Νέους στόχους ανακύκλωσης αποβλήτων στο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τους νέους της στόχους η Ευρώπη μετατοπίζει την πολιτική της προς την κυκλική οικονομία.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (16-19/04) του Απριλίου που έληξε χθες, εγκρίθηκε από τους Ευρωβουλευτές σχέδιο νόμου για την κυκλική οικονομία, θέτοντας νέους στόχους ανακύκλωσης αποβλήτων. Το κείμενο επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επίσημη έγκριση πριν από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το επίσημο μητρώο όλων των νομικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τέσσερα νομοθετήματα αποτελούν μέρος μιας μετατόπισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια κυκλική οικονομία, δηλαδή ένα σύστημα όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων διατηρείται στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο και οικονομία συνεπάγεται μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο, καθώς και επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων.

Στόχος η βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων

Κύριος στόχος είναι η βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων η οποία θα ωφελήσει το περιβάλλον, το κλίμα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Καθώς το λεγόμενο « Landfilling », δηλαδή η έννοια της ρύπανσης μέσω της διοχέτευσης των σκουπιδιών σε κάδους σκουπιδιών ή σε χώρους υγειονομικής ταφής, είναι η χειρότερη επιλογή για τη διαχείριση των αποβλήτων, τόσο από περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς όρους.

Οι νέοι στόχοι ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων

Πιο συγκεκριμένα οι νέοι στόχοι ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων (από νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θέτει το κείμενο είναι, το σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης που βρίσκεται στα 44% να φτάσει το 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035.

Επίσης, το 65% των υλικών συσκευασίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί έως το 2025 και το 70% μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι διατίθενται ξεχωριστοί στόχοι για συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας, όπως το χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο και προβλεπόμενη ξεχωριστή συλλογή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά μέχρι το 2025. Μέχρι το 2024, τα βιο-αποικοδομήσιμα απόβλητα θα πρέπει επίσης να συλλέγονται χωριστά ή να ανακυκλώνονται κατ ‘οίκον μέσω της κομποστοποίησης.

Τι προβλέπεται για την υγειονομική ταφή

Για την υγειονομική ταφή, δηλαδή για την καταστροφή αστικών απορριμμάτων, προβλέπεται εξαίρεση με στόχο να μην υπάρχει υγειονομική ταφή άνω του 10% έως το 2035. Σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2025 και κατά 50% μέχρι το 2030. Για να αποφευχθούν τα απόβλητα τροφίμων, τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη συλλογή των τροφίμων και την ασφαλή ανακατανομή τους. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την έννοια των ημερομηνιών των ετικετών «χρήση από» και «καλύτερα πριν», όπως είπαν οι ευρωβουλευτές.

Πηγή: https://rp.news