Και λεηλάτησαν τα μαύρα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών – Έπεσαν σε ναρκοπέδιο ο Γιωργάκης και τα πράσινα τρωκτικά

ΣΕ ναρκοπέδιο έπεσε η γνωστή παρέα του Γιωργάκη που είχε στήσει ΜΚΟ ληστεύοντας επί χρόνια τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι διαχειριστές της ΜΚΟ μαζί με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών μοιράστηκαν 42 χρόνια κάθειρξη ενώ ο στενός συνεργάτης του Γιωργάκη Παπανδρέου ο περιβόητος Άλεξ Ρόντος, γνωστός και από την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη, αθωώθηκε γιατί το δικαστήριο έκανε δεκτή την υπερασπιστική γραμμή του ότι ήταν πολυάσχολος και δεν προλάβαινε να ελέγξει αυτούς που έκλεβαν τα μυστικά κονδύλια.

Η υπόθεση με την ΜΚΟ που είχαν στήσει τα πράσινα λαμόγια είναι η πρώτη που δικάζεται.

Η απόφαση αποτελεί πιλότο για δεκάδες άλλες ΜΚΟ που είχε στήσει το σύστημα του ΓΑΠ για να αρπάζουν τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο που διερευνά η Δικαιοσύνη και στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες μεγαλόσχημοι παράγοντες που συνδέονταν με το σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι δεκάδες οι ΜΚΟ που άρπαζαν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και διάφορες άλλες υποτιθέμενες κοινωνικές δράσεις το σύστημα των ΜΚΟ έγινε το μεγάλο πλυντήριο για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος.

Άμεση εμπλοκή στο γιγαντιαίο σκάνδαλο είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Βέβαια λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών τα κακουργήματα που αφορούν στους πολιτικούς έχουν παραγραφεί και τώρα καλούνται να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι αχυράνθρωποι που εμφανίζονταν ως διαχειριστές του πολυδαίδαλου συστήματος των ΜΚΟ.

Για τις ανάγκες του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος πολλές από τις ΜΚΟ εμφανίζονταν να δραστηριοποιούνται στην Αφρική για να είναι αδύνατος κάθε οικονομικός έλεγχος.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πέταξαν στην κυριολεξία σε ανύπαρκτα προγράμματα ενίσχυσης των υποδομών υγείας στην Αφρική.

Πακτωλός εκατομμυρίων έρευσε για υποτιθέμενες δραστηριότητες στις πρώην ανατολικές χώρες αλλά και για την ενίσχυση δράσεων της εκκλησίας.

Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την ΜΚΟ που δήθεν έκανε αποναρκοθετήσεις στο Λίβανο αποτελεί πιλότο για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις.

Η υπόθεση αφορούσε στη διαχείριση κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε η εν λόγω ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004 για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα εν λόγω κονδύλια διατέθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο αθώωσε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής πρότασης τον πρώην γενικό διευθυντή της ΥΔΑΣ και άλλους τρεις υπαλλήλους του ΥΠΕΞ ενώ αντίθετα καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών το βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, υπεύθυνο της ΜΚΟ, δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, τη σύζυγό του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, καθώς επίσης τους πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό (ποινή κάθειρξης 12 ετών) και Νικόλαο Μπάζα (κάθειρξη 14 ετών).

Όλοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους ενώ στον Κων/νο Τζεβελέκο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Οι κατηγορίες ανά περίπτωση αφορούν στα αδικήματα της απάτης, των ψευδών βεβαιώσεων, της απιστίας αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που βαρύνει τον ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ.

Οι δικαστές έκαναν δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του κ. Ρόντου ότι λόγω του όγκου των υποχρεώσεών του δεν μπορούσε να έχει άμεση εποπτεία της εν λόγω υπηρεσίας και ότι υπέγραφε τελευταίος τις εγκρίσεις επιχορηγήσεων ενεργώντας καλόπιστα αφού είχαν προηγηθεί οι υπογραφές των αρμόδιων πρέσβεων. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η υπογραφή του κ. Ρόντου πλαστογραφήθηκε όπως ισχυριζόταν ο ίδιος εξαρχής.

ΠΗΓΗ