλοι».